Hlavní obsah

Jak se rodí fotbalový přestup? V Miláně padaly i facky, prozradili čeští manažeři

Karel FeltSport.czPrávo

Facka ve fotbale? Nic mimořádného. Spousta jich padla přímo na hřišti v průběhu utkání, ještě víc při tréninku nebo v šatně. Ale při jednání o přestupu hráče? To je anomálie. Ale i to se stalo...

Foto: Sport Invest Group

Zleva manažeři Sport Invest International Jindřich Šťastný, Viktor Kolář, záložník Jiří Skalák a agenti z londýnské pobočky Sport Investu Eliot Van Til a Michael Hollands.

Článek

Jednání o přestupech jsou adrenalinovou záležitostí, jak se shodli manažeři agentury Sport Invest Group, kteří se starají o přední české fotbalisty. Předseda představenstva SIG Viktor Kolář a jeho „pravá ruka" Jindřich Šťastný nechali nahlédnout do zákulisí transferů. Někdy to jsou podle nich setkání gentlemanů při šálku čaje, jindy se licituje, odchází od stolu a zase vrací. A nebo... Může dojít i na facky!

Zimní přestupové okno v zahraničí se zavřelo. Proč je v některých zemích za dva týdny jasno a jinde se přestupy dokončují pár minut před půlnocí?

Kolář: Záleží na mnoha okolnostech, ale nám to práci spíš zjednodušuje. Němci jsou akurátní, chtějí mít brzy jasno, třeba za dva týdny je hotovo a můžeme se vrhnout na další. Angličané naopak mají čas. Zbývá pár hodin, oni si dají čaj a povídají si...

S Jiřím Skalákem to v Brightonu vzalo v posledních hodinách rychlý spád...

Kolář: Jirku ještě poslední den soustředění Mladé Boleslavi v Rakousku sledoval zástupce Queens Park Rangers Les Ferdinand, bratranec slavného Ria Ferdinanda. Do Londýna jsme kvůli Skalákovi letěli až v pondělí ráno z Turecka, on z Prahy. Vyzvedli jsme ho na letišti a jeli do Brightonu. Dlouho byl klídek, a pak nastal fofr. Ještě sedm minut před půlnocí jsme si v restauraci kontrolovali všechny náležitosti. Na televizi SKY Sport běžely živě aktuální přestupy. Zrovna oznámili, že Skalák přestoupil. Jirka si oddechl a my svým způsobem také. Je to adrenalin, který nás baví.

Chcete říct, že přestup, který by byl hotový za pár minut nebo hodin by vás nebavil?

Nebavil! A také se to stává minimálně. Jen Angličani v podstatě nesmlouvají. Všichni ostatní si to chtějí užít, takže rychlé: „Ano, souhlasíme," je zklamáním.

Kdo smlouvá nejvíc?

Šťastný: To je dané národní mentalitou. Někdo na peníze tolik nekouká, jiný by si pro euro nechal vrtat koleno. S Turky se rychle nedomluvíte, ty byste urazil, kdybyste hned souhlasil. Oni tomu říkají „bazar" a podle toho se chovají. Musí tam být emoce, odchod, návrat, zase odchod a oni vás vtáhnou zpátky. Zvyšují se hlasy, pak přijde usmíření. A nakonec dohoda.

Na facky ale nedojde...

Šťastný: To byste se divil! V Italii se přestupy finalizují v milánském hotelu ATA, kde mají kluby pronajaté pokoje, v nichž se jedná. Dole v lobby a restauracích čekají hráči a jejich agenti. V neděli 31. ledna v půl jedenácté večer se jeden top klub nedomluvil s druhým na přestupu. Místo aby si i tak vysoce postavení funkcionářů rozešli s podáním ruky, tak si doslova a do písmene nafackovali... Ještě že to nebyla Neapol a nějaký sicilský klub (smích).

Říkáte top klub, že by Juventus?

Šťastný: To jste řekl vy, ale druhý klub vám opravdu říct nemohu.

Takže se fackoval Pavel Nedvěd?

Šťastný: Ne, ten nebyl přímým účastníkem této události

Vrátím se k vám. Udělali jste několik přestupů, který považujete za nejlepší?

Kolář: Přestupy plánujeme dopředu, jednak podle toho, kdo z našich hráčských klientů chce změnu, jestli na to už má, ale také podle zájmu klubů. Všechny aspekty přestupů do sebe musí zapadat. V zimě jsme v podstatě splnili to, co jsme chtěli. Za největší úspěch považujeme prodloužení smlouvy Marka Suchého v Basileji, kde se stal jedním ze tří nejlépe placených hráčů klubu. Prezident Basileje Bernhard Heusler dokonce tvrdí, že Marek byl nejlepší přestup za poslední roky, který udělali. David Pavelka přestoupil z Liberce do tureckého ambiciózního klubu Kasimpasa. Byl to Sport Invest, kdo zorganizoval transfer Václava Procházky a pomohl dohodnout podmínky mezi Viktorií Plzeň a Osmanlisporem. Na poslední chvíli byl už zmíněný Skalák do Brightonu.

Aktivní jste byli i na domácí trhu...

Kolář: Asi nejzajímavější je přestup Ondřeje Zahustela z Boleslavi do Sparty, Tomáše Přikryla a Lukáše Pauscheka opačným směrem. Už na konci podzimu uzavřel smlouvu na Letné Ondřej Mazuch, který ještě potřebuje čas, ale bez pochybností bude dříve či později nejlepším stoperem Synot ligy.

Byl v zahraničí zájem o další české hráče, kteří ale v zimě nepřestoupili?

Kolář: Například Jan Baránek, kterého ale neuvolnila Plzeň, i když Rubin Kazaň za něj nabízel docela zajímavou částku. Dalším zájemcem byl německý Freiburg. S ním máme dohodu, že pokud se vrátí do bundesligy, bude pro něj Baránek v létě číslem jedna. Ladislava Krejčího chtěla Boloňa, ale ekonomické požadavky Sparty byly příliš vysoké.

V souvislosti se Spartou se mluvilo o možném příchodu Michala Kadlece, protože ve Fenerbahce není tolik vytížený. Proč se návrat nakonec neuskutečnil?

Kolář: Fenerbahce aktuálně vede tureckou ligu a Michal už nastupuje vcelku pravidelně. Za prosinec a leden odehrál osm utkání, v této sezóně nastoupil v patnácti zápasech, což je polovina Synot ligy. Vedení klubu mu dokonce nabídlo prodloužení smlouvy, protože jsou s ním velmi spokojení. Se Spartou jsme v kontaktu dál, ale zájem o Michala je z více zajímavých klubů. Chtěli by ho například v New York City, FC Bruggy by z něj udělaly nejlépe placeného hráče v klubu, ozvalo se několik zájemců z bundesligy, kde má stále skvělé jméno. Na jaře uvidíme, co dál, máme dost času.

V zimě se neuskutečnil žádný mega přestup. Čekají kluby na evropský šampionát?

Kolář: Nemyslím si, že EURO by bylo rozhodující. Kluby, mající ambici bojovat o pozice zaručující evropské poháry, nebo ty, co si chtěly zvýšit šanci na záchranu a zejména kluby, které na to měly peníze, udělaly, co potřebovaly. Ty, které je neměly, a jsou mezi nimi i tradiční bundesligové kluby, je budou shánět na léto. Každopádně zásadní přestupy se v zimě nerealizovaly.

Šťastný: V Anglii budou mít oba kluby z Manchesteru, ale také Chelsea v létě nové trenéry. Guardiola nebo Mourinho přijdou s vysokými nároky na posily. Ty budou hodně drahé, mluví se o největších hvězdách. Nový kouč přijde i do Bayernu. V zimě měly Real a Atlético Madrid zastavené přestupy. V létě lze očekávat bez ohledu na šampionát velké přestupy.

Konkurence na trhu je velká. Lze říct, že realizovat přestup českého hráče do dobrého zahraničního klubu je rok od roku složitější?

Kolář: Je to velmi složité. Požadavky na sportovní kvalitu, charakter a osobnost hráčů rostou. Konkurence je obrovská a tedy i my vkládáme do naší práce mnohem víc úsilí, energie a času. Odbourali jsme většinu prostředníků, s kluby mluvíme napřímo, výborně fungují naše zahraniční filiálky. I proto jsou kontakty s tamními kluby častější a těsnější. Na trhu působíme osmnáct let, získali jsme si důvěru klubů jako jsou Liverpool, Arsenal, Chelsea, Bayern. Máme u nich dveře otevřené, ale bohužel tam naši hráči aktuálně nemají šanci odejít.

Hledáte i další kluby, v nichž by bylo možné uplatnění českých fotbalistů?

Kolář: Rozšířili jsme a stále rozšiřujeme portfolio klubů, kde o možnost reálně umístit české hráče můžeme bojovat s jejich přímou konkurencí a jsme rádi, že se nám to daří. Každopádně máme do budoucna ambice, aby někteří čeští fotbalisté působili v top klubech. K tomu je zásadním předpokladem mít fungující top systém výchovy hráčů. Zřizování fotbalových akademií v České republice je proto velkým příslibem.

Přestupem ale vaše starost o hráče nekončí...

Kolář: Samozřejmě, že ne. Podepsali jsme kontrakt s Centrem pohybové medicíny vedeným profesorem Pavlem Kolářem, které se programově stará o hráče po vážných zraněních, jako jsou například přetržené křížové vazy. Máme kontakty na přední specialisty i co se týká ortopedie, obličejové chirurgie a další medicínské obory. Víme, kdo vyrábí nejlepší obličejové masky na zlomené nosy. Máme specialisty na správnou stravu a její doplňky, kondičního trenéra a psychologa. Ten nám řekne, zda má mladý hráč osobnostní předpoklady jednou žít sám v zahraničí. I podle toho uzavíráme s talenty smlouvy. Hráčům platíme jazykové kurzy, zajišťujeme jim právní i finanční záležitosti, včetně investic.

Máte široké portfolio fotbalistů. Dokážete se postarat o všechny?

Kolář: Postupně ho zužujeme, abychom mohli maximální péči poskytnout opravdu těm nejlepším, kteří mají předpoklady se prosadit i v zahraničí.

Pokud vím, zastupujete také zahraniční hráče. Je mezi nimi nějaká hvězda?

Kolář: Zatím hvězdička... Je to Tammy Abraham, osmnáctiletý útočník Chelsea a anglických mládežnických reprezentaci. V minulém ročníků Ligy mistrů devatenáctiletých byl nejlepším střelcem celé soutěže. Už je také v kádru áčka Chelsea. Jeho výhodou je, že má všechny atributy moderního útočníka. Opravdová mašina na góly.

Stává se, že kluby hráčům neplatí. Co v tomto případě může agentura udělat?

Šťastný: V první řadě mu zajistíme právníka. My se ale snažíme takovým situacím předejít tím, že do klubů, o kterých to víme, nebo je tato pověst předchází, což jsou například některé turecké, hráče ani nedáme. Procesy vymáhání jsou velice zdlouhavé. Jednáme s těmi seriózními. Třeba Liberec měl tři dny po podepsání smlouvy s Kasimpasou peníze na účtu.

Čilý přestupový ruch býval s Ruskem. Částečně ustal. Není tam zájem o české hráče?

Kolář: Konkurence tam hodně vzrostla, ale zájem, byť menší, pořád je. Bohužel kurz rublu téměř znemožnil většině klubů, až na Petrohrad, Spartak Moskva, či Rubin Kazaň realizovat přestupy nad 300 000 eur. Pohyb je ale opačným směrem. V Rusku máme filiálku a kluby nás sami oslovují. I hráči v Rusku či na Ukrajině mají velký zájem jít do Česka, a odtud třeba dál na Západ. My tam máme podepsané hodně mladé hráče. Přivedli jsme například obránce Vjačeslava Karavajeva a Dmitrije Jefremova z CSKA Moskva. První je v Jablonci, druhý v Liberci. Hledáme i v Africe. Zajímavého hráče jsme našli i v Nigérii, je mu sedmnáct a měl by brzy přijet do Česka.

Reklama

Související témata: