Hlavní obsah

Měl zaječí úmysly, teď si ale splní dětský sen, který rodina oplakala

Radek MalinaSport.czPrávo

Poprvé v prvoligové historii si kabina fotbalového Liberce zvolila za kapitána klubového odchovance! S páskou na ruce povede Severočechy do jarních bitev dvaadvacetiletý obránce Lukáš Pokorný. Přitom ještě před půl rokem zvažoval, že mateřský tým opustí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký obránce Lukáš Pokorný (vlevo) a Elvis Bratanovič z Bohemians 1905 bojují o míč.

Článek

„Před startem podzimu jsem byl ve složité situaci. Po vítězství v poháru a záchraně jsem myslel, že mám dobrou pozici. Ale v přípravě jsem cítil, že v sestavě nefiguruju. Honilo se mi hlavou, že půjdu pryč. Ale probral jsem to s rodinou a rozhodl se, že budu bojovat. A nakonec se moje pozice otočila," ohlíží se pár měsíců zpět nový kapitán Slovanu.

Pokorný prošel v Liberci všemi kategoriemi od žáčků. V březnu 2014 debutoval v elitním týmu při duelu v Jihlavě, pak zasáhl ještě do čtyř zápasů ročníku. Během následující sezóny už měl devatenáct startů a vstřelil i první branku. Trefa do sítě Sparty znamenala výhru.

Těžké úlohy se nebojí

Během minulého podzimu se stal oporou defenzivy. A když během nedávného soustředění v šatně proběhlo hlasování, hráči za Davida Pavelku přestoupivšího do Turecka zvolili právě Pokorného. „Byl jsem překvapený. Jako kapitána jsem viděl Marka Bakoše. Pro mě jde o splněný dětský sen. Ani jsem nemohl uvěřit, když trenéři řekli mé jméno," přiznává nový kapitán.

Z těžké úlohy nemá obavy. „Prošel jsem si tím v žácích, dorostu i juniorech. Nebojím se. Nemám problém nikoho seřvat. Jen to musí být opodstatněné, nic umělého. To šatna hned pozná," uvědomuje si Pokorný. „Už na podzim jsem se nebál říct svůj názor. Teď asi budu více mluvit s trenéry, moje pozice bude silnější," přemítá talentovaný obránce.

Jeho nová role způsobila velkou odezvu mezi spoluhráči i nejbližšími členy rodiny. „Kluci v šatně mi do jednoho gratulovali, protože vědí, že jsem ve Slovanu vyrostl. Cítím hrdost, jsem pyšný. Mamka to obrečela, i táta byl hodně dojatý. Pro kluka z Liberce je role kapitána strop," vypravuje Pokorný a s úsměvem přiznává, že od bývalého kapitána Pavelky převzal i funkci pokladníka. „Mám to pod palcem všechno," směje se.

Reklama

Související témata: