Hlavní obsah

Dojde na přání plzeňského kotle? Možná Kozáčika na penaltu pošlu, uvažuje Krejčí

Kotel za plzeňskou bránou skandoval: „Matúš, Matúš“, neboť fanouškům by se tuze líbilo, kdyby se role penaltového exekutora ujal v zápase s Příbramí za stavu 3:0 jejich gólman. K balónu se hrnul i David Limberský, byť nad něho svého času uvalil bývalý kouč Viktorie Pavel Vrba klatbu a pět let mu zakázal pokutové kopy zahrávat poté, co ho na jaře roku 2013 neproměnil proti Ostravě. Nakonec si ale míč postavil Michal Ďuriš, i když stará fotbalová pravda říká, že faulovaný hráč na penaltu chodit nemá. Ďuriš přesto šel a nedal. Dokonce ani netrefil bránu!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Michal Ďuriš se raduje z gólu.

Článek

Na podzim mu to pálilo, sázel soupeřům gól za gólem a Plzeň z jeho tref profitovala. Na jaře se však Michal Ďuriš zasekl a v prvních třech kolech se netrefil ani jednou. V předchozím kole v Olomouci sice gól dal, ale sudí ho neuznal, neboť viděl při centru míč za brankovou čarou, tentokrát proti Příbrami napálil v první půli balón jen do tyče.

Ďuriš bědoval nad zmarem

„Když jsem viděl záznam olomouckého střetnutí, samo sebou mě štvalo, že branka neplatila. A když jsem tentokrát orazítkoval pouze tyč, myslel jsem, že mi prostě branka není souzená," bědoval plzeňský útočník nad střeleckým zmarem.

Souzená mu ale byla. Pět minut po přestávce mu poslal Hořava nádhernou přihrávku přes půlku hřiště a on sólo zužitkoval. „Bylo to i štěstí, ale hlavně že jsem gól Hruškovi dal a snad tím střeleckou smůlu zlomil," liboval si Ďuriš.

Nezlomil. Pět minut po gólové trefě mohl přidat druhou branku. Z penalty, kterou sudí nařídil poté, co Zápotočný fauloval právě Ďuriše.

Fanoušci si přáli, aby ji šel kopat brankář Kozáčik, chutě si na ni dělal Limberský, exekuce se ale nakonec ujal sám Ďuriš. Vypálil a ani netrefil bránu.

Limberský se chtěl ukázat

„David tady měl rodinu, takže se chtěl ukázat," vysvětloval plzeňský kouč Karel Krejčí Limberského choutky. „Hráči ale vnímají i souboj o krále střelců a přejí Ďurišovi, aby soutěžení vyhrál, takže neměli nic proti tomu, aby na penaltu šel on."

„Byl jsem na řadě, protože když jsme kopali penaltu naposledy, Dan neproměnil," narážel Ďuriš na Kolářovo selhání na Hané. „Věřil jsem, že já ji dám."

Nedal, ale hlavu bolavou z toho neměl. „Jen o kvalitě hráčů to nebude. Barcelona má mnohem kvalitnější tým, než my, ale při penaltách je na tom ještě hůř," připomínal Ďuriš, že zatímco Plzeň letos ze sedmi penalt zahodila čtyři, Messi a spol. selhali už osmkrát.

„Příště na ni půjde asi opravdu Kozáčik," přemýšlel trenér Krejčí, kde najít v řadách svého celku psychicky odolného jedince, který by byl při penaltové exekuci úspěšný.

„Podstatné je vítězství a tři body, protože na jaře nebude žádný zápas jednoduchý. Každé vítězství bude důležité a je jedno, zda vyhrajeme o gól, nebo o pět," byl Michal Ďuriš nakonec rád, že neproměněná penalta o výsledku střetnutí s Příbramí nerozhodovala a jeho tým vyhrál naprosto bezproblémově.

Získal tři body a dost možná, že i on sám zlomil trefou do Hruškovy sítě střelecké prokletí a bude zase tím snajprem, jako na podzim.

Reklama

Související témata: