Hlavní obsah

Plzeňský šéf Šádek: Pokud bychom byli finančně v háji, neodmítli bychom 70 miliónů za Ďuriše

Robert NeumannSport.cz

Poslední roky byla na přestupovém trhu aktivní. Tentokrát však fotbalová Plzeň mlčela. I přesto, že její největší soupeř v boji o titul Sparta získala v zimě dvě zvučné posily, mocně nakupovala také Slavia. „Člověk by měl posilovat, když má potřebu a pokud cítí, že ho někde tlačí bota. Takové situace u nás nenastaly," říká v rozhovoru pro Právo a Sport.cz generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský generální manažer Adolf Šádek (vpravo) během oslav zisku mistrovského titulu.

Článek

Liga však byla zvyklá, že Plzeň je silným hráčem na trhu za jakýchkoli okolností.

Veřejnost si zvykla, ale to neznamená, že je to vždycky správné. Za poslední roky jsme opravdu posilovali dost, i když jsme ne úplně potřebovali. Také proto jsme teď nedělali žádné zběsilé nákupy. Druhá věc je: co bychom taky v české lize kupovali?

Například Sparta angažovala Zahustela se Šuralem, Slavia koupila Železníka...

Kdybychom koupili hráče, o němž nejsme přesvědčení, bylo by to jen gesto. Jak jsem už řekl, nakupovat jsme nepotřebovali. Nedávno jsem se dočetl, že Plzeň upadá, že nemá peníze. Což je samozřejmě nesmysl. Klidně vám poskytnu důkaz.

Povídejte.

Na útočníka Michala Ďuriše přišla nabídka z Francie. Opravdu luxusní, 2,7 miliónů eur (přibližně 73 miliónů korun), plus procenta z dalšího transferu.

Proč jste odmítli přes sedmdesát miliónů korun?

Je to o sportovních ambicích. Michal chytil životní formu, na podzim byl náš nejlepší střelec. Nebyli jsme přesvědčení, že ho Mahmutovič může nahradit. A postavit útok na mladém Krmenčíkovi by byl risk.

Jak dlouho vám trvalo, než jste Ďurišovi sdělil, že ho do Francie nepustíte?

Michal je rozumný kluk, takže mi to trvalo šest minut. Pokud si udrží formu a pojede se slovenskou reprezentací na mistrovství Evropy, k transferu se můžeme vrátit v létě.

Možná za ještě výhodnějších podmínek pro klub i pro hráče.

Ta varianta možná je. Nicméně na druhou stranu riskujeme zranění nebo ztrátu formy. Měli jsme ale nabídky i na jiné hráče. Například Patrika Hrošovského dlouhodobě sledují i kluby kolem Premier League, kde jsou finanční možnosti úplně jinde než ve zbytku Evropy.

Co kdyby nabídky za oba hráče vyskočily na cifru, která by se nedala odmítnout?

V první fázi bych asi řekl i ano, ale nedovedu si představit, že bych to řekl majiteli. Protože sportovní ambice v Plzni jsou trošku nadřazené ekonomice. Tím jenom dokazuju, že pokud bychom byli finančně v háji, tak prostě nabídku z Francie i z jiných klubů neodmítneme. Navíc často kolem sebe slyším, že Viktorka už dosáhla všechno, že není hladová. Prdlajs! Nikdy jsme neobhájili titul, nikdy jsme nezískali double. Pořád je nějaký cíl, který nás žene.

Třeba Liga mistrů?

Tu nikdy nevyhrajeme, to můžu říct s klidným svědomím (směje se). Ale lze si dát metu, která je sama o sobě drzá, a sice postup do jarní fáze. Byla by to top úroveň! Je totiž strašně těžké se vůbec do Ligy mistrů prokousat.

Na podzim vám ale nevyšla skupina Evropské ligy. Nezvažovali jste kvůli tomu alespoň trochu sáhnout do kádru?

Tři roky jsme poslouchali, že nestabilizujeme, že kupujeme. A teď, když se jevíme stabilní, je zase špatně, že nekupujeme. Pokud máte nabitý kádr, je to vždycky dvousečné. Není optimální, když musíte řešit, kterého z hráčů pošlete na tribunu, koho na hostování. Máme nyní široké portfolio hráčů. Dali jsme pryč Vůcha, Mahmutoviče, Stratila, v Brně máme Chriena, v Jihlavě Kučeru. Ti kluci musí být vytížení, sportovně připravení. Ale když máme sedm hráčů po lize, kteří nastupují, ptám se, proč bychom měli posilovat? Abychom zase někoho někam posílali?

Boleslavský Jiří Skalák, který nakonec odešel do anglického Brightonu, vás nezajímal?

Jsou obchody, které se prostě uzavřít nedají. Skalák je velice zajímavý, jenže Boleslav ho prodat nechtěla, navíc hráč chtěl do ciziny. Jenže i pokud by se náhodou transfer zrealizoval, na pravé straně máme v Plzni Kopice s Petrželou, na druhé Kovaříka. Jak říkám, nejde kupovat všechno. Byť dříve to možná vypadalo, že kupujeme všechno, co vyleze z díry a hraje trošku líp. Někdo odsuzuje nás, někdo zase Spartu, že nakupuje špatně. Záleží, jak se sportovně daří, jak se hráči zapracují. Žádná změna není snadná. Opticky to vypadá, že se hodně netrefuje Sparta, ale ani nám se nedaří zdaleka všechno.

Například se nevydařily nákupy Stanislava Tecla a Aidina Mahmutoviče, které byly značně nákladné...

Jsou hráči, kteří jsou skutečně drazí. Pořizujete si je s přesvědčením, že okamžitě pomůžou. Ne vždycky se to podaří. Myslím, že ani ve větších klubech, které pracují s neomezeným rozpočtem, to pokaždé nejsou hauptrefy. Když už jste zmínil Standu Tecla, tak jsme možná čekali víc, ale on se trefil v poháru proti Mariboru a Doněcku, takže nám investici bohatě vrátil.

A Mahmutovič?

Ještě nám může pomoci. Aidin si po příchodu do Plzně myslel, že bude jednička, a ne úplně se to povedlo. Jaro v Olomouci pro něj může být prospěšné, a tím pádem i pro nás. V minulosti jsme dobře koupili třeba Jiráčka a dobře jsme prodali odchovance Daridu. Je ovšem logické, že ne vždycky nakoupíte tak, aby z toho nakonec vypadlo 100 miliónů nebo 30 gólů za sezónu.

Pojďme k ligovému jaru. V zimě zasypaly pražskou Slavii čínské milióny. Je pro Plzeň klub z Edenu zase soupeř?

Slavia musí být soupeř pro všechny. Na druhou stranu, peníze ne vždycky znamenají, že fotbal budete dělat dobře. Doufám, že Slavia bude silná. Přibude nám konkurent, soutěž nebude slábnout. Tlak vás nutí být lepší.

A Sparta?

Už na podzim byla silná, v zimě ještě posílila. Oba hráči, Zahustel i Šural, jsou na českou ligu kvalitní. Sparta je však specifická, zvláštní.

V čem?

Je náročnější na mentalitu hráčů. Je to největší český klub, nebudeme dělat, že to tak není. Řekl bych, že je víc zavazující hrát za Spartu než třeba za Plzeň nebo Boleslav.

Jenže nejúspěšnějším klubem posledních let je Plzeň. Věříte v premiérovou obhajobu?

Nemůžeme mít jiný cíl než titul.

Reklama

Související témata: