Hlavní obsah

První liga je jiný svět. Ale těším se na ni, přesvědčuje nový jablonecký kouč Frťala

Jablonec nad Nisou

Fotbalový trenér Zdenko Frťala prožil hektický půlrok. V létě 2015 odešel z Varnsdorfu do slovenské Podbrezové, kde předčasně skončil už v průběhu podzimu. V listopadu se vrátil do Varnsdorfu, ale od 4. ledna se oficiálně ujal trenérské taktovky v prvoligovém Jablonci. A chystá se na premiérové působení v roli hlavního kouče v české nejvyšší soutěži.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký kouč Zdenko Frťala.

Článek

Jaké máte dojmy ze svého trenérského „přestupu" do jabloneckého klubu?

Zrovna když jsem odjížděl z domova na první trénink do Jablonce, jsem si uvědomil, že jsem se za posledních šest měsíců hodně nacestoval za fotbalem. Všechno se to seběhlo rychle a nečekaně, což jsem vůbec nepředpokládal. A nenapadlo mě, jak se můj trenérský život vyvine. Ale člověk by měl být připravený na různé situace. A dovolím si říci, že jsem nachystaný odvést co nejlepší práci a maximum svých možností i v Jablonci. Doufám, že se stejným zaujetím k tomu přistupují i hráči, kteří mají resty vůči jabloneckým příznivcům a klubu.

Čím vás první liga nejvíc láká?

Je to takříkajíc jiný fotbalový svět, než na jaký jsem byl dosud zvyklý.

Jak probíhalo vaše rozhodování ohledně nynější prvoligové nabídky?

Bylo to dilema, protože ve Varnsdorfu se nečekalo, že bych právě v tomto období odešel. S ředitelem klubu panem Vlastimilem Gabrielem jsem měl a mám nadstandardní vztahy. Nějaké úvahy o nabídkách z první ligy na mou adresu padaly před dvěma lety nebo před rokem a půl, teď to bylo překvapivé. Poté, co jsem dal hráčům Varnsdorfu při pohovorech dvě otázky, jsem se s klidným svědomím rozhodl, že jablonecký zájem akceptuji.

Už jste vstřebal první poznatky z nové role?

Jsem plný očekávání. Neznám trenéra, který by se netěšil na svoji premiéru na postu hlavního trenéra v první lize. Hráče jsem seznámil se svými myšlenkami a filozofií. Byl to jen krátký proslov, protože během přípravy budeme míst spoustu času, abychom si v týmu zvykali jeden na druhého. V rámci dovolené jsem měl možnost zpětně vidět na videu jablonecké zápasy. Asi tři jsem na podzim navštívil i na stadiónu, aniž bych tušil, co se odehraje v zimě.

Můžete nastínit svoji filozofii?

Fotbal je o tvrdé práci. A abychom si navzájem sebe vážili a respektovali se. Je to jednoduché vyjádření, ale výstižné. Pokud jde o herní stránku a prvky, na to máme nastávající zimní přípravu.

Reklama

Související témata: