Hlavní obsah

Opustí Liberec? Když přijde zajímavá nabídka, nemám na co čekat, říká lídr Slovanu Pavelka

Liberec/Praha

Pokud by mu před několika měsíci někdo řekl, že si na podzim vybuduje solidní pozici v reprezentaci, s Libercem si zahraje základní skupinu Evropské ligy a v v nejvyšší soutěži bude Slovan atakovat nejvyšší příčky, odkázal by ho David Pavelka nejspíš do Bohnic. Přesto je všechno realita. Trápení z uplynulé sezóny, v níž Severočeši hráli o záchranu, se od léta změnilo v pohádku. Ovšem zda v ní 24letý záložník na jaře napíše další kapitolu, není stoprocentní. Liberecký kapitán uvedl, že pokud v zimě obdrží zajímavou nabídku ze zahraničí, rád by ji využil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Pavelka z Liberce při utkání s Marseille.

Článek

Dá se podzim v podání Liberce, vzhledem k minulému ročníku, nazvat pohádkou?

Sám o sobě by to byl krásný podzim. Když se to dá navíc do kontrastu s jarem, které pro nás bylo nesmírně složité, je to až neuvěřitelné. Jde určitě o nejpovedenější půlrok mojí fotbalové kariéry.

Vzhledem k jaru, vážíte si současného stavu o to víc?

Stoprocentně. Jaro bylo šílené, už bych něco podobného ve Slovanu nikdy nechtěl zažít. Pro lidi kolem fotbalu to bylo nesmírné trápení. My hráči jsme jim situaci nijak neulehčovali. O to víc si nynějších úspěchů vážíme.

Je vám blízká filosofie, kterou razí kouč Trpišovský? A sice, že většinou praktikujete svoji hru bez ohledu na soupeře?

To je právě věc, na kterou jsem se při příchodu pana Trpišovského těšil. V Liberci jsme se předtím hlavně připravovali na soupeře, teď máme zažitý svůj styl. Občas ho ještě musíme přizpůsobit, když přijede Sparta nebo Plzeň, s těmito týmy si to ještě nemůžeme rozdat se vším všudy. Ovšem máme svoji tvář, myslím, že sympatickou, hodně lidí to oceňuje. I mně se změnila pozice v klubu, posunulo mě to do reprezentace. Moc si toho vážím.

Mluví se o tom, že v Liberci se rodí nová Plzeň. Může se to povést?

Rád bych tomu věřil.

Záležet bude, zda tým zůstane i pro jaro pohromadě...

Měli jsme posezónní hodnocení, kde k nám promlouval majitel klubu. Řekl, že můžou přijít nabídky, které nebude moct odmítnout. Ale že pokud tato situace nastane, bude chtít kádr doplnit, abychom byli stále konkurenceschopní.

Mezi hráče, kteří by mohli obdržet zajímavou nabídku, patříte i vy. Chystáte se Slovan v zimě opustit?

Netajím se tím, že v Liberci se mi líbí, odchod pro mě není priorita. Nicméně člověk cítí, že takový půlrok se už nemusí opakovat. Nikdo neví, kde mám limity. Kdyby přišla nabídka, finančně zajímavá pro klub a pro mě po sportovní stránce, asi už nemám na co čekat.

Máte něco rozjednaného?

Ještě bych nechtěl být konkrétní, zatím jsou to pouze oťukávačky.

Přestup by ve vašem případě přicházel jen směrem do zahraničí?

V rámci české ligy, myslím, by to pro mě nemělo smysl. Tam, kde jsem, jsem na správné adrese, jsem tady spokojený. V úvahu by tedy přicházela jen cizina.

Díky výkonům v dresu Slovanu jste se dostal do reprezentace. Pokud se nestane nic mimořádného a udržíte si formu, neměl byste chybět v nominaci na ME. Co říkáte losu, který českému týmu přidělil do skupiny Španělsko, Turecko a Chorvatsko?

Je to strašně těžká skupina. Pro fanoušky je to fantastické, uvidí v akci skvělá mužstva. Osobně mě mrzí, že jsme dostali Turky. Střetli jsme se s nimi v kvalifikaci, chtělo to jiného soupeře. Postupové šance na první pohled příliš reálně nevypadají, jenže všichni víme, že velké turnaje leckdy píšou zajímavé příběhy. Nevidím důvod, proč bychom nemohli na šampionátu překvapit.

Odejde David Pavelka o zimní přestávce do zahraničí?
Ano
62,6 %
Ne
37,4 %
Celkem hlasovalo 2861 čtenářů.

Reklama

Související témata: