Hlavní obsah

Baník je na správné cestě a Sparta má výbornou pozici, glosuje exreprezentační trenér

Vedl českou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby aktivní hráč oblékal dres pražské Dukly, s níž Petr Rada slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Momentálně je bez angažmá, a tak dění na fotbalové scéně glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se zaměřil na druhé jarní kolo nejvyšší tuzemské soutěže.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Richard Lásik z Baníku Ostrava (druhý zleva) se raduje z gólu proti Zlínu.

Článek

„Je dobře, že Baník má v čele patriota, rozumného člověka. Nový majitel Ostravy na mě působí velmi sympaticky. I jeho přístup určitě přispěl k ukončení bojkotu domácích zápasů ze strany fanoušků, což je pro fotbal jedině dobře. Nebyl jsem ani překvapený, že Ostrava vyhrála nad Zlínem. Projevila se práce trenéra Petržely a styl, který vyznával na všech svých štacích. V mladých hráčích je touha ukázat se, jsou nabuzení, bojují a rvou se za jméno Baníku. Měli i dobré fotbalové věci, byť z celkového pohledu je jasné, že budou potřebovat ještě dlouhý čas. Nicméně Baník je na správné cestě.

Největším hrdinou celého kola se stal liberecký Marek Bakoš. On je ale skvělý dlouhodobě. Do velkého vápna jde o jedinečného hráče a odvede obrovské penzum práce při hře celkově. V Liberci by si měli děkovat, že takového fotbalistů angažovali a patří do jejich kádru. A nerozpakovat se při řešení jeho dalšího působení.

Při zápase na Dukle v prvním jarním kole byli Severočeši pětadvacet minut lepší, ale pak zápas nezvládli. Nahradit Pavelku se Šuralem bude hodně těžké. V souboji s Jabloncem ukázali obrovské nasazení. Myslím, že triumf jim dodá hodně síly a sebevědomí. Jablonci si vymstily hrubé individuální chyby. Všichni kritizovali za první inkasovaný gól brankáře Bártu, ale já bych nevinil gólmana. Při všech gólech šlo o selhání obrany.

Slavia potřebuje čas

Plzeň už v pátek přehrála Teplice. Zaznamenal jsem tvrzení, že výkon Západočechů nebyl dobrý. Ale v boji o titul se počítají vítězství a Plzeň si triumf pohlídala bez problémů, Teplice pustila do jediné šance.

Slavia byla ve velké euforii po triumfu nad Brnem v prvním kole, ale měřítkem jsou pro svěřence trenéra Uhrina souboje se Spartou, Boleslaví, Libercem či Plzní. V těch se teprve ukáže skutečná síla mužstva z Edenu. Pro ligu je dobře, pokud bude Slavia na špici ligy. Ale myslím, že ještě budou potřebovat čas, než si všechno v mužstvu sedne po mnoha změnách.

Sparta mezi dvěma pohárovými duely narazila na nejproduktivnější český tým, ale Mladá Boleslav se na Letné k ničemu nedostala. Sparta si přenesla do ligy euforii z triumfu nad Krasnodarem. Její nasazení bylo obrovské. Jednoznačně odmítám tvrzení některých expertů, že dva zápasy navíc v případě postupu do dalšího kola Evropské ligy budou pro letenský tým komplikací v boji o titul. Vždyť pořád voláme po větším množství atraktivních zápasů se silnými protivníky.

Věřím, že Sparta do dalšího kola postoupí. Před odvetou je ve velmi dobré pozici, protože vyhrála a neinkasovala. Jistě, mohla vyhrát výrazně větším rozdílem, ale pro potřeby pohárové Evropy je triumf 1:0 super. Je třeba si uvědomit, že Sparta v každém z pěti venkovních zápasů letošní sezóny na evropské scéně skórovala. Určitě je schopná překonat i obranu ruského týmu. A pak je další kolo velmi blízko. Zvláště, pokud zopakují domácí výborný výkon. Krasnodar mě zklamal, podal podprůměrný výkon a prezentoval se jako slabý soupeř."

Reklama

Související témata: