Hlavní obsah

Chci Baník dostat zpátky tam, kam patří, říká nový majitel klubu

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

V sobotu odkoupil Václav Brabec od Petra Šafarčíka 95 procent akcií fotbalového Baníku Ostrava a ve středu i zbývajících pět procent. Od víkendu tak sedí den co den od rána do noci v kanceláři na Bazalech. „Práce je hodně, a tak ji řeším, řeším a řeším,“ pousmál se muž, do něhož ostravští fandové vkládají veliké naděje.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Baníku Ostrava Vlastimil Petržela a jeho asistent Aleš Křeček (vlevo).

Článek

První, do čeho se pustil, je vleklý spor s Viktorií Žižkov, kvůli kterému má Baník už poněkolikáté zablokované přestupy. V Ostravě sice trénují Robert Hrubý ze Slavie Praha a Adam Kučera ze Sparty, Brabec s nimi smlouvy ale podepsat nesmí. „Tohle je první věc, kterou musím vyřešit. Zda to bude za dny či týdny, to nevím. Ale vzhledem k tomu, že kvůli tomu Baník nemůže získat žádné hráče, je to můj úkol číslo jedna," uvedl padesátiletý podnikatel z Havířova.

Obklopit se chce fotbalovými odborníky, které bude potřebovat. K vyřešení je toho v Baníku totiž mnohem více. Například spory s bývalými hráči Martinem Lukešem či Václavem Svěrkošem, pokřivené vztahy s ostravským magistrátem a fanoušky. A také se musí zabývat volbou nového vedení klubu. Stav, kdy se v útrobách stadiónu na Bazalech potkává staré vedení s novými lidmi, změní až valná hromada.

Odvrátí Baník hrozící sestup?

„Věřím, že se mi ji podaří svolat ještě do konce tohoto týdne," upřesnil Brabec. V pozici předsedy představenstva by na ní měl skončit dnes už bývalý majitel Šafarčík, stejně jako členové představenstva Michal Šafarčík a Matouš Hába. „Klub je potřeba stabilizovat ekonomicky i personálně a v případě sestupu ho rychle vrátit do ligy," naznačil další kroky Brabec.

Baníku jako rodilý Ostravák fandí dlouhé roky. S případným sestupem do druhé ligy se tak bude vyrovnávat těžce. „Jsem sportovec a vím, že naděje umírá poslední, ale na druhou stranu jsem ekonom a realista. Kádr se rozprodal, zůstali mladí. Nejsem fotbalový odborník a neumím posoudit, jakou roli může hrát jejich dravost a srdce, ale ještě to nevzdávám. Nicméně trenér Petržela, stejně jako klubové legendy, s nimiž jsem mluvil, nevidí záchranu reálně," naznačil Brabec.

„Chci ale Baník dostat zpátky tam, kam patří. Mnoho lidí mě odrazuje, že to bude trvat dlouho. Já mám ale sen, že to bude brzo," svěřil se Brabec, který se podnikatelsky angažuje především v dopravě, vlastní ale také hotel v Kroměříži. Od počátku ledna je předsedou představenstva společnosti Pro Fotbal Property, která sídlí stejně jako stadión Bazaly v Bukovanského ulici v Ostravě.

Zachrání se Baník Ostrava i přes velkou bodovou ztrátu v první lize?
Ano
22,8 %
Ne
77,2 %
Celkem hlasovalo 18278 čtenářů.

Reklama

Související témata: