Hlavní obsah

Skalák je po přestupu paf z lékařských procedur a netají ambice: Chci do Premier League

Radek MalinaSport.czPrávo

Odpočíval po soustředění v Rakousku s týmem Mladé Boleslavi, když Jiřímu Skalákovi v neděli dvě hodiny před půlnocí zazvonil telefon. Manažer mu hlásil, že v pondělí ráno poletí do Brightonu na zdravotní testy. O 24 hodin později třiadvacetiletý borec podepsal ve čtvrtém týmu anglické Championship (druhá nejvyšší soutěž) kontrakt na tři a půl roku, v úterý absolvoval první trénink.

Foto: Jindřich Šťastný

Jiří Skalák mezi hlavním trenérem Brightonu Chrisem Hughtonem (vlevo) a Viktorem Kolářem ze společnosti Sport Invest International.

Článek

Během ledna jste přiznával, že s přestupem už nepočítáte. Byl jste náhlým zvratem v jednání překvapený?

Můj manažer opakovaně hlásil, že kontakt mezi kluby neustal. Stále se vedou jednání a abych byl připravený, že v případě anglických týmů nejsou přesuny na poslední chvíli výjimečné. Nicméně když volal v deset večer, že druhý den poletíme do Anglie, byl jsem překvapený.

O některém z anglických klubů jste mluvil jako o vyvolené destinaci. Stačil jste si vysněný přestup uvědomit už během pondělních jednání?

Vlastně ne, protože vše bylo strašně hektické. Až do půl deváté večer jsem se nezastavil. Zdravotní testy byly hodně důkladné, pak ještě přišla na řadu tisková konference a na hotel jsem se dostal v půl jedenácté večer. Zapnul jsem mobil a měl strašné množství zpráv od lidí doma, rovněž desítky gratulací k přestupu od fanoušků Brightonu na facebooku či instagramu. Posílali mi koláže v dresu anglického klubu nebo sestřihaná videa mých gólů v Česku se slogany, že mě vítají v jejich fotbalové rodině... Přijetí bylo nádherné.

Jak vás přivítali během úterního tréninku spoluhráči?

Všichni se chovali neuvěřitelně přátelsky a do jednoho mě ujišťovali, že kdybych cokoliv potřeboval, abych se nebál říct si o pomoc. Byl jsem pořádně paf z tréninkového centra, které patří mezi pět nejlepších v Anglii. Ale v úterý jsem absolvoval jen polovinu přípravy s mužstvem, pak jsem musel ještě na zátěžové testy.

Stačil jste během krátké chvilky vypozorovat nějaký rozdíl v přípravě proti dosavadním zvyklostem?

Trénink začíná v půl jedenácté, ale příchod do šatny musí být nejpozději hodinu předem na společnou snídani. Přičemž ještě před tím musím každé ráno do tabletu v tréninkovém centru vyplnit, kolik hodin jsem spal, jak jsem spal, jestli mě třeba nebolí třísla, svaly nebo prostě cokoliv. Každé ráno odevzdávají hráči vzorek moči. Všechno analyzují kluboví lékaři a v případě nějakých výkyvů hned dostanou hráči nápoje, aby doplnili chybějící látky v těle. Nic podobného jsem nikdy nezažil. Hned při podpisu smlouvy mě upozorňovali, že za pozdní příchod na trénink je pokuta sto liber.

Stačil jste s trenérem Hughtonem probrat, jaký post v sestavě vám bude náležet?

Říkal, že má moji hru nastudovanou a počítá se mnou na pravý či levý kraj zálohy, případně jako podhrotovým hráčem. Vysvětlil mi, že Brighton používá dva až tři systémy rozestavení podle soupeře, tudíž podle toho budu dostávat šanci.

Nastoupíte už v pátek do utkání s Brentfordem?

Domluvili jsme se s trenérem, že se budu chystat až na další utkání s Hullem. Dosud jsem absolvoval celou přípravu na umělé trávě, pouze jediné utkání přípravy s Mladou Boleslaví hrál proti Salcburku na přírodní trávě. Trenér chce, abych plynule přešel na přírodní povrch.

Dorazí za vámi přítelkyně nebo někdo z rodiny, aby vám usnadnil první týdny v novém působišti?

Ne. Do léta zůstanu sám, abych se naučil řeč. Určitě za mnou budou jezdit, ale začátek bude hodně náročný, a tak bych stejně neměl mnoho času. Zatím zůstanu čtrnáct dnů na hotelu, mám krásný výhled na moře. Už během úterý jsem absolvoval první prohlídky možností ubytování. Zřejmě si vyberu nějaký domek na kraji města, abych měl klid.

Na podzim jste se prosadil do reprezentačního mužstva. Konzultoval jste přestup i s trenérem národního mužstva Pavlem Vrbou?

Volali jsme si nejprve při soustředění Mladé Boleslavi v Rakousku, a pak během pondělí. Přál mi, abych se prosadil a říkal, že moje nové angažmá může být prospěšné i reprezentaci. A přesně tak vše vidím. Jde určitě o krok vpřed v mojí kariéře. Hodně velký krok. Nepochybuji o sobě. Naopak sním o Premier League a věřím, že ji s mým novým klubem vybojujeme.

Reklama

Související témata: