Hlavní obsah

Nechci pohřbít kariéru a mít nálepku potížisty, ujišťuje liberecký Vůch

Radek MalinaSport.czPrávo

Slibně rozjetá kariéra se zadrhla. Fotbalový záložník Egon Vůch oslaví v pondělí pětadvacáté narozeniny. Po čtyřech sezónách v Teplicích, kde jeho výkonnost rostla, se minulý rok v létě přesunul do Plzně. Jenže během podzimu naskočil do nejvyšší soutěže jen třikrát, pouze jednou v základu. I proto vzal za vděk příležitostí hostovat v Liberci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

V Plzni se Egonu Vůchovi sportovně nedařilo tak, jak si přál. Teď věří v restart kariéry v libereckém Slovanu.

Článek

„Beru to jako možnost restartu. Pokus o návrat do formy, v níž jsem byl," přesvědčuje Vůch, o něhož usilovala také Dukla, Bohemians 1905 či polský Lubin. „Slovan je mi sympatický. Navíc je tu trenér Trpišovský, který o mě stál. Vedl mě poslední rok v dorostu Bohemians 1905. Na spolupráci vzpomínám moc rád, dařilo se mi," vzpomíná Vůch. „A trenér ví, jak se mnou pracovat, aby vše klapalo," naznačuje mladý fotbalista, co byl další z důvodů, proč volil severočeský klub.

Není žádným tajemstvím, že Vůch vedle mimořádného fotbalového talentu disponuje i sklonem podlehnout svodům, které se úplně neslučují s životem profesionálního sportovce. Právě po letním návratu do Plzně, v níž se narodil, se jeho rozlet zadrhl.

„Znám ve městě spoustu lidí. Po přestupu z Teplic jsem navíc bydlel na hotelu. Ozvalo se mnoho kamarádů z dětství. Kluci ulice, kteří pro mě nebyli optimální. Tahali mě do různých podniků si posedět. Rychle se vědělo, že někde vysedávám. A pak se řešil víc můj osobní život. Nechal jsem se stáhnout k tomu, že jsem fotbalu nedával všechno. Moje životospráva nebyla optimální," přiznává bez vytáček Vůch.

Varování rodičů nechtěl slyšet

Porušování „večerky" nebyl ze strany záložníka s mimořádným citem pro míč jediný problém. Hovořilo se i o dluzích, které bral Vůch za partu na svoje bedra. Zpočátku si nepřipouštěl, že sešel ze správné cesty.

„Nepřišlo mi, že něco dělám špatně. S odstupem si ale uvědomuji, že kamarádi na mě měli špatný vliv. Udělal jsem určité průsery, i když mnohdy jsem byl spíše jen součástí než strůjcem. Jenže zatímco kamarády nikdo neřešil, v mém případě všichni hned volali na klub. Doplatil jsem na důvěřivost. Rodiče mě varovali, abych se jistých kontaktů vyvaroval. Ale měl jsem svoji hlavu," krčí rameny Vůch.

Každopádně doufá, že svoji šanci ještě nepropásl. „Není to jen o fotbalovém talentu, ale i osobním životě. Pomůže mi, že jsem pryč z Plzně. Odříznu se od starého prostředí. Beru Liberec jako novou šanci. Chci, aby se o mně nemluvilo jako o problémovém hráči, ale jen ve spojitosti s fotbalem," plánuje Vůch. „Velmi dobře si uvědomuji, že jsem mohl být v kariéře mnohem dále, kdybych se všech těch nepříjemností vyvaroval. Došlo mi, že když budu pokračovat stejným způsobem, všechno bude v čudu. A já nechci kariéru pohřbít," ujišťuje Vůch.

V Liberci však bude čelit velkému tlaku. Jedním z důvodů je nedůvěra ze strany veřejnosti, která jeho příchod provází. Druhým pak skutečnost, že Severočeši během zimní přestávky ztratili reprezentanty Šurala a Pavelku, tudíž udržet podzimní výkonnost bude hodně svízelné. „Myslím, že mnohdy je snadnější vyniknout, když odejdou velcí hráči, byť klub pochopitelně ztratil velkou kvalitu. Ale Slovan má pořád hodně silný kádr. A co nám bude chybět fotbalově, nahradíme bojovností a dravostí," má jasný plán Vůch.

Reklama

Související témata: