Hlavní obsah

Přestup v Česku by neměl smysl, tvrdí Skalák

Karel FeltPrávo

Třiadvacetiletý mladoboleslavský záložník Jiří Skalák se stal skokanem roku 2015 v anketě Zlatý míč ČR. Žádný fotbalista opěvovaného ročníku narození 1992 neměl takový podzim jako on. Jak sám říká, vydařil se mu celý rok, i když v něm byl dvakrát zraněný. Ke konci roku se stále hlasitěji mluví o jeho přestupu. „Chci do zahraničí, přestup v Česku by neměl smysl,“ tvrdí mladík, který si říká o nominaci na mistrovství Evropy 2016 ve Francii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Skalák s partnerkou během vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2015.

Článek

„Určitě to byl můj nejlepší rok v kariéře, protože jsem si zahrál na mistrovství Evropy jednadvacítek, dostal se do áčka a zahrál si v kvalifikaci. Dařilo se mi i v Mladé Boleslavi. Udělám všechno proto, aby ten příští byl ještě lepší. Vím, že jsem si na sebe ušil pořádný bič, ale chci se posunout zase o kus dopředu," pravil přesvědčivě.

Srovnávat šampionát jednadvacítek a kvalifikaci však nechce. „Těžko se hledá, co bylo víc. Na šampionát jednadvacítek jsem se opravdu moc těšil. Byla to největší fotbalová akce v Česku, jaká tu může být. Škoda, že jsme nepostoupili ze skupiny. Když si na to vzpomenu, nebo se na tohle téma bavíme s klukama, pořád vyřazení mrzí a dlouho mrzet bude. Nominace do seniorského áčka a zápasy v kvalifikaci vnímám jako velký posun v kariéře," nabídl svůj pohled.

Nejprve meniskus, pak otřes mozku

Skalák je tvrďák. Nezastavila ho ani dvě vážná zranění. „Problém s kolenem přišel před šampionátem jednadvacítek. Stihl jsem se ale dát do kupy, i když jsem měl ještě bolesti. Hrál jsem se sebezapřením, ale nechtěl jsem si nechat tuhle vrcholnou akci ujít. Později jsem utrpěl otřes mozku. V klubu mi ale vyšli ohromně vstříc. Řekli mi, že volna mám tolik, kolik budu potřebovat na to, abych se pořádně vyléčil. To mi pomohlo, že jsem nemusel na návrat spěchat. Přineslo to svoje ovoce na podzim," říkal s ulehčením.

Mladá Boleslav se stala na podzim nejofenzivnějším týmem Synot ligy. Soupeřům nastřílela 38 branek, z toho jich Skalák dal hned sedm a připsal si i stejný počet asistencí. Nejvíc ze všech hráčů. Za produktivitou mužstva z města automobilů prý ale není žádné tajemství.

„Snažíme se hrát ofenzivní fotbal, pořád vpředu rotujeme. Je nás hodně, kteří umějí dávat góly, a dokážeme si navzájem připravit šance. Ať to je Aleš Čermák, Lukáš Magera, Milan Baroš, Honza Chramosta či Ondra Zahustel, který teď přestoupil do Sparty. To je opravdu velká ofenzívní síla. Bohužel poměrně hodně gólů i dostáváme. Na tom musíme zapracovat. Škoda posledních tří podzimních zápasů, kdy jsme tak produktivní nebyli. Jednak nás soupeři přečetli, ale také jsme si nevytvořili tolik šancí. Na jaře určitě budeme zase hrát ofenzivně a snažit se pro Mladou Boleslav vybojovat co největší úspěch," říkal přesvědčivě a v jeho slovech byla patrná touha porvat se ještě o titul.

Přestoupí v lednu?

Tím, že u toho na jaře už nemusí být, se před Vánoci netrápí. „Nechávám to na manažerovi, přes svátky chci být v klidu. Budeme případný přestup řešit začátkem ledna. Záleží i na majiteli klubu. Ani nabídky nijak nesleduji, jen vím, že na mých zápasech v lize i reprezentaci nějací skauti byli. Určitě se přestupu do zahraničí nebráním, byl by to další posun v kariéře. Od dětství sním a pracuji na tom, abych si zahrál nejvyšší soutěž v Anglii, Německu, Itálii nebo Španělsku. Když přijde zajímavá nabídka pro mě i Boleslav, mohu přestoupit už v lednu," konstatoval nevzrušeně.

Jenže přestupy do velkých zahraničních klubů bývají ošemetné v tom, že se hráč v klubu neprosadí, nehraje a tím přichází o místo v reprezentaci. Ve hře je EURO 2016, o které by Skalák nerad přišel, ale zahraniční výzvy se nebojí. „Kdybych takhle přemýšlel, tak nikam nemusím chodit. Když přestoupím ven, udělám vše, abych využil šanci, kterou mi jistě dají, když mě koupí," odmítl jakékoliv pochybnosti.

Stejně tak kroutil hlavou nad spekulacemi, že by přestoupil v rámci Česka. Nejvíc se mluví o Plzni a Spartě, která ho v létě prodala Mladé Boleslavi, ale má na něj předkupní právo. „Ne, protože by takový přestup vlastně nic neřešil. S Boleslaví hrajeme nahoře o evropské poháry. Chceme v tabulce ještě výš. Na jaro se dobře připravíme. Přestup do jiného českého klubu by neměl smysl," zdůraznil Skalák.

Reklama

Související témata: