Hlavní obsah

Fin v Ďolíčku, Estonec v Karviné. Agent otvírá Skandinávskou stezku

Zima mírná, teplá, do českého fotbalu ovšem dorazil studený odchov. Skandinávskou stezkou, po níž by se klubům v dalších přestupních termínech měla rozšířit nabídka zajímavých hráčů. Fin se slovenskými kořeny Tomáš Hradecký v Bohemians Praha 1905 a Estonec Sander Puri v Karviné mají být prvními vlaštovkami. „Seveřané jsou dostupní a podmínky českých klubů jim vyhovují,“ poukazuje hráčský agent Pavel Zíka.

Foto: bohemians.cz – PJml

Tomáš Hradecký, zimní posila Bohemians Praha 1905.

Článek
Fotogalerie

Dlouho žil s rodinou v Argentině, takže ho stále láká trh ve španělsky hovořících zemích. Severní cesta se však zdá přece jen schůdnější.

„Pokusíme se přivádět hráče z Pobaltí, Skandinávie či Islandu. Jsou zvyklí na skromné podmínky, já tomu říkám ‚studený odchov'. Berou podobné peníze jako hráči u nás a pro kluby jsou ekonomicky schůdní, což je velká výhoda," argumentuje Pavel Zíka.

Na fotbalovou scénu se vrátil po čtyřleté pauze, spolu s Jakubem Dlouhým založili novou agenturu Global Sports. Svého času přivedl do českých klubů první Argentince. „Ti mají nesrovnatelně větší požadavky než Seveřané," srovnává agent.

Estonec kopal proti Brazílii

Klokanům doporučil Fina Tomáše Hradeckého, Karviné zase Sandera Puriho. Protřelého cestovatele, který má na kontě 64 startů za estonskou reprezentaci a angažmá ve Finsku, na Kypru, v Maďarsku, Polsku, Skotsku a Irsku.

„Hráče z pobaltských zemí u nás podceňujeme, přitom Sander si už zakopal v Parku princů, ve Wembley či na San Siru, zahrál si proti Brazílii... Ještě o něm uslyšíme. Pokud jde o Islanďany, volí postupnou cestu přes střední kluby a pak za velké peníze odcházejí do Anglie a jinam. Jen se podívejte, kde všude jsou," říká Zíka.

Jeho agentura nemá slovo „globální" v názvu náhodou.

„Stejně tak jako se bavím s českými kluby, mám na drátě i Rapid Vídeň nebo Wislu Krakov. Chceme pomáhat v budování kariéry nejen českým sportovcům. Když teď třeba Fenerbahce hledalo krajního záložníka, nabízeli jsme jim špičkového hráče," poukazuje na postupující globalizaci v branži.

Reklama

Související témata:
Pobaltí