Hlavní obsah

Další rána pro Liberec. Hrozba teroru možná zruší herní soustředění v Turecku

Liberec

Jedna pohroma za druhou se valí na fotbalový Liberec. Severočeši nejprve ztratili ofenzivního záložníka Josefa Šurala (přestoupil do Sparty), s největší pravděpodobností je opustí i kapitán David Pavelka (láká ho Kasimpasa) a podle posledních informací bude možná zrušeno herní soustředění v Turecku. Přímo v místě plánovaného pobytu výpravy Slovanu totiž policie zatkla muže plánující teroristický útok. „Nový rok přináší jen samé špatné zprávy," posteskl si Jindřich Trpišovský, trenér Liberce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

Ještě se ani nesmířil s definitivní ztrátou Šurala a už musel vstřebat připravovaný transfer Pavelky. „S Davidem jsem mluvil po telefonu ještě ve středu v noci, když jsem se o jeho chystaném odchodu dozvěděl. Vyslechl jsem ho a od přestupu nezrazoval. Moc bych si přál jeho setrvání v mužstvu, které si bez něj neumím představit. Ale chápu jeho pohnutky. Davidův odchod do Turecka beru jako hotovou věc," uvedl Trpišovský.

Pavelka je v Liberci od ledna 2013 a během podzimu byl motorem záložní řady, na něhož spoléhalo celé mužstvo. „David je výjimečný hráč. Ztrácíme lídra na hřišti i v šatně. Náhrada v Česku není. A pokud ano, tak pro nás rozhodně nedostupná," pronesl Trpišovský, jenž o hrozbě odchodu kapitána své družiny netušil. „Neměl jsem žádný signály, že by měl odejít. Deset dnů jsme si lámali hlavu, jak nahradíme Šurala. Signály o hrozbě ztráty kapitána se k nám nedostaly. Letošní rok zatím není moc dobrý. Zatím se na nás hrnou samé špatné zprávy."

Severočeši jsou tak čtrnáct dnů po zahájení přípravy ve svízelné situaci, neboť ztratili dva klíčové muže. Navíc je opustil i univerzál Kerbr, jenž se vrátil do Slovácka. Otazník visí i nad pokračováním obránce Švejdíka. „Všichni soupeři posilují, nám hráči jenom odchází. Ztratili jsme dva reprezentanty. Nevím, jak je budeme nahrazovat. Mužstvo se nám rozpadá pod rukama," posteskl si Trpišovský.

Trpišovský: Náš zbrojní arzenál se výrazně otupil

Odmítá, že by po podzimu čtvrtý Liberec měl přehodnotit plány. „Když jsem v létě loňského roku přišel, stanovili jsme si dlouhodobé cíle. Plánem bylo vybudovat mužstvo pro příští sezónu. Během zimy jsme chtěli získat hlavičkáře, ale o dva jsme přišli a ztratili i Šurala, jenž byl mimořádně silný v osobních soubojích. A z dlouhodobého pohledu představuje Pavelkův odchod ztrátu základního stavebního kamene. Náš zbrojní arzenál se výrazně otupil," hodnotil Trpišovský aktuální situaci týmu.

Slovan se zatím připravuje na severu Čech. Minulý týden absolvoval soustředění v Břízkách, nyní při dvoufázové přípravě ladí formu ve vlastním areálu, což bude platit i pro příští týden. Od 28. ledna pak měl tým vyrazit do 6. února na soustředění do Turecka. Jenže z přípravy v teple s velkou pravděpodobností sejde.

„Ve čtvrtek ráno proběhla přímo v místě, kam jsme měli cestovat, policejní razie. Podle našich informací tam došlo k zadržení lidí, kteří plánovali teroristický útok," vysvětlil Trpišovský. „Ještě sbíráme další informace a situaci velmi důkladně mapujeme. Ale přesun soustředění do jiné destinace na poslední chvíli je velmi problematický. Na druhou stranu bezpečnost je na prvním místě a cesta do Turecka se nám nyní příliš nepozdává. Možná zůstaneme doma a vyrazíme na soustředění do Nymburka," prohlásil Trpišovský.

Aktuálně navíc Slovan řeší i případné protivníky pro soustředění. „Ruské kluby, s nimiž jsme se chtěli poměřit, soustředění v Turecku zrušily. Tudíž byla možnost se utkat se Splitem, Vardarem Skopje a jedním rumunským protivníkem. Jenže nyní není jasné, zda soupeři na místě skutečně budou a nejisté jsou pochopitelně i tréninkové možnosti," lamentoval Trpišovský.

Reklama

Související témata: