Hlavní obsah

Griga dává fotbalistům Sparty do těla, chce vylepšit i psychiku

FRANTIŠKOVY LÁZNĚ

V zasněžených terénech okolo Františkových Lázní nabírají fotbalisté Sparty Praha sílu na jarní sezónu, v níž chtějí odčinit mizerný podzim. Výběhy pod vyhaslou sopkou Komorní Hůrka, tréninky na hřišti s umělým trávníkem, plavání v akvaparku i léčebné procedury v lázeňském komplexu mají přispět k tomu, aby slavný klub vtrhl na jaře do ligy v někdejší formě.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Fotbalisté Sparty během zimní přípravy (archivní foto).

Článek

Oblíbené západočeské lázně jsou díky svému zázemí ideálním místem pro přípravu vrcholových sportovců. Bývalo tomu tak i v minulých letech, kdy především nejbohatší český klub zdejší pobyt využíval velmi často. Letos Sparta zavítala do klidného městečka nedaleko německých hranic už popáté. Když trenér Stanislav Griga přišel během podzimu na Letnou, o umístění zimní přípravy dlouho nepřemýšlel.

"Nic zde nechybí, navíc na všechny tréninky to máme jen pár desítek metrů," řekl kouč, když dnes popisoval průběh přípravy novinářům v útrobách útulného čtyřhvězdičkového hotelu Tři Lilie, kde Sparta tradičně bydlí.

Zvlášť loni otevřená centra Aquaforum a Fitforum využívají fotbalisté maximálně. Plavání, ale také aerobic a moderní spinning jsou také náplní tréninkového programu, který s sebou nese i ostré výběhy ve volném terénu. "A na závěr dne končíme vždy v lázeňském komplexu. Rašelina, zábaly, podvodní masáže," nastínil Griga obsah tréninkového deníku.

Hráči si nestěžují

Dnešní dopoledne nebylo výjimkou, o tvrdou práci měli jeho svěřenci postaráno. Ráno po snídani vyběhli na pole nedaleko města k osmikilometrovému výběhu, při němž každý běžel podle svých tepových frekvencí.

Fotbalisté nemívají zimní dril zrovna v oblibě a podle dnešních poznámek by se dalo vytušit, že ve Spartě je to podobné. "To je náš Aleš Tichonov," slyší za zády kondiční trenér Aleš Kaplan srovnání s obávaným koučem ruských hokejistů.

Když ale přijde řeč na kondiční přípravu, hráči se usmívají, nikdo si nestěžuje. "Mně to nepřijde nijak dramatické, člověk se na to musí jen psychicky připravit. Všichni víme, že z toho pak žijeme celý rok," řekl Miroslav Slepička, který si prý nemůže zvyknout jen na spinning, jízdě na cyklistickém trenažéru za doprovodu hudby. "Je to zcela jiné zatížení, skoro si pak nemůžu stoupnout na zem," popsal své pocity.

Nepůjde jen o fyzičku, je třeba zlepšit i psychiku

I Griga si zatím průběh západočeského soustředění pochvaluje. "Jsem možná konzervativní trenér, ale věřím na zažitý česko- slovenský model zimní přípravy, v němž je třeba dvanáct dnů věnovat základní vytrvalosti," prohlásil Griga.

Během pobytu však nespoléhá jen na fyzickou zdatnost, ale také na očistu psychickou. "Hodně to totiž spolu souvisí. V závěru podzimu se sice říkalo, že hráčům chybí fyzička, ale často to byla právě záležitost hlavy," připomněl potíže během nevyvedeného letenského půlroku.

Sparťané budou ve Františkových Lázních do pátku, pak vyrazí zpět do Prahy. K dalšímu pobytu mimo domácí prostředí odletí až koncem ledna, ale to už si budou více užívat. Herní soustředění totiž stráví ve Španělsku, kde je čekají první těžší soupeři. A s nimi mohou premiérově prodat všechnu sílu, kterou posbírali v úvodním lednovém bloku.

Reklama

Související témata: