Hlavní obsah

Poprvé mi koleno spravili štěpem z mrtvoly, teď z mého těla. Zatím to drží, už se těším na zápas, říká plzeňský Řezník

Malta

Přesně před rokem se mu zhroutil fotbalový svět. Na soustředění ve španělské Marbelle si Radim Řezník v duelu s Krasnodarem přetrhl křížový vaz v koleni. V době, kdy nakukoval do reprezentace, navíc šlo o stejné koleno, které si pochroumal před osmi lety v dresu Baníku... Po roční dřině teď z herního kempu na Maltě hlásí: návrat je blízko!

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalisté Viktorie Plzeň zleva Jan Kopic, Radim Řezník a Jan Kovařík na herním soustředění na Maltě.

Článek
Fotogalerie

Dočká se možná brzy - v nedělním duelu s Legií Varšava. „Strašně se těším. Ovšem nespěchám na to. Na nedávném soustředění v Turecku jsme si s trenérem řekli, že ještě potrénuju a zvyknu si na zátěž. A zápas odehraju až tady na Maltě. Cítím se dobře, koleno je v pohodě, neotéká, nic mě nebolí. Chybí mi jen herní praxe," pochvaluje si Řezník.

Když se po stejném zranění vracel tehdy v Ostravě, cítil se jako žáček. „Stál jsem u lajny a byl nervózní jako patnáctiletý kluk. Přitom jsem nastupoval na jednu minutu. Jsem v očekávání, jaké to bude tentokrát," podotkl 27letý pravý obránce, kterého měl v parádě celý rok fyzioterapeut Michal Rukavička.

Prodělaná zkušenost mu pomáhala zahnat černé myšlenky, které na něj po druhé operaci občas přišly. „Věděl jsem, že ztratím rok, což byla hrozná představa. Na druhou stranu jsem věděl, do čeho jdu. Smířil jsem se s tím, že to bude trvat."

Byl ale obezřetný, netlačil na pilu. Byť pro něj nebylo jednoduché říct si: ještě nesmím, musím počkat. „Furt je lepší chvilku počkat, než riskovat a něco pokazit. Když se mi to stalo poprvé, měl jsem koleno za dvě minuty nateklé jako bambuli. Teď byl naštěstí trochu jiný vývoj. Napoprvé mi koleno spravili štěpem z mrtvoly, podruhé mi vzali vazivovou tkáň zpod kolena. Musím to zaklepat, zatím nemám problémy," těší Řezníka.

Operační zákrok ovšem proběhl až měsíc po úrazu, do té doby normálně chodil s mančaftem do posilovny. „A nebylo na mně znát, že bych měl nějaká omezení. Trenér Koubek to na mě ze srandy zkoušel: nechceš jít i hrát?," smál se Řezník.

Dobře si však uvědomuje, že byť na návratu poctivě pracoval, klasický trénink s míčem a zápasovou zátěž nic nenahradí. A že je složité vytěsnit z hlavy obavy a jít do soubojů naplno. „V Turecku jsem se pár dní hlídal, abych si při rychlé změně pohybu nic neudělal. Dobržďoval jsem jinak," přiznal obránce. „Člověk si musí zvyknout, že je zase na hřišti. Zjistil jsem ale brzy, že mě to na trávě nijak neomezuje a už na to nemyslím. Jsem znovu zdravý a poperu se v Plzni o šanci," dodal Řezník.

Reklama

Související témata: