Hlavní obsah

Od Bakoše se učí celý Liberec, rozplýval se Trpišovský, který hodil do koše celou přípravu

Liberec

Famózní domácí bilance zdobí fotbalový Liberec. Severočeši na vlastním trávníku z devíti zápasů osm vyhráli, jen jednou remizovali s pražskou Duklou. Společně s Plzní mají v ligovém pelotonu před vlastním publikem suverénně nejlepší bilanci. Naposledy doma v drsných podmínkách za sněhové vánice svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského zlomili odpor rivala z Jablonce. "Vrátili jsme se k podzimní hře," chválil mužstvo po vítězství 3:2 trenér Liberce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský oslavuje vítězství 3:2 nad Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Do zápasu jste nastoupili ve srovnání s prvním jarním kolem na pražské Dukle, kde jste prohráli, se čtyřmi změnami v základní sestavě. Byl jste tak rozčarován úvodním výkonem?

Byl jsem před duelem s Jabloncem hodně nervózní, protože první utkání po přípravě se nám nepovedlo výsledkově ani výkonnostně. A my jsme se jako trenéři netrefili do sestavy. Proto jsme v sobotu večer udělali čtyři změny a tři hráče nasadili na jiné posty. Vlastně jsme hodili do koše celou přípravu. Doufal jsem, že změny potvrdíme. Ukázalo se, že mužstvo je zdravé. Vrátili jsme se totiž k podzimnímu fotbalu, kdy jsme byli úspěšní díky obětavosti, bojovnosti a běhavosti. To jsem hráčům zdůrazňoval v přípravě na utkání.

Dostali jste se sice do dvoubrankového vedení, ale následně jej ztratili po dvou standardních situacích.

Do přestávky se zápas odehrával podle našich představ. I úvod druhé půle splňoval, co jsme si předsevzali a osmnáct minut taktické pokyny plnili. Jenže pak Jablonci pomohla naše chyba při autovém vhazování, po němž jsme vyrobili penaltu. Inkasovaný gól výkon mužstva změnil. Začali jsme zmatkovat, ztratili kontrolu nad hrou. Za vyrovnaného stavu nám pomohli střídající hráči, kteří naši hru hodně oživili. A vlastně i vítěznou akci rozjeli.

Vyčítal jste brankáři Koubkovi penaltový faul, po němž se Jablonec dostal do zápasu?

Musím si celou situaci prohlédnout na záznamu, ale už v přípravce jako malého kluka mě učili, že z autu soupeře si nesmím nechat hráče za zády. Věnovali jsme Jablonci gól zadarmo. Nepozorností a nezkušeností.

Hrdinou utkání se stal útočník Bakoš, který vstřelil tři branky. Byl jeho výkon ve vašich očích dokonalý?

Už před minulým zápasem na Dukle jsem mu předpovídal hattrick. Pak ale nevystřelil na branku... Jsem rád, že mu to vyšlo nyní. A moc mu takový úspěch přeji za vše, co odvádí pro Liberec. Svým přístupem je výjimečný. Všichni v Liberci se od něj učíme, protože toho ve fotbale dosáhl nejvíce z nás všech. Je to studnice zkušeností.

Jak zařídit, aby Liberec stejně jako doma zvládal i zápasy na hřištích soupeřů, kde jste získali jen sedm bodů?

Doma nám ohromně pomáhají fanoušci. Snažíme se venku o stejný fotbal, jenže před skvělými fanoušky v Liberci jsou naše výkony jinde. Bylo patrné, jak šla nahoru sebedůvěra po prvním vstřeleném gólu do sítě Jablonce. Takže úkol pro náš management je, aby pro další zápas v Teplicích koupil pět tisíc vstupenek a dopravil naše příznivce do Teplic... Máme hodně mlaďoučké mužstvo, vždyť Bakoš by některým klukům mohl dělat tátu. Ale je naším úkolem přenést výkony z domácích duelů i na trávníky protivníků.

Reklama