Hlavní obsah

Mistři světa, miliardový král Afriky. Ustojí Sparta dortmundský fofr?

Praha

Výjimečný soupeř, výjimečný zápas. Fotbalisté pražské Sparty se těší na duel, který přesahuje běžný rámec zimní přípravy. Vždyť utkání s bývalým vítězem Ligy mistrů by bylo mimořádnou událostí i v kterékoliv pohárové soutěži. Letenští se v úterý střetnou s Borussií Dortmund, zápas se hraje od 19:05 v Essenu a přímý přenos odvysílá ČT sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Se Schalke Ladislav Krejčí (vpravo) a spol. dvakrát remizovali. Dortmund je ještě větší kalibr...

Článek

Los úvodního jarního kola Evropské ligy je nenadchl, po Krasnodaru nikdo z nich netoužil. O to víc si teď považují náročné prověrky, jež se jim naskýtá.

„Zajímavé utkání. Pro ně to je generálka na ligu, zatímco my jsme po dvou týdnech těžké přípravy. Není to však výmluva, těšíme se na obrovský zážitek," říká brankář David Bičík.

Vítěz Ligy mistrů z roku 1997 v bundeslize jako jediný aspoň trochu ohrožuje suverénní Bayern. Borussia disponuje čtyřmi aktuálními mistry světa z Brazílie (Hummels, Weidenfeller, Durm, Ginter) a hvězdný Marco Reus by byl jistě pátým, kdyby se v posledním přípravném duelu před šampionátem nezranil a o titul tak nepřišel.

Největším pokladem Dortmundu je pak gabonský kanonýr Pierre-Emerick Aubameyang, který byl čerstvě vyhlášen nejlepším fotbalistou Afriky. Londýnský Arsenal za něj údajně nabízí 60 miliónů liber (přes dvě miliardy korun)...

Schalke zvládli. A Borussii...?

„Měli bychom si cenit, že si nás Dortmund vybral jako soupeře," uvědomuje si reprezentant Lukáš Vácha.

Sparta v základní skupině Evropské ligy dvakrát remizovala se Schalke. Také proto si hráči při losu přáli dalšího německého protivníka. Musejí se však mít na pozoru, zatím pro ně teprve vrcholí domácí část zimní přípravy a na herní soustředění do Španělska odlétají až v neděli.

„Čekám podobný zápas jako se Schalke. Ostrý test pro nás, pro ně poslední utkání před ligou. Každopádně to bude fofr," usmívá se Vácha.

„Soupeře jako Dortmund nepotkáte každý den. Já osobně v kariéře nikdy proti takovému velkému týmu nehrál, bude to rozhodně nejtěžší protivník, na kterého jsem kdy narazil," těší se novic Ondřej Zahustel. Až v zimě přestoupil z Mladé Boleslavi, takže o duely se Schalke přišel.

Takový test nemohli odmítnout

Letenští by si s Borussií zahráli raději v pokročilejším stadiu přípravy, neměli však na výběr.

„Takový test jsme samozřejmě nemohli odmítnout. Je pro nás ctí, že si nás Dortmund vybral pro generálku před ligou," zdůrazňuje trenér Zdeněk Ščasný.

Nechce riskovat případný výprask, a tak proti běžným zvyklostem v přípravě mimořádnému duelu přece jen trochu uzpůsobil program.

„V neděli měli hráči volno, což by měli i tak. A v pondělí jsme trénink přizpůsobili, nebyl tak náročný jako v minulých dnech. Dortmund je přece jen v jiné fázi přípravy," připomíná Ščasný.

Reklama