Hlavní obsah

Pelta volá pravidelně. Frťala si zvyká na zájem klubového bosse a vyzdvihuje silné slovo Horníka

Radek MalinaSport.czPrávo

Výjimečnou sezónu zažívá fotbalový trenér Zdeňko Frťala. Po letech v nižších soutěžích absolvoval minulý podzim debut jako hlavní trenér v 1. lize na Slovensku a nyní jej čeká premiéra mezi českou elitou. Navíc na lavičce ostře sledovaného Jablonce. „Zaznamenal jsem i negativní ohlasy, ale nebojím se," říká odhodlaně pětačtyřicetiletý rodák z Nitry.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký kouč Zdenko Frťala.

Článek

Frťala zaujal působením v druholigovém Varnsdorfu, který ve skromných podmínkách minulou sezónu dovedl až na postupovou příčku. Pak zamířil do Podbrezové. Už po devíti kolech však musel balit kufry. „Ale byla to megazkušenost," tvrdí Frťala a velký důraz klade na první čtyři písmena posledního slova. „Vždy mě lákal návrat na Slovensko. Když nabídka přišla, moc jsem se těšil. Byli jsme v kontaktu čtyři měsíce, připravovali jsme mužstvo," vzpomíná Frťala, jenž jako hráč působil v Trnavě a Teplicích.

Vztahy na Slovensku jej šokovaly

„Klub si zakládá na odchovancích či hráčích z regionu, což se negativně projevilo. Chybělo nám více psychické odolnosti. Po sportovní stránce jsme odevzdali maximum, ale neměli jsme výsledky, a tak jsem musel jít. Nikdo se nepáral s Mourinhem či Benítezem, tak proč by se párali s Frťalou," směje se pětačtyřicetiletý rodák z Nitry.

„Dál si však myslím, že slovenská liga má obrovský potenciál. Nicméně vztahy mezi lidmi ve fotbalovém prostředí mě šokovaly. Absolutně chyběla úcta. Třeba lidi, které jsem neviděl dvacet let, se báli přiznat, že jsme kamarádi. Volnost a upřímnost zcela chybí," kroutí hlavou nad poměry v rodné zemi muž, jenž jako asistent působil v Teplicích, Blšanech, Plzni, Ružomberoku či Spartě.

Po podzimním volnu se nyní už tři týdny chystá na debut v roli hlavního kouče mezi fotbalovou elitou v Česku. A přiznává, že se octl v novém světě. „Už jen ten mediální zájem. Při studiu na to člověka připravují v rámci přednášek, ale nikdy mě nenapadlo, jaká je na nejvyšší úrovni realita," přiznává s úsměvem nový jablonecký trenér.

I proto si na úvod angažmá u bosse českého fotbalu stanovil jasné krédo. „Raději mluvit méně a výstižně, než něco okecávat. Já navíc nejsem typ, který se rád poslouchá. Držím si odstup. Kolikrát člověk něco řekne v bezprostřední reakci, pak ho to mrzí," vysvětluje Frťala.

Hned na startu nové štace zaznamenal i negativní ohlasy. „Určitě se našlo hodně lidí, kteří zpochybňovali, že právě já povedu Jablonec a angažmá mi nepřáli. Ale nebojím se. Věřím ve své schopnosti, stejně jako realizačního týmu a celého kádru," říká odhodlaně.

Je připravený na obrovský tlak, jemuž bude vystaven. Ačkoliv soutěž ještě nezačala, pravidelně mu volá klubový boss Pelta, jenž současně šéfuje celé fotbalové asociaci. „Je pro mě obrovskou novinkou, že jsem v denním kontaktu s majitelem. Cítím z jeho strany maximální zájem o dění v šatně, s týmem doslova dýchá. Není mu lhostejné, co se v mužstvu děje," přibližuje situaci Frťala.

Za partnera v roli sportovního ředitele má Ivana Horníka, muže spojeného s úplatkářskou aférou, jemuž v roce 2014 vypršel desetiletý trest zákazu působení ve fotbale. „Vnímám pana Horníka jako svého spolupracovníka. Neřeším jeho minulost. Z pohledu psychologie v kabině, jde o velmi respektovaného člověka se silným slovem. Jeho i Miroslava Pelty si vážím kvůli tomu, co pro fotbal dělají," vykládá Frťala.

Fotbalová válka místo samby

Má v plánu diametrálně změnit herní projev Severočechů. „Přišlo mi, že na podzim chtěli kluci hrát fotbal, který je nebude bolet. Na hřišti čekali jeden na druhého, nikdo nechtěl jít do pomyslné války. Na brazilskou sambu je prostor při čtyřbrankovém vedení, nikoliv v situaci, kdy vás drtí série několika domácích utkání bez vítězství," má jasno Frťala.

Lebedí si nad hráčským materiálem, který má k dispozici. Jablonecký kádr je totiž nabitý skvělými jmény, jenže během podzimu zůstal daleko za očekáváním. „Kluci mají nadstandardní kvalitu. Máme hráče s budoucností v evropských klubech a reprezentaci. Jenže u mnohých nastalo po přestupu do Jablonce uspokojení. Octli se v nadstandardním prostředí, s některými to zamávalo," přemítá Frťala.

„Ale je třeba změnit jejich myšlení. Nynější klub nesmí být konečnou stanicí jejich kariéry. Jo, mají se fajn, ale mohou vydělávat ještě lépe. Uspokojení je třeba odbourat," říká důrazně Frťala, jenž se Jablonci upsal na rok a půl. „Délka smlouvy však není rozhodující. Když budu pracovat bídně, nepomůže mi ani pětiletý kontrakt. Hlavní je nezklamat důvěru lidí, kteří mi dali příležitost."

Reklama

Související témata: