Hlavní obsah

Bez silného Baníku se nám ostatní budou smát, říká nový předseda představenstva klubu Wolf

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Pomáhal postavit na nohy fotbal v Karviné, nyní se nový předseda představenstva Baníku Ostrava Jan Wolf o totéž pokusí v Ostravě. Spojení ambiciózní Karviné s trápícím se Baníkem ale dnes už bývalý předseda MFK Karviná a zároveň náměstek primátora Karviné odmítá. „Můžeme si pomáhat v mládeži, nebo na bázi výměny hráčů. Ani jeden klub toho druhého ale nepohltí. Žádná fúze se nechystá,“ říká 48letý ekonom.

Foto: Sport.cz

Nový předseda představenstva Baníku Ostrava Jan Wolf

Článek

Při přípravném utkání Karviné se Zbrojovkou Brno vytýkala část karvinských fanoušků Petru Mašlejovi, jenž bude stejně jako vy působit v Karviné i v Baníku, že utíká do Baníku a posiluje konkurenci. Už vám to také někdo vyčetl?

Kdo nezná ten hlubší podtext a vidí to jen v té fanouškovské rovině, tak takovou reakci asi má a já to chápu. Mohu ale všechny uklidnit, že já ani Petr Mašlej jsme nikdy nedělali nic, co by bylo pro karvinský fotbal špatné. A tak to zůstane i do budoucna.

V Karviné oba zůstáváte? Proč?

Jsem Karviňák a ten klub mám velmi rád. Mohu říct, že jsem ho i spoluvybudoval a budu se snažit, aby šlapal dál tak, jak funguje nyní. Na druhou stranu, pokud na severní Moravě nebude silný republikový klub na úrovni českých špičkových týmů, tak se nám budou všichni smát, což se už teď děje. Má pozice v Baníku bude ale spíš poradenská. Není to můj pracovní poměr. Klub bude řídit výkonný management, který nyní intenzivně dáváme dohromady.

Karviná by tou fotbalovou jedničkou být nemohla?

Karvinský klub není z dlouhodobého hlediska symbolem tohoto regionu. A to říkám jako karvinský srdcař. Tím byl vždy Baník a to je třeba zase vrátit zpátky. Karviná určitě pojede dál, jak jede. Budu jen rád, pokud to bude v první lize, kam se letos pokusíme postoupit.

Už jste někoho pro Baník získali? Hovoří se o Lubomíru Vlkovi, Dušanu Vrťovi či Karlu Kulovi?

Jmenovat nebudu, ale ve fotbale zase tolik lidí není. Diskutujeme s nimi, někteří jsou smluvně vázaní v jiných klubech, takže to nejde vyřešit ze dne na den. Nechceme to ani uspěchat, někoho tam dosadit a za tři měsíce zjistit, že to není to pravé. Klub funguje a my chceme ty klíčové osoby vybrat dobře.

Takže není nutné to stihnout do začátku jara?

Když se to podaří, tak to bude fajn. Máme ale docela výhodu, že trenér Petržela částečně zastává i funkci sportovního manažera a ligové áčko si tak řeší sám. Mládež je zase vedena panem Helštýnem. I tam musíme některé věci vyřešit, ale není to otázka přežití.

Jak se bude na fungování klubu podílet předseda představenstva?

Je otázkou, jak dlouho v Baníku vůbec budu. Vše bylo od počátku postavené na tom, že nový majitel přebírá klub a potřeboval někoho, kdo se ve fotbale nějakou dobu pracuje a komu důvěřuje. Chceme Baník nastartovat, výkonnou moc bude ale mít klubový management.

Už jste stihli za ten týden, co funguje nové představenstvo klubu, něco vyřešit?

Dáváme dohromady velké množství ekonomických, smluvních či účetních dokladů. Jednáme s městem, s partnery. Je toho opravdu dost, co se už na začátku udělalo.

Řešíte i kauzu Žižkov?

Tuhle kauzu řeší s právníky přímo majitel klubu pan Brabec.

Co když bude Karviná a Baník hrát v příští sezóně stejnou soutěž? Jak se to klubů dotkne?

Pokud to tak bude, tak odehrajeme dva vzájemné zápasy a v nich vyhraje ten, kdo bude lepší. Maximálně mohou oba skončit remízou. Nic jiného se dít nebude.

Není váš příchod do Baníku pojistkou pro těžké časy, které mohou do Karviné přijít? Generální partner klubu těžební společnost OKD má velké potíže.

O mém angažmá v Baníku jsme hovořili s majitelem už delší dobu. Otázka budoucnosti OKD na to neměla žádný vliv. A co se týče fotbalu v Karviné, tak o ten obavy nemám. Otázkou zůstane, co si budeme moci dovolit, pokud vypadne generální partner. Zásah do klubu to jistě bude a náhradu OKD hledáme už dnes. Pokud ji nenajdeme, tak budeme pracovat s jiným rozpočtem, ale nepředpokládám, že by tím karvinský fotbal úplně skončil.

Spojení klubů se neplánuje? Například, že by Karviná byla v budoucnu béčko Baníku?

Můžeme spolupracovat v mládeži, nebo na bázi výměny nějakých hráčů a to by byl logický krok. Ani jeden klub ale toho druhého nepohltí. Žádná fúze se nechystá.

Ovlivní angažmá v ligovém klubu vaši pozici náměstka karvinského primátora, nebo to jde skloubit dohromady?

Fotbal je koníček. Někdo chodí o víkendu na ryby, já chodím na fotbal. Dělat fotbal v nevýkonné pozici není žádná zásadní ztráta času. Na funkci náměstka by to nemělo mít žádný vliv. (úsměv)

Čím je pro vás angažmá v Baníku? Splněným snem, nebo především výzvou?

Je to rozhodně výzva. Ve fotbale se pohybuji dlouho a stejně dlouho říkám, že region tím, že tady není Plzeň, nebo Sparta velmi trpí. Ostatní kluby jako Karviná, Frýdek-Místek, Třinec či Opava si nemohou sáhnout na hráče, kteří mají kvalitu a mohli by u nás hrát. Kvalitní výchovy dosáhnete jedině tím, když ti nejlepší budou pohromadě tak, jak v dávné minulosti fungoval Baník, který vybral hráče z celého regionu. A tak by to zase mělo být.

Reklama

Související témata:
Jan Wolf