Hlavní obsah

Olomouc čeká tuhý boj o záchranu. Sigma spoléhá na kanonýra Mahmutoviče

Olomouc

Nesmírně náročné jaro čeká fotbalisty olomoucké Sigmy. Boj o záchranu bude tuhý. Uvědomuje si to i trenér Václav Jílek. Věří ale, že svůj tým připravil dobře a že k splnění jediného cíle výrazně pomohou útočník Aidin Mahmutovič z Plzně a lotyšský stoper Renars Rode, jediné posily, co Hanáci v zimě získali.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hlavní trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek a sportovní manažer klubu Ladislav Minář (vpravo) před zahájením jarní části sezóny.

Článek

„Boj o záchranu nebude jednoduchý. Rozhodně se však z toho, co nás čeká, nehroutíme. Mužstvo v přípravě pracovalo zodpovědně a šlo i herně nahoru. Progres přišel zejména v obranné fázi, kde jsme byli kompaktní a nepouštěli soupeře příliš do šancí. Na druhé straně, pořád máme hodně hráčů, co mají rádi balón a to nás trochu brzdí. Potřebujeme být ještě přímočařejší, rychlejší směrem dopředu, abychom byli nebezpečnější," vysvětlil Jílek s tím, že si hodně slibuje právě od Mahmutoviče.

„S Aidinem by měla být Sigma jiná, lepší. Je velmi dynamický, výbušný a gólový. Je schopen hrát z hrany obrany protivníků. Věřím, že nám výrazně pomůže. Pochopitelně ale hráči musí s jeho příchodem změnit myšlení. Naběhne-li si za obranu pro míč, musí ho hledat. Ze začátku nám toto skřípalo, ale postupem času přišlo zlepšení a já doufám, že v lize to bude ještě lepší. Kromě něj ale máme i další útočníky, třeba Malce," tvrdí olomoucký lodivod.

Rode už se adaptoval

Spokojen je ale i se stoperem Rodem, který by měl zacelit mezeru po Hubníkovi, jenž se vrátil do Plzně. „Po svém příchodu k nám, měl určité problémy. Přece jen, naše liga je na vyšší úrovni než lotyšská. Už se ale na český fotbal adaptoval a v přípravných utkáních s těžšími soupeři prokázal, že je schopen plnit, co po něm chceme. I on by měl být platný," je přesvědčen Jílek, který se stále nevzdává ani posily do středu pole.

„Se Zatem z Toga asi moc počítat nemůžeme. Měl by přijít až za čtrnáct dnů. Dorazí-li, nejprve ho zkusíme v béčku a poté uvidíme, budeme-li ho moci pro první tým využít. Máme i jiné vytipované další hráče. To proto, že náš defenzivní záložník Cana je stále zraněný a na rychlý návrat to nevypadá. Uvidíme, co vyjde," dodal Jílek.

Úvodní duel jara s pražskou Bohemkou za klíčový v boji o záchranu nepovažuje. „Chceme ho vyhrát, ne však za každou cenu. Hlavně, bychom ho ale neměli prohrát. Rozhodovat o sestupu či udržení, ať dopadne jakkoliv, však rozhodně nebude," dodal Jílek.

Reklama

Související témata: