Hlavní obsah

Svoboda dovede ligu k samostatnosti, ale pak neuteče

Praha

Téměř čtyři roky vede Dušan Svoboda, místopředseda FAČR za ligu a šéf Ligové fotbalové asociace, jednání o osamostatnění nejvyšší soutěže. „Jsou za tím stovky hodin jednání, ale blížíme se k cíli,“ řekl s ulehčením.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda.

Článek

„Myslím si, že na všech nejdůležitějších věcech, které se tohoto kroku týkají, jsme se dohodli a nyní právníci pracují na tom, aby tomu dali patřičnou podobu. Důležité je, aby dohoda byla výhodná pro obě strany. To znamená, aby ani jedna neměla pocit, že do toho byla natlačena a je to pro ni nevýhodné. Příští týden na výkonném výboru FAČR se dohodneme, že začátkem března bude svolán mimořádný výkonný výbor, který bude věnován právě osamostatnění ligy," naznačil Svoboda, že v březnu by mělo být o samostatnosti ligy od nového ročníku v podstatě jasno.

I když tento krok schválí výkonný výbor, ještě to nebude definitivní. „Vše jsem probral i se zástupci klubů a nemám dojem, že by s tímto krokem měl někdo problém, čímž nevylučuji, že někdo může mít na některé aspekty jiný názor. V tuto chvíli jich je jedenatřicet, protože druhá liga je v tomto ročníku patnáctičlenná. Samozřejmě se k rozhodnutí výkonného výboru vyjádří. Pakliže také řeknou definitivní ano, dojde k dílčím úpravám stanov FAČR, které musí schválit valná hromada. Týkat se budou například i zastoupení samostatné ligy ve výkonném výboru," dodal stávající šéf profesionálního fotbalu s tím, že nový ligový ročník by obě profesionální soutěže měly začít jako samostatné. Aby se druhá nejvyšší soutěž doplnila na šestnáct účastníků, sestoupí na jaře jeden tým a nahoru půjdou vítězové ČFL a MSFL.

Šéfa si zvolí kluby

Osamostatnění profi fotbalu bude znamenat i vytvoření nových řídících orgánů. Komise, jako rozhodcovská či disciplinární, však zůstávají podle reglementu UEFA v gesci FAČR. „Ligová fotbalová asociace vznikla vlastně i proto, aby dotáhla proces osamostatnění do zdárného konce. On nebyl tehdy nijak nový. Už před deseti lety s touto myšlenkou, běžnou v evropských zemích, přišel bohužel už zesnulý teplický funkcionář František Hrdlička. Já jsem v ní pouze pokračoval a vedl profesionální fotbal k jejímu naplnění," konstatoval Svoboda.

V nové situaci by se tedy měla LFA transformovat v plnohodnotný řídící orgán profesionálního fotbalu. „Znamená to v tomto duchu upravit její stanovy. Vedení si budou volit kluby. Nebudu v tuto chvíli říkat, že chci kandidovat, nebo ji povedu dál, to skutečně záleží na klubech. Rozhodně ale po těch čtyřech letech, kdy jsem vedl LFA k tomuto cíli, neodejdu s tím, že teď je to na někom jiném a já se zříkám odpovědnosti. Bylo by ode mě zbabělé, takhle utéct. Uvědomuji si, že v novém postavení bude odpovědnost vedení LFA a jejího předsedy mnohem větší než dosud," zdůraznil Svoboda, který má v jednáních od peněz přes televizní práva až po majitele klubů nejvíc zkušeností.

Silná liga znamená i silnou národní asociaci

Samozřejmě nejpalčivější otázkou v jednáních byly peníze. Kdo komu kolik bude dávat. „Každý musel o kousek ustoupit ze svých představ, abychom našli pro všechny přijatelný kompromis. Ale tvrdím, že jak silná, a to nejen ekonomicky, ale i svým postavením ve společnosti a po začlenění do sportovních struktur, bude liga, tak silná bude i národní asociace. Kluby mají od STES garantovány finanční příjmy do roku 2018 ve výši, která je nyní platná. Samozřejmě chtějí co nejvíc, protože jim rostou náklady, chtějí vylepšit infrastrukturu. Cesta k navýšení jejich příjmů není jednoduchá," zdůraznil Svoboda.

Až na dvě tři výjimky, včetně Česka, jsou v ostatních zemích televizní přenosy z ligových zápasů na placených kanálech, nebo existuje konsensus placených a volných zápasů na více televizních stanicích. „Nebudu srovnávat příjmy z televizních práv v jiných zemích, a už vůbec ne třeba s Premie League nebo bundesligou. Stačí se podívat do okolních zemí a zjistíte, že naše liga je v tomto ohledu hluboce finančně podhodnocená. Pochopitelně, když je tu jediná televize, která má zájem, pak v podstatě musíte přijmout její nabídku, nebo říct, že se liga vysílat nebude. U nás ale vzniká konkurenční prostředí. Vedle ČT tu je O2 a rýsuje se i další možný zájemce. V takové situaci už můžete jednat o ceně. U nás ale pořád vidím v tuto chvílí jako nejschůdnější konsensus placených zápasů a volných na veřejnoprávní televizi," konstatoval Svoboda.

Samozřejmě je to jeden z úkolů pro nové vedení profesionálního fotbalu, protože smlouvy o televizních právech se podepisují na čtyřleté cykly. Samostatná liga bude hledat cesty jednak ke svému zkvalitnění, k vylepšení zázemí pro fanoušky a samozřejmě i další k navýšení příjmů klubů. „Není to jednoduché, vždyť ve hře jsou zhruba dvě miliardy korun, které se v profesionálním fotbale protočí. Důležitým úkolem pro nové vedení samostatné ligy bude i schopnost všechny kroky dobře a srozumitelně vysvětlit fanouškům. Je toho hodně, co před samostatným profi fotbalem stojí. Přímo s ním nesouvisí nový titulární partner nejvyšší soutěže, ale pro zájemce by mohlo být zajímavé, stát od začátku u tohoto projektu," zdůraznil Dušan Svoboda.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články