Hlavní obsah

Plzeň v divočině na půdě oslabené Olomouce uhájila náskok. Venku uspěly i Boleslav a Liberec

Praha
Aktualizováno

Šesti duely 19. kola pokračovala v sobotu fotbalová Synot liga. První Plzeň zdolala nakonec oslabenou Olomouc 1:0, vyhrála poosmé v řadě, ale neoslnila. Tabulku vede o šest bodů před Spartou, která má však pondělní duel na Dukle k dobru. V záchranářském souboji remizovala Příbram s Bohemians 1905 0:0. Teplice podlehly Liberci 0:3, Slovácko si poradilo doma s Jihlavou 3:1. Třetí Mladá Boleslav se představila na půdě nováčka ze Zlína a zvítězila 2:0 a Jablonec zválcoval Brno 3:0.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Uroš Radakovič z Olomouce (vpravo) dostal červenou kartu od rozhodčího Ondřeje Lercha v utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Plzni nejprve neuznali gól Michala Ďuriše (asistent sudího Miroslav Fišer zřejmě mylně signalizoval, že před trefou byl míč už mimo hrací plochu), Daniel Kolář pak nedal penaltu, ale ve druhé půli se proti svému bývalému klubu prosadil Tomáš Hořava. Olomouc dohrávala bez Uroše Radakoviče vyloučeného za druhé napomínání. Sudí Ondřej Lerch druhou žlutou vytasil i pro protestujícího Martina Hálu, ale nechal ho pokračovat v boji. Napomínání kupodivu bylo připsáno Michalu Vepřekovi.

Arbitři se dopustili dalších nepřesností, zápas proměnili v divočinu, ve druhé půli byl nesmyslně odmáván olomoucký ofsajd a v samém závěru nepochopitelně odpískán i údajný útočný faul domácích v pokutovém území Plzně.

Fotbalová Synot liga, 19. kolo:
Sobota
Jablonec - Brno 3:0
Branky: 38. a 81. Tecl, 71. Karavajev
Příbram - Bohemians 1905 0:0
Slovácko - Jihlava 3:1
Branky: 16. Šumulikoski, 85. Koné, 90.+2 Havlík - 15. Hronek
Teplice - Liberec 0:3
Branky: 73. a 78. Vůch, 51. Shala
Zlín - Mladá Boleslav 0:2
Branky: 43. Magera z pen., 89. Čermák
Olomouc - Plzeň 0:1
Branka: 48. Hořava
Neděle
17:30 Slavia - Ostrava (O2 sport)
Pondělí
18:00 Dukla - Sparta (ČT sport)

Sigma má z jarních utkání nadále jen bod a zůstává na sestupové patnácté příčce. Na čtrnáctou Jihlavu nadále ztrácí bod.

Zlín prohrál na jaře i potřetí

Mladá Boleslav i Liberec daly coby vklad do boje o třetí místo výhry na půdě soupeřů a snížily ztrátu na druhou Spartu na šest bodů. Jejich manko na Plzeň po večerním utkání Zápodočechů na Hané však narostlo zase na dvanáct bodů.

Boleslavští po minulé porážce na Spartě 0:2 stejným poměrem uspěli na hřišti zlínského nováčka. Moravané tak prohráli i třetí jarní zápas.

Liberec dal podruhé za sebou tři branky. Minule udolal v derby Jablonec 3:2 a teď zabral i venku, kde dosud získal jen sedm bodů. Uspěl přitom na půdě neoblíbených Teplic, kde naposledy zvítězil v květnu 2005. Domácím v poslední čtvrthodině chyběl vyloučený Daniel Soungole.

Příbram v záchranářském souboji s Bohemians 1905 získala první jarní bod. Oba celky zůstávají se ziskem 21 bodů nad hranou sestupu. Aktivnější byli klokani, ale šance nevyužili. Pražané už osm kol po sobě neprohráli.

Čtrnáctá Jihlava začala odvážně, na Slovácku vedla, ale domácí i bez toho, že by se prosadil kanonýr Libor Došek (za stavu 1:1 na konci první půle nedal ani penaltu), dovršili v závěru obrat. V tabulce jsou aktuálně sedmí.

Jablonec před vlastními příznivci odčinil porážku z derby v Liberci. Porazil Brno, kterému chyběl vykartovaný Jakub Řezníček, počtvrté za sebou a posunul se i před svého dnešního soupeře na šesté místo.

Reklama