Hlavní obsah

Do Jihlavy jsem nepřišel nakupovat, ale tvrdě pracovat, říká trenér Hipp

Jihlava

Po Luďku Klusáčkovi a Milanu Bokšovi je v této sezóně už třetím trenérem jihlavských fotbalistů. Dvaapadesátiletý Slovák Michal Hipp, který v minulosti vedl Slovan či Petržalku a působil i u slovenské reprezentace, přišel na Vysočinu s jednoznačným cílem zachránit mužstvo v první lize.

Foto: Čestmír Folk, Právo

Trenér Jihlavy Michal Hipp

Článek

Takový jste dostal od vedení klubu úkol?

Ano. A je naprosto logický. Vždyť tým dělí od sestupové příčky jediný bodík. Udělám maximum, abychom se na jaře co nejdřív dostali v tabulce ze čtrnáctého místa výš.

Proč jste se rozhodl na jihlavskou nabídku kývnout?

Protože se mnou kluboví funkcionáři jednali věcně a otevřeně. Přilákalo mě i prostředí rodinného klubu, který v minulosti vychoval borce typu Gebre Selassieho, Vydry, bratrů Kopicových, Klimenta, Tecla či Rabušice. To svědčí o mimořádně kvalitní práci.

Neodrazovalo vás ani to, že jste od návratu Jihlavy mezi elitu v roce 2012 už jejím šestým koučem?

Nikoli. Občasné vyhazovy k trenérské profesi patří. A i od kolegů, kteří museli z Jihlavy nuceně odejít, jsem slyšel výhradně pozitivní ohlasy.

Co jste o Jihlavě donedávna věděl?

Přiznám se, že jsem ji dřív vnímal spíš jako hokejové město. Jsem totiž z generace, která ještě pamatuje bratry Holíky, Suchého, Klapáče, Augustu či Hrbatého. Samozřejmě jsem ale před několika lety zaznamenal, že zde v poslední době začíná hrát prim spíš fotbal. Jsem rád, že tomu teď mohu napomoci. Elánu mám dostatek.

Znáte z dřívějška některé jihlavské fotbalisty?

Podle jmen téměř všechny. Na Slovensku máme možnost chytat české televizní kanály, a tak jsem často o víkendech zhlédl i dva ligové zápasy. Osobně jsem se ale dosud neznal vůbec s nikým. To může být moje výhoda. Taky jsem hned na úvod klukům řekl, že tím pádem mají všichni úplně stejnou možnost se v přípravě ukázat.

Jste spokojený s hráčským kádrem?

Budu hrozně rád, pokud se v průběhu ledna vrátí do Jihlavy na hostování z Plzně záložník Kučera. Je to borec, na něhož hodně spoléhám. A potěší mě, když zůstane útočník Mešanovič, kolem něhož krouží další kluby. Hodlám si s ním v tomto smyslu pohovořit.

Považujete za výhodu, že naprostou většinu soupeřů z druhé poloviny tabulky přivítáte na jaře doma?

Když ta utkání zvládneme, výhoda to bude. Avšak může to být samozřejmě dvousečné.

Jako hráč jste nastupoval za Slavii, takže na život v Česku jste asi zvyklý, že?

Rozhodně. Mám tady řadu přátel a známých. Vůbec to neberu jako cizinu.

Ale v peněžence si musíte vyměnit eura za koruny.

Ani to moc neřeším. Já jsem nepřišel do Jihlavy za nákupy, ale tvrdě pracovat.

Reklama

Související témata: