Hlavní obsah

Nový šéf rozhodčích Krondl podržel Šedivého

PRAHA

Nový předseda komise rozhodčích ČMFS, bývalý mezinárodní arbitr a uznávaný advokát Václav Krondl svůj mandát zahájil změnami, které byly pro mnohé šokem. Nevyčistil totiž rozhodcovskou listinu od lidí, kteří se objevili, byť nebyli potrestáni, v souvislosti s úplatkářskými aférami.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto

Článek

Nejenže podržel sudího Šedivého, ale do komise si vybral i Romana Berbra a Evžena Amlera. Samotní sudí by si měli zvolit svého "kapitána", který by je zastupoval v jednáních s komisí.

Výkon zvítězil nad morálkou

"Chybí nám celá generace sudích v nejproduktivnějším věku, většině není ani dvaatřicet let a věkový průměr sudích na listině FIFA je nad hranicí čtyřiceti let. Máme málo takových, kteří jsou schopni řídit obtížné zápasy. Jen Jára je také v první výkonnostní skupině FIFA. To je málo. Šedivý nebyl potrestán disciplinární komisí ani orgány činnými v trestním řízení. Hodně jsem jeho zařazení zvažoval, ale rozhodlo jeho výkonnostní hledisko, je o půl kroku před morálním kreditem," vysvětlil svoje rozhodnutí Krondl.

Na námitku, že naopak vyhodil zkušeného a dobře hodnoceného Helebranta, oponoval: "Viděl jsem několik jeho zápasů, v nichž udělal závažné chyby, což rozhodlo. Navíc není ani perspektivní."

Kritice se nevyhnul ani za nominování Berbra a Amlera do komise, ale i ty obhajoval: "Berbr je člověk, který žije fotbalem. Ani on nebyl potrestán. Připravil několik kvalitních rozhodčích, jako jsou Královec, Zlámal nebo Damková, byť ta zatím nemůže řídit obtížné zápasy. Potřebuji v komisi odborníky a osobnosti, proto jsem si vybral i mezinárodně zkušeného Evžena Amlera."

Další významné změny se chystají

Krondl chystá další významné změny i v práci komise. "Chceme pracovat podle standardů UEFA. Nebudeme bezprostředně po zápasech používat video, v Evropě se to nedělá, delegát musí být kvalitní a mít odpovědnost. Sudí, kteří udělají závažné chyby, půjdou o soutěž níž nebo je dáme k dispozici komisím v Čechách a na Moravě. Ve druhé lize chceme vytvořit rezervu pro nejvyšší soutěž, bude v ní 26 sudích bez rozdělení na hlavní a asistenty," prozradil záměry nové komise. V nejvyšší soutěži bude šestnáct hlavních a dvacet asistentů. Krondl by rád v televizních fotbalových magazínech podle situace vysvětloval nejkřiklavější momenty zápasů a chyby sudích, což je v zahraničí běžné.

Při fyzických prověrkách se nebude běhat Cooperův test, ale daleko náročnější a účinnější forma střídání běhu a chůze ve stanovených limitech. "Navrhnu také zrušení věkového limitu pro rozhodčí, který je nyní 47 let pro hlavní a 48 pro asistenty. Rozhodující budou jejich výkony. Fotbal není o rozhodčích, ale o hráčích, ale sudí si svými výkony musí získat respekt a důvěru. S kluby se chci dohodnout, aby odbouraly stížnosti na rozhodčí," dodal Krondl.

Za polovinu peněz

Na polovinu, tedy 7500 korun za zápas, chce snížit oficiální odměny pro rozhodčí. Ušetřená druhá polovina by se shromažďovala ve fondu, z něhož by na konci sezóny byli rozhodčí odměněni podle komisí sestaveného výkonnostního žebříčku.

"Nejlepší by si tak vydělali třeba i 20 tisíc za zápas," zdůraznil. Rád by pro arbitry získal sponzora, z těchto prostředků by se hradily semináře a zvyšování kvalifikace rozhodčích. Hodlá je navštěvovat v jejich prostředí, aby poznal, jak se na zápasy připravují. "Sudí sami musejí mít zájem na výkonnostním růstu, fotbal pro ně musí být koníčkem i náboženstvím," zdůraznil Krondl.

Reklama