Hlavní obsah

Slavia zatrhla Škodovi nabídku na 60 miliónů čistá ruka. Prodá ho v létě přes Hajduk?

Zachránili klub před ligovým zánikem a koupili již deset posil. Noví majitelé fotbalové Slavie za to očekávají, že se mužstvo v sešívaných dresech na jaře poprvé od sezóny 2009/10 zase probojuje do pohárové Evropy. Od příštího ročníku už bude chtít Slavia útočit na titul, letos má po podzimu přece jen větší ztrátu na Plzeň a Spartu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slavia Praha představila nové dresy pro jarní část fotbalové ligy. Na snímku Jaroslav Tvrdík (vlevo), Jiři Šimáně a generální ředitel klubu David Trunda (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Jinde obracejí v dlani každou korunu, zatímco v Edenu po sezónách útlumu nastala éra velkých investic. Když si jde Slavia někam pro nového hráče, hned druhá strana šroubuje jeho cenu o poznání výš.

„Kluby si myslí, že máme hodně peněz, takže když si řeknou o jeden dva milióny víc, nic se neděje. Ale zvyknou si, že my taky umíme počítat. Hráče jsme nepřepláceli, jen u jednoho mám malý otazník. Nechám si ho pro sebe. Kdybychom byli ještě tvrdší, nějaký milión bychom ušetřili," usmívá se prezident klubu Jiří Šimáně.

Spolu s čínskou skupinou CEFC pumpuje do Slavie investice, které slibují velkou budoucnost.

„Přes zimu jsme podepsali osm posil, to je na české i mezinárodní poměry velký počet. Když k nim připočítáme Frydrycha s Holíkem z podzimu, do jara může nastoupit deset nových hráčů. Se všemi jsem mluvil, všichni na mě zapůsobili i charakterově. V kabině není žádné shnilé ani poloshnilé jablko, hráči jsou k sobě přátelští," poukazuje Šimáně.

Nikam nejdeš, doma zůstaneš, slyšel kanonýr

Červenobílí navíc přes zimu udrželi mladého Zmrhala a především reprezentanta Škodu. Tomu již na podzim zatrhli angažmá v Turecku, teď zase z Emirátů.

„Milan měl na stole smlouvu na 60 miliónů čistého na ruku za rok a půl. Předvedli jsme velice dobrý výkon, že jsme ho udrželi," neskrývá prezident.

Kanonýr ovšem kousal zamítavé stanovisko dost těžko. „O Škodu stály kluby z Emirátů a z Řecka, zájem byl také o Zmrhala. A pro nás bylo daleko těžší jim vysvětlit, že je nepustíme, než je udržet," líčí Šimáně. „A jak Milan reagoval? Ne že by to zcela pochopil, ale smířil se s tím..."

S odchodem nejlepšího střelce týmu se nicméně počítá v létě. „Rádi bychom mu zahraniční angažmá umožnili, odvedl tady velkou práci. Když bude hrát na mistrovství Evropy, a my ho považujeme za nejlepšího českého útočníka, jeho cena půjde nahoru. V létě by měla přijít ještě lepší nabídka také pro Zmrhala. V obou případech však musíme mít připravenou náhradu," avizuje Šimáně.

Český fotbal na ústupu

Sešívaní nedávno smluvně prohloubili spolupráci s Hajdukem Split. A jejich šéf si v Chorvatsku zase uvědomil, jak moc český fotbal ustupuje ze svých pozic.

„Dělají tam fotbal v bídných podmínkách, přitom marketink se od nich můžeme učit. Neznám přesnou cenu, za jakou Skalák odešel do Anglie. Ale co vím, Mladá Boleslav bojovala o to, aby její reprezentant odešel za 1-2 milióny eur, což mi přijde neadekvátní. Jenže takový teď český fotbal prostě je. Takového hráče by Chorvati udali za 10 miliónů eur určitě," srovnává Šimáně.

A tak by se i Škoda třeba mohl vydat do světa přes Split. „Hajduk nám nabídl, že hráče jsou schopni prodat daleko lépe než my. Chorvati žijí z prodeje fotbalistů za velmi dobré ceny. Je tedy možné, že do Hajduku pošleme hráče, jehož budeme chtít prodat ne za 2, ale třeba 4-5 miliónů eur. Zatím je to však jen spekulace," přemítá Šimáně.

Reklama

Související témata: