Hlavní obsah

Kdybych řešil jen peníze, už bych měl vybráno, komentuje přestupová jednání Šural

Je nejžhavějším přestupovým zbožím českého fotbalového trhu. Ofenzivní záložník Liberce Josef Šural po životní podzimní sezóně řeší, s kterým klubem spojí budoucnost. Na severu Čech mu za půl roku končí kontrakt, a tak není divu, že má nabídky na přestup z tuzemska i zahraničí. „Ve srovnání s prosincem se situace příliš nezměnila," krčil rameny pětadvacetiletý český reprezentant po pondělních fyzických testech, které absolvoval s kádrem Liberce, kde zahájil zimní přípravu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník Josef Šural během utkání 14. kola Synot ligy se Spartou.

Článek

Máte už jasno, v kterém klubu naskočíte do jarní fáze soutěže?

Ve hře jsou stále tři možnosti. Buď setrvání v Liberci, některý jiný český klub nebo přestup do zahraničí. Ale situace se proti prosincovým jednáním příliš nezměnila. Je to hodně složité.

Můžete prozradit, co je pro vás prioritou při volbě příštího angažmá?

Hlavní je, abych hodně hrál.

Během podzimu jste se stal členem základní sestavy reprezentace, kterou čeká v červnu letošního roku mistrovství Evropy ve Francii. Jak moc řešíte budoucí adresu z pohledu boje o místo v kádru pro šampionát?

Chtěl bych se o nominaci na mistrovství Evropy pokusit. Moc by mě mrzelo, pokud bych o turnaj přišel proto, že jsem nehrál. Když ztratím místo v reprezentaci z výkonnostních důvodů, přijmu to. Ale kdyby za absencí stálo, že nebudu hrát v klubu, to by mi vadilo. Pokusím se tedy svoji situaci vyřešit tak, abych hrál a měl šanci bojovat o ME.

Existuje pořád i varianta setrvání v dosavadním klubu...

Jednání v Liberci jsou složitá. Ale vyloučit nemohu nic.

Není právě Liberec, v němž jste na podzim vstřelil v nejvyšší soutěži pět branek, z hlediska boje o nominaci na evropský šampionát nejpříhodnější variantou pro jarní část sezóny?

Z hlediska vytíženosti na hřišti a důležitosti pro tým mám pozici v Liberci dobrou. Hodně hraju s míčem, což je super. Když člověk přijde do jiného týmu, kde je pět lepších fotbalistů, tolik možností s míčem už není a je nevyhnutelné, že balón odevzdáváte těm lepším. Tohle všechno si uvědomuji.

Stanovil jste si termín, do kdy chcete jednání uzavřít, ať už bude výsledek jakýkoliv?

Čím déle budou jednání trvat, tím horší to bude pro mě a bude se zvyšovat pravděpodobnost setrvání v Liberci. Z hlediska případného přestupu do zahraničí je třeba učinit rychlé rozhodnutí. V Česku je situace poněkud příznivější, protože se všude bude nabírat kondice a tudíž uzavření přestupu tolik nehoří. Ale do deseti dnů bych chtěl mít jasno.

V tuzemsku se o vaše služby enormně zajímá Sparta a Slavia. Který z klubů preferujete?

Třeba se ozve ještě brněnská Zbrojovka, kde jsem vyrostl a šel bych tam nejraději (směje se). Ale vážně. Oba kluby jsou odlišné. Hodně jsem nad oběma alternativami přemýšlel do hloubky. Všechno má své plusy, své minusy. A všechno je to strašně složité.

Jak důležitá je pro vás adresa budoucího klubu z hlediska zabezpečení? Může tento faktor převážit nad sportovní stránkou přestupu?

Kdybych řešil jenom peníze, a nešlo by mi o sportovní hledisko, už bych měl vybráno. Ale hlavní je pro mě pochopitelně sportovní hledisko. Na druhou stranu se nemohu upínat jenom k mistrovství Evropy, jde o celou kariéru.

Reklama

Související témata: