Hlavní obsah

Ostravu zalilo fotbalové štěstí. Dostali jsme přes držku, nechápal trenér Zlína

Ostrava

Městský stadión v Ostravě zalilo nefalšované štěstí. Poprvé od stěhování z Bazalů přišli na ligové utkání fandit ostravští ultras, Baník navíc v jarní domácí premiéře porazil Zlín nečekaně snadno 3:0. Poslední tým tabulky vyhrál teprve podruhé v sezóně, na vítězství o tři branky čekala Ostrava dva a půl roku.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Richard Lásik z Baníku Ostrava (druhý zleva) se raduje z gólu proti Zlínu.

Článek
Fotogalerie

„První gól nás nastartoval. Spadla z nás nervozita a začali jsme do toho šlapat," popisoval jeho autor Daniel Holzer. „V Boleslavi jsme měli problém hrát agresivněji, dnes jsme do toho šlapali od začátku. Zlín držel balón více snad jen těch prvních osm minut. Věděli jsme, že hraje silový agresivní fotbal s velkým útočníkem vepředu. My je ale k jejich hře vůbec nepustili," popisoval Holzer, který proti Zlínu poprvé v kariéře navlékl kapitánskou pásku Baníku.

„Byl jsem před zápasem trochu nervózní. Je to obrovská čest, ale i velký závazek, být kapitánem Baníku. Tím gólem ze mě všechno spadlo," řekl Holzer.

Baník oproti úvodnímu zápasu jara v Mladé Boleslavi vyměnil kompletně obranu i brankáře. Premiéru v lize si tak nulou mohl okrášlit 18letý brankář František Chmiel, ligový debut zvládl i Rus Mešaninov. Tomu dělal ve stoperské dvojici parťáka Lukáš Vraštil, jenž do Baníku přišel z Mladé Boleslavi tři dny před sobotním zápasem.

„Tři body, tři nula, nula vzadu, jsme šťastní. Asi je to mnou," smál se 21letý obránce. „Ale ne, náš hlavní úkol byl nedostat gól a to se povedlo. Všichni kluci vedle nás i před námi hráli skvěle, měli jsme hru pod kontrolou," popisoval Vraštil, který do Baníku přišel právě včas, aby stihl návrat ostravských vlajkonošů na stadión.

„Atmosféra na stadiónu byla naprosto skvělá. Ještě jsem takovou nezažil. I kvůli těm fanouškům musíme jezdit po zadku. Sice od nás už nikdo záchranu nečeká, ale fanoušci nám nic neodpustí. Budeme makat a uvidíme, na co to bude stačit. Někdy se zázraky dějí," svěřoval se Vraštil.

Pánik: Dostali jsme přes držku

Pro Zlín byla porážka v Ostravě těžko stravitelná. Podle kouče Bohumila Páníka ale zasloužená. „Kdybychom prohráli na Baníku tři nula před třemi nebo čtyřmi roky, tak to vezmu. Ale tohle asi nezkousnu do konce sezóny," čílil se trenér Zlína Pánik. „Svým přístupem jsme si porážku připravili sami. Ač jsem tým upozorňoval, že to bude v Ostravě natvrdo a jakékoliv podcenění je nepatřičné, tak se to stalo. Někteří hráči si přijeli jen zahrát fotbal a to opravdu nejde," říkal Páník.

Také on označil za klíčový moment utkání první gól v deváté minutě. „Po direktu od Holzera jsme se na hřišti už jen motali. Dostali jsme přes držku a doufám, že se z toho probereme. Někteří hráči se ale budou probírat na střídačce. Fotbal ukázal, jak je spravedlivý. Nedali jsme do hry srdce a nezasloužili jsme si vyhrát," připustil zlínský kouč.

Reklama

Související témata: