Hlavní obsah

Griga pokračuje v přestavbě Sparty, chce osobnost

PRAHA

Ve středu zahájil přípravu devátý celek tabulky, pražská Sparta. Mistr, který se podzimem protrápil, stále shání osobnost, která by nahradila Karla Poborského, jenž se s mistrovským klubem definitivně rozloučil. "Měl by to být hráč, který nám pomůže na hřišti i v kabině," řekl na středeční tiskové konferenci trenér Sparty Stanislav Griga.

Článek

Na Letné zimu rozvířily spekulace o příchodu kanonýra Barcelony Henrika Larssona, údajně je stále v jednání příchod německého útočníka Frediho Bobice. "Trh se teď otvírá. Někdo zajímavý by do Sparty ještě mohl přijít. Kádr zatím není v konečné podobě. Chceme silného hráče, který bude lídrem i v kabině. Někoho, kdo už má něco za sebou, je osobností na hřišti i v kabině," uvedl Griga.

O tom, kdo by vysněným hráčem měl být, není zatím jasno. "Nejsem přesvědčený o tom, že to bude zahraniční hráč. Ten by měl spíš problémy s orientací, bude si zvykat. Kdyby přišel tento hráč (Bobic), tak by to bylo na hostování. Nebyl by to ten lídr, ten by spíš pomáhal na hřišti střílením gólů, než v kabině," upřesnil slovenský trenér.

Získá Sparta do začátku soutěže výraznou osobnost?
Hlasujte v anketě Sportu.cz?

Od skončení podzimní části sezóny se skloňuje jméno obránce West Hamu Tomáše Řepky. "Okruh těch lidí není tak velký. Nechci ale spekulovat o jménech, ty si domyslíte sami," řekl spiklenecky Griga.

Jisté jsou už příchody slovenských hráčů Kóňy, Zabavníka a Haneka, z hostování v Jablonci se vrátil stoper Drobný, z druholigové Kroměříže Sparta získala dvacetiletého brankáře Zlámala.

"Chtěli jsme překopat obranu, protože defenzivní činnost byla hrozná. Sedmadvacet gólů je moc, tam jsme potřebovali největší změnu. Hanek se Zabavníkem přišli, aby vyztužili obranu. Plusem je i Drobný, který se vrátil z hostování v Jablonci. Chemie v obraně nám neseděla. Ačkoliv to před sezónou vypadalo dobře," rozebral největší problémy mistra jeho kouč.

Moderní typy fotbalistů

O nových posilách má jasno. "Hanek rozumí hře, je silný v osobních soubojích, má velmi slušnou rozehrávku. Zabavník silný, dobře skákající hráč. Nebezpečný při standardních situacích. Navíc jsou oba stabilní členové slovenské reprezentace, mají něco odehráno. Drobný se v Jablonci rozehrál, i když začátky nebyly podle přestav. Uvidíme, jak se pobije o místo v základní sestavě. Kóňa je moderní hráč, který má vyrovnané všechny činnosti. Umí bránit, rozehrát, ale i se dostat do zakončení a dát gól. Je ale mladý, uvidíme, jak se adaptuje," uvedl Griga.

Menší šance na okamžité prosazení do kádru mají mladý gólman Zlámal a Šimůnek ze sparťanské rezervy. "Honza Šimůnek byl doporučený trenérem z béčka, půjde s námi do přípravy. Zlámal je gólman, který přes mladý věk má za sebou postup s Kroměříží, šly o něm velice dobré reference. Informovali jsme se, viděli nějaké videokazety. Podle toho jsme se rozhodli," popsal proces příchodu dvacetiletého brankáře Griga.

Sivok má individuální plán

Přípravu zahájilo osmadvacet hráčů, včetně Lukáše Zelenky a Adama Petrouše, kteří jsou na odchodu. "Sivok má individuální plán, plnohodnotný trénink by měl absolvovat Poláček, který měl problémy při testech. Zelenka i Petrouš jsou ale stále hráči Sparty a já je tak beru. Žádnou černou listinu nepotřebných hráčů, kteří by měli odejít, nemáme," upozornil slovenský kouč. (Ve středu dopoledne byla dotažena jednání o odchodu Lukáše Zelenky do tureckého Manisasporu - pozn. red.)

Griga nemá ani obavy, že by větší množství Slováků (pět fotbalistů, hlavní trenér a asistent) v týmu českého mistra mohlo přinést problémy a někdo mu akvizici krajanů vyčítal. "Mně by hlavně bylo vyčítáno, kdyby ti hráči byli slabí. Jestli to bude Slovák nebo Němec, to je jedno. Spíš záleží na tom, aby ten hráč Spartě pomohl. Spartě nefunguje skauting, i proto jsem se rozhodoval podle svých zkušeností. S vybranými hráči jsem pracoval na Slovensku, vnímám to jako logický krok. Stále pokračuje přestavba," řekl Griga.

Přestavba není zakončená

Proces přestavby není dokončený, do začátku jarní části soutěže zbývá stále více než měsíc. O nové podobě Sparty má její trenér jasno. "Měla by být hlavně odolnější. Tlaku, o kterém jsme mluvili po celou dobu mého angažmá. Měla by být lepší v defenzivní činnosti. Máme teď šanci změnit způsob organizace hry, teď je nejvhodnější čas. Máme dostatek času i prostoru," věří v úspěšné jaro Stanislav Griga.

Sparta ve čtvrtek odjíždí na soustředění do Františkových Lázní, odkud se vrací 13. ledna. Pětadvacátého ledna pak odcestují sparťané do Španělska.

Reklama

Související témata: