Hlavní obsah

Petržela záchranu rovnou odpískal: Pět hráčů Baníku na ligu vůbec nemá!

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

V záchranu ligy v Ostravě nevěří, přesto práci u posledního týmu ligy trenér Vlastimil Petržela přijal. Baník převezme na Nový rok a chce v Ostravě vybudovat tým, který se bude schopný hned vrátit do nejvyšší fotbalové soutěže. „Záchrana nebude ten hlavní cíl. Na tu mužstvo se čtyřmi body po podzimu nemá šanci. Budeme se na jaře snažit hrát co nejlépe, ale už budeme muset stavět mančaft, který bude schopný druhou ligou prolétnout. To jsem říkal, když mě Baník oslovil,“ řekl dvaašedesátiletý trenér, který v minulosti vedl Spartu, Slavii či ruský Petrohrad.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vlastimil Petržela

Článek

Proč jste přijal nabídku Baníku Ostrava, když už podle vás ligu zachránit nelze?

Jediné, na co jsem slyšel je, že by se tady dalo vybudovat dobré mužstvo, protože Baník je značka. Sparta, Slavia, Baník..., ale možná ani Slavia není tak slavná jako Baník. Je strašná škoda, že tento klub takto dopadl.

Nemáte obavy, že už nebudete mít z čeho brát? Baník hodně šikovných mladých hráčů prodal.

To samozřejmě byla chyba. Nevím, jak na tom byl klub finančně, ale normální mužstvo pouští tak jednoho hráče za sezónu. To je taková povinnost klubů, které nemají tolik peněz. Tady odcházeli ti nejlepší, což byla škoda.

Jakou kvalitu má kádr Baníku?

Nechci dělat předčasné závěry. Kluky neznám, viděl jsem je jen v televizi v utkání se Spartou. Jsou tady sami mladí hráči. Ale jsou tu i tací, které jsem nevzal ani do Vlašimi. A to pro Baník není dobrá známka.

Co Baník potřebuje, aby se znovu dostal nahoru?

Nechci se k tomu vyjadřovat předčasně. Nejprve se blíž seznámím s hráči, kteří v Ostravě jsou. A když bude potřeba posílit, tak se o to budeme snažit. Ale určitě ne za nějaké velké peníze. A nebudeme brát ani nějaké hvězdné staré hráče, kteří jsou většinou jen na škodu. Chtěl bych ale, aby tady byla kvalita, abychom mohli hrát rychlý technický a jednoduchý fotbal. Ne sto padesát přihrávek bez zakončení. To nemám rád.

Měl jste i jiné nabídky?

Měl a neříkám, že špatné. Nechci, aby to pro ně špatně vyznělo, ale bylo to z klubů, které nemají ambice něčeho dosáhnout a prakticky v první lize jen přežívají. To mi nestálo za to. Proto jsem raději zůstával ve Vlašimi, kde jsem měl mladé šikovné kluky, se kterými se dalo pracovat. I když jsem každý půl rok dělal nové mužstvo, což byla hrůza.

Co vás tedy přilákalo do Baníku? To momentálně asi není klub s ambicemi.

Pan Šafarčík přijel do Vlašimi s jedním člověkem, s nímž jsme kamarádi ještě z Bohemky. Mluvil nadšeně, jako kdyby v klubu nebyly ani žádné problémy. Říkal, že Baník prodává, že do něj vstupuje silnější majitel (tím by měl být podnikatel z Havířova Václav Brabec - pozn. red.). Ale až jsem se sešel s ním, bylo mi všechno jasné. Nechal jsem se nalákat na tu možnost vybudovat si mužstvo.

Byla informace o vstupu nového majitele do klubu pro vaše rozhodování zásadní?

Blíže jsem nikoho z Baníku neznal, ale věděl jsem, že se to tu dělá nějak špatně, protože není možné, aby mužstvo takhle dopadlo. Po schůzce s novým majitelem věřím, že teď nastane obroda. Jsem o tom přesvědčený.

Smlouvu jste už podepsal?

Mohu říct, že jo, ale nedávám tomu žádnou váhu.

Co to znamená?

Že mám něco v ruce, kdyby se něco stalo. Jsem chráněný, protože ve Vlašimi jsem byl pod smlouvou. Pan Brabec ještě není oficiálně majitelem, takže s ním smlouvu stejně podepsat nemohu. Ale na všem jsme domluveni. V lednu s novým realizačním týmem převezmu tým, o jehož složení se ještě budeme bavit. Pan Brabec nerozhazuje peníze zbytečně a tak je to správné. Osobně si myslím, že by to tady už mělo fungovat jako v druholigovém mužstvu.

Máte představu, kde seženete posily?

Něco v hlavě mám, ale nejdříve se podívám, jak ten kádr vypadá. Nechci sem tahat ty stejné hráče. Je tady pět hráčů, kteří na nejvyšší soutěž vůbec nemají, a myslím, že by měli problémy i ve druhé lize. Byl bych rád, kdyby mužstvo stálo na odchovancích, jak tomu v Baníku vždy bývalo.

Zkušené hráče budete chtít získat?

Spíše bych se soustředil na mladšího hráče s perspektivou, který bude ochotný a schopný okamžitě nastoupit mezi své vrstevníky a hrát. Určitě ale nepřijde žádný zkušený hráč, který by to tady řídil, když tady bude potřebovat někdo vyhrát.

Reklama

Související témata: