Hlavní obsah

Prachy v prachu! Synot mizí z fotbalové ligy

Praha
Aktualizováno

Skupina Synot kvůli legislativním změnám končí s podporou první fotbalové ligy. Od příští sezóny nebude sponzorovat ani Spartu s Jabloncem a ukončí také spolupráci s basketbalovým klubem z Nymburka i Českou unií sportu. Synot bude pokračovat v podpoře sportu na Valašsku a Slovácku. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zprava předseda představenstva Sparty Daniel Křetínský, kapitán týmu David Lafata a majitel holdingu Synot Ivo Valenta při představení nového generálního partnera letenského klubu. Velkolepé spojení Synotu s fotbalem ale záhy bude minulostí.

Článek

O peníze jde vždy až v první řadě. Fotbal nevyjímaje. Skupina Synot podepsala smlouvu v květnu 2014 a česká první liga se pak po 17 letech přejmenovala, z jejího titulu zmizela značka Plzeňského Prazdroje Gambrinus. Synot podepsal smlouvu na čtyři roky s další čtyřletou opcí. "Jedná se o významné navýšení proti minulosti. V horizontu prvních čtyř let se jedná o stovky miliónů korun," liboval si tehdy předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Teď je všechno jinak, generální partner ligy dojede už jen jaro.

"Legislativní změny mají na skupinu Synot zásadní dopad. Skokové navýšení daní v oblasti loterního průmyslu znamená pro skupinu v České republice ztrátu ve výši stovek miliónů korun. S těmito finančními prostředky přitom bylo počítáno právě v oblasti marketingu a podpory sportu," uvedli zástupci Synotu v tiskovém prohlášení s odkazem na listopadové přijetí novely loterijního zákona.

"Stát našim českým společnostem sebral takové množství peněz, že již sportovní aktivity v takové míře, jako dosud, jednoduše podporovat nemůžeme," dodal ředitel společnosti Synot Neofytos Neofytou.

Z osmileté podpory jen čtvrtina

Hlavní postavy českého fotbalu k oznámení Synotu uvedly, že důvody pro ukončení podpory chápou.

„Fakt, že se náš generální partner - skupina Synot - rozhodl předčasně ukončit původně osmiletý kontrakt, je pro nás nepříjemný. Přesto chápeme důvody toho, proč se tak rozhodl, a které jsme nemohli ovlivnit. Oceňujeme, že jsme se tuto informaci dozvěděli s předstihem tak, abychom mohli během jarní části sezóny nalézt nového generálního partnera první fotbalové ligy. Naším jednoznačným úkolem nyní je spojit nejsledovanější sportovní soutěž u nás s novým, silným a kvalitním partnerem," uvedl Svoboda ve společném prohlášení s prvním mužem českého fotbalu Miroslavem Peltou.

„V souvislosti se změnou loterijního zákona jsme tento vývoj očekávali, rozhodnutí skupiny Synot nás tedy nijak nepřekvapilo. Je to samozřejmě velká škoda, spolupráce se Synotem byla na vysoké úrovni. Přestože společné partnerství netrvalo dlouho, jak obě strany původně plánovaly, za dvouletou podporu ligového fotbalu skupině Synot děkuji. Nyní nás čekají jednání s potenciálními partnery pro ligu tak, aby získala podobně bonitního partnera pro nadcházející sezóny," dodal předseda FAČR Pelta.

Synot se bude v České republice dál angažovat v podpoře sportu jen v moravských regionech, kde má své kořeny. "V rámci velmi omezených zdrojů, které nám zůstanou, budeme nadále realizovat pouze tradiční podporu sportu na Valašsku a Slovácku, které se věnujeme již více než 15 let," uvedl majitel společnosti a senátor Ivo Valenta. Své prvoligové Slovácko tak bude podporovat dál, jeho fotbalisté se odlivu peněz obávat nemusejí.

Sparta rozhodnutí partnera respektuje

O starost víc teď mají i kluby. Sázková společnost Synot Tip ze skupiny Synot miliardáře a senátora Iva Valenty se loni v létě po Slovácku, Jablonci a celé lize stala také generálním partnerem Sparty. Zatím minimálně do roku 2017. Cenu partnerství společnosti neoznámily, v podobných případech jde o desítky miliónů.

Letenští přitom hledali hlavního sponzora s privilegiem umístit své logo na dresech klubu déle než dvě sezóny.

Od minulého týdne na Spartě vědí, že se situace změní.

„Společnost Synot Tip nás o všem informovala. Její rozhodnutí respektujeme a budeme s ní jednat o jiné formě spolupráce než v roli generálního partnera," řekl tiskový mluvčí Ondřej Kasík pro Sport.cz.

V Essenu bez loga podle německých norem

Nejednoho fanouška napadlo, proč Sparta úterní duel v Essenu proti Dortmundu odehrála v čistých dresech bez loga svého hlavního partnera. To však se situací Synot Tipu nesouvisí.

„Nastala stejná situace jako v Evropské lize na Schalke. Podle německých předpisů tam lze na dresech propagovat pouze bettingové společnosti registrované na území Německa," vysvětlil Kasík.

Reklama

Související témata: