Hlavní obsah

Místo Superpoháru bude Česko-slovenský fotbalový pohár

V červenci by se měl poprvé hrát Česko-slovenský pohár mezi vítězi obou národních pohárů. „Jednání probíhají mezi oběma národními federacemi, STES a velkým partnerem, který má zájem, protože na Slovensku národní pohár zastřešuje Slovnaft a u nás MOL, což je jeden majitel. Mistrů obou zemí by se netýkalo, pokud by nebyli i vítězi poháru. Finančně by to bylo zajímavé i pro zúčastněné kluby,“ prozradil šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta

Článek

Zápas, který by se střídavě po roce hrál nejprve na hřišti českého vítěze, a pak slovenského, chtějí obě strany pojmout jako den Česko-slovenského fotbalu, takže by se střetla v předzápase i mládežnická družstva. První utkání by se mělo hrát už letos v červenci v Česku.

„Tím by zanikl domácí Superpohár. Ten se nechytil tak, jak jsme předpokládali. Kluby o něj neměly příliš zájem, protože v tomto období hrály nebo se chystaly na pro ně důležitější utkání předkol evropských pohárů, takže jim ten zápas navíc spíš vadil i z obav o zranění hráčů," dodal Pelta.

O společné soutěži však Pelta nejednal. „Jsem nakloněný myšlence úzké spolupráce se Slovenskem, ale co se týká podmínek, pak infrastruktura tam není zatím na potřebné úrovni. Podmínkám, které mají kluby naší nejvyšší soutěže, odpovídají jen stadióny v Žilině a Trnavě. Staví se sice národní stadión na bratislavském Tehelném poli, nové stadióny mají vyrůst i v dalších městech, ale pokud nebude infrastruktura na úrovni našich stadiónů, nemá smysl o společné soutěži hovořit," konstatoval Pelta.

Nový partner ligy je blíž

Pelta také průběžně jedná o novém titulárním partnerovi nejvyšší soutěže. „Probíhají jednání se třemi až čtyřmi firmami, které se pohybují v Česku, ale některé mají zahraniční majitele. Nechci v této fázi specifikovat, jestli v Evropě nebo Asii. Některé komodity jsou smluvně obsazené, takže se okruh možných partnerů zúžil, ale vážní zájemci tu jsou. Partner by měl být znám v průběhu jara, abychom ho nejdéle 1. července představili a nový ligový ročník už nesl jeho jméno," konstatoval Pelta.

„Přinést by měl minimálně tolik, co dával Synot, ale jednáme o tom, aby částka byla vyšší," zdůraznil šéf FAČR. Synot dával ročně 60 miliónů korun. „U jednoho potencionálního partnera jsem nebyl úspěšný. O vstup do ligy měl zájem, ale částka pro něj byla příliš vysoká. Ti ostatní oslovení nyní projednávají na svých představenstvech navržené podmínky," dodal Pelta.

Samostatná liga už v březnu

V průběhu března by mělo být oficiálně oznámeno osamostatnění obou profesionálních nejvyšších fotbalových soutěží. „Některé problémy, které se zdály neřešitelné, se významně posunuly ke shodě. Při sbližování názorů místopředsedů Romana Berbra a Dušana Svobody, zástupce ligy ve výkonném výboru, pomohl jako prostředník Vlastimil Košťál. Já jsem zůstal stranou, abych jako majitel Jablonce, tedy jednoho ze zainteresovaných klubů, nebudil dojem, že jsem nakloněný jedné straně," přiznal Pelta.

„Zbývá dořešit finanční toky, tedy kolik peněz půjde z profesionálního fotbalu do hnutí a kolik peněz dostane profesionální fotbal ze zisku reprezentace. V úterý jsem jednal s Dušanem Svobodou, každý den cítím pozitivní posun," uvedl šéf českého fotbalu s tím, že v březnu by měl být výkonný výbor schopen osamostatnění schválit a od nového ročníku bude profesionální fotbal samostatný, jako je to běžné ve vyspělých fotbalových zemích.

Osamostatnění profi fotbalu by znamenalo i úpravu počtu jejích zástupců ve výkonném výboru FAČR a další legislativní úpravy, které podle Pelty nebudou problémem. „Určitá forma rozhodu to je a jsou s ní spojené různé záležitosti, ale je to krok správným směrem. Samozřejmě komise jako rozhodcovská nebo disciplinární zůstanou pod FAČR, což je i podmínka UEFA."

Šéfa si zvolí kluby

Jestli bude šéfem samostatné ligy Dušan Svoboda, jako je tomu dosud, bude podle Pelty na klubech. „Je jich dvaatřicet a zvolí si svoje vedení a další orgány. Budou muset řešit i otázku partnera, který dostane na starosti prodej televizních a reklamních práv. STES má smlouvu do roku 2018. Záleží na klubech a vedení soutěže, zda si vytvoří vlastní firmu, která se o to bude starat, nebo vyhlásí konkurz. FAČR by o to měl prostřednictvím STES zájem," řekl Pelta.

Velmi důležitá bude volba šéfa samostatné ligy. „Musí to být zkušený člověk, nejlépe z fotbalového prostředí, který dokáže dobře zobchodovat televizní a reklamní práva a získávat finanční prostředky, protože s rostoucími náklady stoupají i požadavky klubů na peníze. Zároveň musí být na úrovni a jako partner přijatelný pro vlastníky klubů. Vždyť například pánové Křetínský, Šimáně, Karl, Paukner i další, jsou významnými českými podnikateli i z hlediska státu. Kluby určitě nepřipustí, aby je vedl a zastupoval někdo, kdo nemá potřebnou kvalitu," zdůraznil Pelta s tím, že on se o tuto funkci ucházet nebude a neprozradil ani, zda má svého kandidáta.

Fanzóna ve Žlutých lázních

Zájem o vstupenky na zápasy české reprezentace na mistrovství Evropy ve Francii daleko přesahuje kvóty, které má FAČR k dispozici. Zájem o jednotlivé zápasy se pohybuje okolo 30 000, ale kvóty jsou kolem 6000. „S tím nic neuděláme, protože kapacity stadiónů, na nichž budeme hrát, jsou malé a pravidla pro rozdělení vstupenek pevně daná. Je nám líto, že musíme velkou část fanoušků zklamat," přiznal Pelta.

Fanoušci mu ale lhostejní nejsou. „Chceme pro ně vytvořit alespoň co nejlepší podmínky doma a přiblížit jim co nejvíc atmosféru zápasů a dění na šampionátu, včetně sídla české reprezentace v Tours. V Praze by měla být velká fanzóna s velkoplošnými obrazovkami, patřičným zázemím, co se týká občerstvení a televizním studiem ve Žlutých lázních," prozradil. Jednání s magistrátem jsou prý na dobré cestě. V ostatních městech, kde bude o takové fanzóny zájem, by to měli řešit tamní zastupitelstva.

Reklama