Hlavní obsah

Jablonecký majitel investoval, ale radost z fotbalu neměl. To se musí změnit, říká Horník

Josef PešoutSport.czPrávo

Kromě trenéra Zdenka Frťaly je zbrusu novou tváří v jabloneckém fotbale sportovní manažer Ivan Horník. Své funkce v prvoligovém klubu se ujal při zahájení zimní přípravy týmu. „Věřím, že nezklamu a udělám všechno pro to, aby práce s mužstvem měla svoji kvalitu,“ svěřil se Horník po prvních hodinách přípravného období jabloneckého klubu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sportovní ředitel Jablonce Ivan Horník sleduje první trénink svého mužstva.

Článek
Fotogalerie

Jaký byl váš úvodní den v Jablonci?

Podrobnosti si spíš nechám na interní věci a dění v klubu. Jak víte, přišel nový trenér, kabina je plná hráčů. Začínáme všichni a na jaro se těšíme.

Co rozhodlo o angažování trenéra Frťaly?

Zdenko Frťala odvedl velmi dobrou práci ve Varnsdorfu, který nebyl finančně nijak výrazně zajištěný, a přesto s ním dokázal loni postoupit do první ligy. Neměli ale podmínky pro splnění stanovených parametrů, takže zůstali ve druhé lize. Ale trenérova činnost se mi líbila a sám jsem několikrát viděl hrát Varnsdorf pod jeho taktovkou. Věřím, že je to pořád mladý a ambiciózní trenér a prokáže to i v Jablonci.

Analyzovali jste příčiny podzimního neúspěchu Jablonce v lize?

Prováděli jsme si s trenéry soukromý rozbor, ale nechceme se k tomu vyjadřovat. Je to minulost a díváme se dopředu. Co bylo špatné, chceme zlepšit, a co bylo dobré, to chceme zachovat.

Jakým směrem se hodláte ubírat, aby se klub zvedl?

Musíme zlepšit hlavně výsledky. Záleží na hráčích, což jsme si řekli i při seznamovací pětiminutovce. Fotbalisté, stejně jako my, cítí, že nebylo něco v pořádku. Majitel investoval nemalé prostředky a neměl radost z fotbalu. Je třeba to změnit. Nestavíme si však velké cíle. Prioritní je, aby se zlepšil herní projev a bavilo nás to. Fotbal je o pocitech. S hráči jsme rozmlouvali všeobecně a nastínili jsme jim, jaký přístup bychom si od nich představovali.

Je o jablonecké fotbalisty zájem z jiných klubů?

Víme o tom, že někteří byli kontaktováni ze strany různých celků. Nechceme nikoho uvolňovat. Není k tomu důvod. Mužstvo má potenciál, aby něčeho dosáhlo. Budeme se snažit udržet jej pohromadě.

Údajně se o hráče Jablonce zajímá pražská Slavia. Padala jména Greguš, Tecl, Pospíšil. Jaká je situace?

Jablonecký majitel je momentálně v zahraničí, ale slyšeli jsme o nabídkách na jablonecké fotbalisty. Pro nás nejsou návrhy finančně adekvátní. Upřednostňujeme sportovní stránku a nejsme na tom ekonomicky tak špatně, abychom prodávali hráče pod cenou a posílili konkurenci. Slavia poslala nabídku na Greguše a za čtrnáct dní na jiného hráče. V tom má Slavia zmatek a musí si udělat pořádek. Pokud to myslí vážně, mělo by to být jinou formou.

S jakými záměry půjdete do jarní sezóny?

Jablonec patří k pěti nejzabezpečenějším klubům v lize. Je tady krásný stadión, dobří lidé. Současné umístění na osmé příčce není odpovídajícím podmínkám a ambicím. Chceme se posunout v tabulce výš.

Reklama

Související témata: