Hlavní obsah

Nový Baník začal přídělem. Někteří kluci se podělali, posteskl si Petržela

Mladá Boleslav

Po devíti letech se fotbalový trenér Vlastimil Petržela vrátil na nejvyšší scénu. V zimě převzal Ostravu, která je beznadějně poslední. Provedl drastický řez v kádru a do jarních bojů vstoupil s kádrem spoléhajícím takřka výhradně na odchovance Baníku. Přesto jej tříbranková prohra v úvodním jarním kole na půdě Mladé Boleslavi trápila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Baníku Ostrava Vlastimil Petržela během utkání v Mladé Boleslavi.

Článek
Fotogalerie

Ještě cestou k lavičce rozdával úsměvy a zdravil se s fanoušky Středočechů, kde krátce před čtrnácti lety působil. Právě z města aut vyrazil do Zenitu Petrohrad, kde se tak proslavil. „Jako kdybych tu byl včera," usmál se Petržela, jaký pro něj byl návrat.

Z hlediska fotbalového však neměl důvod k radosti. „Pro některé kluky šlo o srážku s realitou. Ukázalo se, že juniorky jsou o ničem. Když přijde skutečný fotbal, prohrávají všechny souboje. Doslova z nich odpadají. Někteří si s první ligou poradí, ale je jich strašně málo," posteskl si.

Do utkání nasadil dva borce, kteří v lize v základní sestavě debutovali. Řada dalších má minimální zkušenosti. „Nečekal jsem nic velkého, ale kluci si neuvědomovali, co je čeká. V přípravě na nás nebyl tlak. Ale liga je jiná. A já věděl, že budou mít velký problém," pokrčil smířlivě rameny Petržela.

Petržela: Nejlepší hráči? Paradoxně ti sedmnáctiletí

„Někteří kluci se v přípravě prezentovali dobře, ale ukázalo se, že když o něco jde, tak se podělají. Paradoxně nejlepší byli sedmnáctiletí Grenečný a Šašinka," říkal Petržela. „Naopak Holzerovi nevyšlo utkání totálně, mnohem více jsem čekal i od Hrubého," vypočítával dvaašedesátiletý trenér.

Jeho týmu nešla upřít snaha, ale v ofenzivě byli jeho borci krutě naivní, v blízkosti pokutového území pak neuvěřitelně bázliví. S přibývajícím časem navíc odpadali fyzicky. „Musí se naučit hrát ve vysokém tempu. Půlka mužstva v závěru nemohla," věděl Petržela. „Nyní kluky nechám, ať si sami uvědomí, že liga je něco jiného, než juniorka, kde vyhrávali v chůzi. Každý se musí vyrovnat se skokem mezi elitu po svém," vykládal Petržela.

Petržela: Proti Zlínu asi budu muset na stopera

V příštím kole přijede do Ostravy Zlín a trenér Baníku doufá, že fanoušci uvidí mnohem lepší představení, než nejvěrnější příznivci, kteří vážili cestu do Mladé Boleslavi. „Doma bych chtěl zvládat zápasy mnohem lépe a pro lidi také vyhrávat. Ale snad si i příznivci stejně jako já uvědomují, že cesta bude dlouhá. V tréninku jedeme na sto dvacet procent. Nenechám kluky odpočívat. Není jiná cesta. Řekl jsem, že Baník vrátím do ligy a to dodržím. Pracujeme na tom už nyní. Během jara proběhne určitá selekce, podle potřeby tým následně doplníme. Ale už nyní je v kádru devadesát procent kluků vychovaných v Ostravě. Je to prostě Baník a ne slátanina o ničem," přemítal Petržela.

Hned po prvním duelu však musel počítat ztráty, protože Honiš odstoupil se zlomeninou zánártní kůstky. „A protože Kaša má čtyři žluté karty a nemůže hrát, asi budu muset na stopera já," usmál se při loučení s Boleslaví Petržela.

Reklama

Související témata: