Hlavní obsah

Někteří mí spoluhráči ještě nemají ani řidičák, smál se novic v obraně Baníku Vraštil

Ostrava

Ještě v úterý se 21letý střední obránce Mladé Boleslavi Lukáš Vraštil připravoval na jarní hostování v druholigovém Ústí nad Labem. Ve středu ránu se už ale hlásil kouči Vlastimilu Petrželovi na ostravských Bazalech. A v sobotu si na domácím stadiónu odbude premiéru v dresu Baníku. „Bylo to hodně narychlo. Večer mi volal manažer, že mám být ráno v Ostravě. Ale stihl jsem to,“ popisoval Vraštil.

Lukáš Vraštil

Článek

Jak se váš příchod do Baníku zrodil?

Bylo to opravdu hodně narychlo. První informaci o tom, že bych mohl jít do Ostravy, jsem dostal v pondělí. To už jsem byl ale v Ústí nad Labem, kde jsem měl na jaře hostovat. V úterý mi ale manažer asi v šest hodin večer zavolal, že jedu do Ostravy, kde se mám hlásit ve středu ráno v půl desáté. Bylo docela náročné se přes celou republiku přesunout, ale stihl jsem to.

Jak jste přijal nečekanou změnu klubu?

Byl jsem překvapený, v Ústí jsem už i podepsal smlouvu. Ale díky tomu, že Mladá Boleslav to ještě nepodepsala, tak byla možnost vyřídit hostování v Ostravě. Byl to překvapivý zvrat, nicméně je to pozitivní změna. Baník je velký klub, navíc hraje první ligu. Beru to jako velkou výzvu.

V Ústí jste se těšil, že budete hrát o postup. Teď vás čeká ale úplně něco jiného. Jste na to připravený?

V týmu je poměrně dost nezkušených kluků, včetně mě. Ale budeme chtít ukázat, že i když jsme mladí, tak na to máme a můžeme se s ostatními měřit. Budeme hrát o to, abychom všude, kam přijedeme, za sebou nechali dobrou stopu. Je hodně pravděpodobné, že Baník sestoupí. Musí to ale být se ctí.

Hned v sobotu nastoupíte proti Zlínu od první minuty, protože trenér Petržela jiného stopera nemá. Bude to složité?

Ještě neznám sestavu, ale je pravděpodobné, že to tak dopadne. Zatím se tady rozkoukávám, je to všechno rychlé, ale věřím, že to zvládnu. Tím, že je tady většina kluků hodně mladých, jsem mezi ně rychle zapadl. Bude hrát úplně nová obrana a musíme si na hřišti pomoct.

Dá se za tu chvilku s týmem vůbec sehrát?

Za těch pár tréninků určitě ne, to je otázka tří až čtyř zápasů. Ale nemyslím, že by se to nedalo na hřišti zvládnout. Všichni už nějakou dobu fotbal hrajeme, a když si pomůžeme slovně a budeme dodržovat taktiku, kterou nám řekne trenér, tak by to nemusel být takový problém.

Jak vnímá fotbalové okolí současný Baník?

Většina považuje sestup Baníku za hotovou věc, s tím, že se tady už připravuje tým pro druhou ligu. Že proto dostanou šanci mladí. Dozvěděl jsem se, že někteří mí noví spoluhráči ještě nemají ani řidičák. Hrát ligu je pro ně obrovská škola a šance sbírat zkušenosti. A takto to vnímám i já.

Vy už ale nějaké zkušenosti máte. V lize jste odehrál už dvanáct zápasů, na podzim jste za Mladou Boleslav nastoupil k šesti utkáním v řadě, pak jste ale ze sestavy vypadl. Byl jste zklamaný, že další šance už nepřišla a před tímto jarem jste putoval na hostování?

Ze začátku asi ano, ale hned vzápětí přišla chuť ukázat, že a to mám. Myslel jsem, že to bude v Ústí, ale nakonec jsem tady v Baníku, kde chci ukázat, že první ligu můžu hrát.

Proti Boleslavi už si nezahrajete. To jste už nestihl.

Bohužel. Ale asi bych ani nemohl, protože ve smlouvách jsou většinou klauzule, které zakazují hráčům na hostování hrát proti svým klubům. Baník to čeká hned příští týden, kdy nebudou moct nastoupit kluci, kteří tady hostují ze Slavie.

Jak váš rychlý odchod vzali v Ústí nad Labem?

Včera mi volal kustod, že se to dozvěděl, až když jsem nepřišel na trénink. Říkal, že se mu zdálo divné, že je na mém místě nějak moc uklizeno, ale i tak mi tam nachystal hromádku s věcmi. Moc nadšení z toho asi nejsou, protože mě na ten post potřebovali. Ale co vím, tak hned získali z Mladé Boleslavi Tondu Křápku, což je velmi kvalitní stoper. Možná je nemilé, že mě už znali z mého předchozího působení a věděli, co ode mne čekat. Nemuseli jsme si na sebe zvykat, ale Tonda se tam zabydlí určitě taky rychle a pomůže jim.

Baník se v sobotu poprvé na jaře představí doma. Domácí ligovou premiéru si na Městském stadiónu odbydou i ostravští vlajkonoši. Těšíte se, nebo převládá nervozita?

Abych byl upřímný, jsem docela nervózní. Vím, že fanoušci tady Baníčkem hodně žijí a jsou to srdcaři. Budeme hrát i pro ně, makat jeden za druhého a jezdit po zadku, abychom to zvládli. Ten kádr sílu má, musí si to jen trochu sednout.

Reklama

Související témata: