Hlavní obsah

Jsme na počátku cesty, musíme se zlepšovat, říká jablonecký kouč Frťala

Jablonec nad Nisou

Jablonečtí fotbalisté vyhráli v lize teprve podruhé v sezóně na domácím trávníku. A byl u toho i nový trenér Zdenko Frťala, který převzal tým na osmém místě tabulky. Po výhře nad Jihlavou 2:0 se Jablonec posunul o příčku výš. „Ale pořád nám něco chybí, je na čem pracovat,“ komentoval kouč svoji premiéru na lavičce.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký trenér Zdenko Frťala.

Článek
Fotogalerie

Před zápasem s Jihlavou jste se srdečně pozdravil se svým slovenským protějškem Michalem Hippem na lavičce soupeře. Jak vnímáte fakt, že jste si oba v tomto duelu odbývali premiéru v roli hlavního kouče v české lize?

Upřímně jsme se znovu setkali jako kamarádi. Známe se dlouho. Nastupovali jsme proti sobě jako hráči ještě ve federální lize. Když jsem začínal, Michal už byl zkušeným fotbalistou. Navíc na Slovensku bydlíme dvacet kilometrů od sebe. Máme k sobě nějaký vztah. Ne že bychom se snad pravidelně navštěvovali, ale navzájem se respektujeme.

Hodně jste si oddechl po vítězné premiéře?

Určitě všichni v klubu víme, že výkon měl spoustu nedostatků. Tudíž nejcennějším poznatkem je vítězství v domácím prostředí.

Měli jste vývoj usnadněný tím, že hosté hráli od pětadvacáté minuty o deseti a poté dokonce jen o devíti?

Taková výhoda je především o využití prostoru, psychice a trpělivosti, abychom nepodlehli tomu, že hrajeme proti oslabenému soupeři a že to přijde samo. Vyústěním převahy byly vypracované příležitosti, poměr rohů i nastřelené tyčky.

Jak se vám zamlouvá jablonecký herní projev?

Jsme na počátku cesty. Hře pořád něco chybí a musíme se snažit, aby měla stoupající tendenci. Dlouhodobějším problémem je proměňování šancí a koncovka. V přípravě nám to docela vycházelo, ale přál jsem si, abychom si něco schovali i na ligu.

Překvapilo, že jste do jara vstoupili s brankářskou jedničkou v podobě Michala Bárty, který v podzimní části neodchytal ani minutu.

Vzácným jevem v našem mužstvu je vyrovnanost gólmanské dvojice. A v týdnu před startem jsme řešili nejtěžší rozhodnutí, kdo nastoupí do branky. Jestli Vlasta Hrubý, který absolvoval celý podzim, nebo Bárta. Ten nakonec ukázal, že jeho nominace byla oprávněná.

Už vám vedení klubu nastínilo cíle pro druhou polovinu sezóny?

Jeden směr do evropského poháru vede přes domácí pohár. Jsme ve čtvrtfinále a chceme dojít co nejdál.

Reklama