Hlavní obsah

Bydlím kousek od Letné. Ale jezdím Blankou, abych neviděl stadión, culí se slávista Jablonský

Robert NeumannSport.cz

Jako kovaný slávista Spartu nemusí, ovšem při slově nenávist se obránce Tomáš Jablonský oklepe. „Kdepak, to bylo dřív, za časů pana Řeháka. Teď si se sparťany samozřejmě také nic nedarujeme, ale nenávist v tom určitě není," říká Jablonský, kterého v neděli čeká třetí derby pražských „S". Bilanci v nich má zatím skvostnou: dvě výhry, žádný inkasovaný gól (na podzim 2007 výhra na Letné 2:0, plus podzimní triumf 1:0).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Slávista Tomáš Jablonský pálí na branku Jihlavy

Článek

Co pro vás, rodilého slávistu, znamená Sparta?

Rival. Dneska už to ale není takové nenávistné, jak to bývalo. Mám ve Spartě hodně kamarádů. Rivalita ale zůstává, nic jim nedaruju, nepřeju jim vůbec nic. Jedině v Evropské lize, aby nahráli český pohárový koeficient.(směje se)

Dříve panovala mezi Spartou a Slavií velká nenávist, v éře Pavla Řeháka šlo o zdraví...

Pan Řehák je známý tím, že Spartu nenávidí. Hrál jsem pod trenérem Karlem Jarolímem, vyprávěl nám, jak derby bývala vyhecovaná. Při derby se prý děly likvidační fauly.

Řehák si dokonce odplivává pokaždé, když jede kolem Letné. Tehdejší slávistický kustod Petrák se stadiónu Sparty při cestách po Praze cíleně vyhýbá. Jak jste na tom vy?

Bydlím kousek od Letné. Ovšem také ji většinou objíždím. Jezdím raději tunelem Blanka, abych nemusel stadión vidět. Ale není to nic nevraživého.(směje se)

S kým ze sparťanů se nejvíc hecujete?

S Davidem Lafatou a Bořkem Dočkalem, jsme kamarádi z dřívějška. Před zápasy si však nevoláme, popíchneme se až těsně před výkopem.

Sparta na jaře válí, v Evropské lize už postoupila do čtvrtfinále. Troufáte si na ni?

Nikdo není neporazitelný. Přesvědčili jsme se ve vítězném utkání na podzim v Edenu, že pokud od nás sparťani nedostali prostor, byli pod tlakem, tak ztráceli balony. Sparta má kvalitnější hráče, ale nejsou asi takoví bojovníci. Na podzim byli otrávení, nedostali se ke své kombinační hře. Myslím, že tohle na ně určitě platí. Pokud je ovšem nebudeme dorážet, může to dopadnout špatně.

Sparta má náročný program, ve čtvrtek podstoupila odvetu osmifinále Evropské ligy na půdě římského Lazia. Může to v derby hrát roli?

Tři dny odpočinku jsou dostatečná doba. Zažil jsem to na vlastní kůži. Cítil jsem se líp, když šly zápasy rychle po sobě, než když se hrálo jednou v týdnu. Sparťani nebudou víc unavení, naopak budou víc rozehraní.

Můžou být jednou z vašich zbraní standardní situace? Tím spíš, že Sparta z nich na jaře inkasuje...

Pokud je zápas vyrovnaný, standardky vám můžou hodně pomoct. Náběhy i zahrávání máme sladěné, zbraň pro derby to být může. Góly totiž dáváme spíš ze standardek než z postupného útoku. Víme, že Sparta z nich teď dostává góly, brání je osobně. Když z toho jeden vypadne, je problém.

Vymýšlíte na tréninku kulišárny, kterými je pověstná Příbram?

Až takové, že bychom se dotkli nepozorovaně míče a odběhli, to zase ne. Ale nějaké signály máme. Je výhoda, že máme k dispozici několik hráčů, kteří se při standardkách umí prosadit. Martin Latka, Tomáš Souček, Milan Škoda, Deli... Nemusíme to cíleně kopat na jednoho hráče, nýbrž do prostoru. Oni se dokáží prosadit.

Reklama

Související témata: