Hlavní obsah

Konec fotbalových tlusťochů v Čechách. Už ani sazebník pokut na ně nepamatuje

Praha

Tak kdopak nám přes Vánoce přibral a zaplatí pokutičku za nadváhu...? Tradiční klišé přestává být koloritem startu zimní přípravy prvoligových klubů. Fotbalovou romantiku let minulých nahradili výživoví poradci, hráči jsou i během dovolené pod kontrolou sporttestrů a sami se starají, aby hned na úvod nového roku prošli fyzickými testy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Sparty Praha Lukáš Mareček během fyzických testů na FTVS v Praze.

Článek

Zažil na Letné zimní dril pod Václavem Ježkem, Dušanem Uhrinem starším či Jiřím Rubášem. Teď sparťanské fotbalisty sám cepuje, srovnání ale není dost dobře možné.

„Po zimě jsou hráči v lepší kondici než za nás, to se drtivá většina vracela s nadváhou. Teď kluci dostávají na dovolenou i sporttestry, doba je úplně jinde," poukazuje Zdeněk Ščasný, trenér Sparty.

Za jeho hráčské éry se mohlo přestupovat do zahraničí až na sklonku kariéry. I tento obrovský rozdíl se v sebekontrole fotbalistů projevuje. „Motivační stránka za nás byla v minulém režimu nulová," souhlasí Ščasný.

Možná dojde i na vlastní kuchaře

Dnes má před sebou téměř každý přední hráč vidinu zahraničního angažmá. A s ní přichází konec fotbalových tlusťochů v Čechách. Nadváha mizí také výrazným vlivem výživových poradců.

„Je úplně standardní, že je máme, já taky. Hráči si je zajišťují individuálně nebo od klubů plošně. Světové hvězdy létají po světě dokonce s vlastními kuchaři, ale to už se bavíme o trochu jiné kategorii fotbalistů, než jsme my," usmívá se sparťanský záložník Lukáš Vácha.

Nadváha už není podle českého reprezentanta žádným tématem. „Jsme profíci, všichni si ji hlídáme. Nemáme ani dané sankce, máme důvěru, že si během dovolené splníme plán. Někteří víc, jiní méně, ale každý rok se doba posouvá. Nejde přes svátky úplně vypnout. Fyzických testů a vážení se rozhodně nebojím," ujišťuje.

Kouč potvrzuje, že sankcím za přebytečná kila odzvonilo. „O nějakých pokutách není ve Spartě vůbec řeč. Kluci dostanou tréninky a splní si je. Stalo se mi naposledy v Teplicích, že Salami přišel o čtyři tréninky - a ještě se divil, za co pokutu dostal," vzpomíná Ščasný.

Nikdo si nedovolí přes svátky vypnout

Nejde přitom jen o hráče z pole. Hlídat se musejí i brankáři. „Doba je jiná. Když nastoupíte po dovolené nepřipravený, musíte všechno dohánět. Můžete i vypadnout ze sestavy a nemusíte se už do ní dostat. Jsem navíc po těžké operaci kolena, tím spíš jsem nemohl nic zanedbat," líčí letenský gólman David Bičík.

„Byli bychom sami proti sobě, kdybychom přes svátky úplně vypnuli," přizvukuje mu Vácha.

Věc má pro hráče i pozitivní stránku. Z přípravy výrazně mizí galeje hrubého nabírání kondice, většina cvičení už probíhá na hřišti a s míčem.

Reklama

Související témata: