Hlavní obsah

Bundesliga i Anglie počkají. Chci si vykopat ještě lepší nabídku, má Skalák jasný plán

Mladá Boleslav

Podzim snů prožil Jiří Skalák, fotbalový záložník Mladé Boleslavi. V klubu nastoupil do všech ligových zápasů a vstřelil šest branek, jako kometa pak vletěl do elitního reprezentačního výběru. Nebylo divu, že se o něj zajímaly kluby z Anglie a Německa. Třiadvacetiletý odchovanec Sparty však jaro odehraje v dresu Středočechů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Skalák na tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

„Je mým snem přestoupit do zahraničí, ale není to tak, že jsem naštvaný, protože jsem zůstal v Mladé Boleslavi. Vůbec ne," říká důrazně Skalák. „Vyhovuje mi styl, jímž se v klubu prezentujeme. Hrajeme hodně ofenzivně, trenér nechce žádné nakopávané míče. V minulosti jsem býval v týmech bojujících o záchranu, kde se ofenzivní hráči nemohou moc ukázat. Pořád bráníte, a když získáte míče, jste strašně daleko od branky soupeře," vysvětluje Skalák, proč jej zase až tolik nebolí setrvání v městě aut.

Sní o plných arénách

O jeho služby přitom usilovaly Brémy či Hamburk, ještě silnější byl zájem z anglického Brightonu usilujícího o postup do Premier league. „Sice šlo o druhou ligu, ale myslím, že je jedna z nejlepších na světě. U reprezentačních parťáků Dana Pudila a Tomáše Kalase jsem zjišťoval nějaké detaily, oba mi přestup doporučili," vykládá Skalák.

„V Česku pět zápasů vyhrajeme, čeká nás zápas o první místo a přijdou dva tisíce lidí. Stačí, aby se trošku nedařilo, a lidé pískají. Brighton má stadion pro třicet tisíc lidí, bývá vyprodáno. Mě taková atmosféra pohltí. Jde o jiný svět, který bych chtěl zažít. Když si vzpomenu na reprezentační duel v Nizozemsku... Člověk je tak vyhecovaný, že podá nadstandardní výkon," přesvědčuje Skalák.

Na podzim právě v reprezentačním dresu vyšperkoval parádní půlrok. „Cítil jsem se dobře už minulé jaro, jenže pak jsem musel na operaci s kolenem, a byť domácí mistrovství Evropy jednadvacítek bylo fantastické, já jsem se jím nicméně protrápil," připomíná, že po ortopedickém zákroku nebyl zcela fit.

„Všichni jsme snili o přestupu ven, jenže k tomu je třeba sehrát tři super zápasy. Já hrál tak na osmdesát procent. Ale i tak jsem nabral sebevědomí a měl obrovskou chuť do podzimu. Hned v prvním ligovém utkání jsem dal gól, začal si věřit a jel jsem na vlně," vzpomíná na vydařené měsíce Skalák. „V reprezentaci mi pak ohromně pomohl trenér Vrba. Řekl mi, že nepochybuje o mých kvalitách, abych prostě hrál jako v klubu. Důvěra je přitom klíčová," vyznává se talentovaný záložník. „Byl to jednoznačně nejlepší půlrok mojí kariéry. Na konci se mi tři zápasy nepovedly, což je jeden z velkých motivů, abych na sobě pracoval a výkonnost ještě více stabilizoval," přemítá Skalák.

Angažmá i pro tátu

Pokud nedojde k neočekávanému zvratu na poslední chvíli, na jaře bude bojovat o úspěch v dresu Středočechů. „Nyní jsem nastavený tak, že zůstanu minimálně do léta v Mladé Boleslavi a pokusím se vybojovat si nominaci na mistrovství Evropy," netají Skalák svůj velký sen. „Byl bych sám proti sobě, kdybych kvůli neuskutečněnému transferu polevil. Jde o motivaci, abych si vykopal ještě lepší nabídku. Chci, aby můj případný přestup měl smysl," netají Skalák, že má vše dobře srovnané.

Žene jej i touha naplnit sen otce, který Skaláka vedl v tréninku jako malého kluka. „Fotbalu rozumí, tudíž moje výkony hodně probíráme. Jezdí na osmdesát procent zápasů. Když se mi něco nepodaří, hned mě zkritizuje. A když hraju dobře, nabádá mě, abych nezpychnul. Drží mě na správné cestě," směje se Skalák.

„Právě kvůli rodičům bych si nedovolil zahodit celou kariéru. Obětovali se pro mě, tudíž chci něco dokázat, a tak jim vše vrátit. Navíc táta půjde brzy do důchodu, takže při řešení možnosti přestoupit do Brightonu už mi hlásil, že za mnou bude pravidelně létat. A já bych mu takový sen rád splnil," netají Skalák.

Reklama

Související témata: