Hlavní obsah

Brr, Zlín. Sparta začíná tam, kde ani Nedvěd, Poborský či Bony nevyhrávali

Ševci se do nejvyšší soutěže vrátili po šesti letech. Jestli během nich v lize někomu nechyběli, pak určitě fotbalistům Sparty. Tým z pražské Letné totiž má na zlínské Letné tristní bilanci. Sparta z deseti dosavadních ligových zápasů ve Zlíně pětkrát prohrála, třikrát remizovala a jen dvakrát vyhrála. Vítězství tady okusila jen jednou z posledních osmi ligových duelů. A právě ve Zlíně tým kouče Ščasného startuje jaro, jež hodlá zakončit ziskem titulu...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kehinde Fatai ze Sparty a brankář Zlína Stanislav Dostál během podzimního utkání.

Článek

Tak jen pojďte, holenkové. Ševci moc dobře vědí, jak nestravitelným soustem jejich předchůdci pro favorita bývali. Pavel Nedvěd tady byl vyloučen, porážku ve Zlíně okusily hvězdy kalibru Karla Poborského, Patrika Bergra, Bonyho Wilfrieda či Zdeňka Grygery, který je dnes paradoxně manažerem zlínského klubu.

„Kluci se Spartou hráli vždy vyrovnaně. Náš stadión si pak znechutila a nejezdila do Zlína ráda. Teď budou rozhodovat maličkosti. Tým má Sparta kvalitní, ale chceme být David, co skolí Goliáše," usmívá se nový kapitán týmu Tomáš Poznar.

„Jmenovatel úspěchu je společný - tým měl vždy velkou vůli dokázat, že se dokáže poměřit i s takovým velkoklubem. Další je motivační, co nám nachystá příroda. Teď tu máme ještě jednu tribunu a diváci budou zase naším hnacím motorem. Věřím, že nám to pomůže, nikde Sparta nezažije takový tlak jako na našem stadiónu. Bilance je úžasná a chceme na ni navázat," přidává se trenér Bohumil Páník.

Lafata si bilanci do hlavy nedává

Současná generace sparťanů už ovšem trápení ve Zlíně nepamatuje. „Ani nevím, jak se mi ve Zlíně daří. Dlouho v lize nebyli. Špatnou bilanci Sparty na jeho hřišti si do hlavy nedávám. Když chceme myslet na titul, musíme tam nastoupit se vším respektem k soupeři, ale také s vědomím, že je třeba odtud přivézt tři body," říká kapitán David Lafata.

Po zranění v přípravě se hlásí do sestavy. „Už jsem stoprocentně připravený. Záleží na trenérovi, jestli mě využije," usmívá se kanonýr.

„Zlín je doma mimořádně nebezpečný a silný, ale pokud chceme titul, nemůžeme si vybírat soupeře a musíme v prvním zápase uspět," zdůrazňuje také trenér Zdeněk Ščasný.

Pomoci k tomu mají i dvě sledované zimní posily. „Nečeká nás nic jednoduchého. Bude na nás, abychom splnili roli favorita," říká pro klubovou televizi Josef Šural.

„Hlavně doma je Zlín nebezpečný. Už se ale hodně těším a doufám, že to bude vítězná premiéra," přidává se Ondřej Zahustel.

Na podzim Sparta doma nováčka porazila 3:0.

Sobotní duel Zlín - Sparta se hraje od 14:00, přímý přenos vysílá O2 Sport a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: