Hlavní obsah

Sparta je zpět ve zmrzlé Praze, chce hrát atraktivněji

PRAHA

Ze soustředění ve Španělsku se ve čtvrtek vrátili fotbalisté pražské Sparty. V přípravě neprohráli ani jeden zápas a na podzim tolik kritizovaná obrana inkasovala jen dva góly v posledním duelu se španělským Levante. "Nejlepší by bylo, kdyby liga začínala teď," řekl po příletu trenér Stanislav Griga. Letenští odstartují jarní část soutěže 18. února zápasem s vedoucím Libercem.

Foto: ARCHIV

Trenér Sparty Stanislav Griga si soustředění ve Španělsku pochvaloval.

Článek

Trenér Stanislav Griga byl po návratu s přípravou spokojený. "Bylo to dobré soustředění, odehráli jsme čtyři dobré zápasy. Navíc když vidím, jaká byla v Praze zima, tak jsme asi o krok dál než ostatní mužstva. Mám ale obavy z toho, co nás v následujících dvou týdnech čeká. Nejlepší by bylo, kdyby liga začínala už teď," řekl novinářům Griga.

Kouč využil zimní přestávky k tomu, aby naordinoval svým svěřencům nový herní styl. Sparta chce hrát útočněji s trojící hrotových hráčů. "Snažíme se o změnu, ale až samotná liga ukáže, jak budeme úspěšní. Každopádně chceme hrát modernější, útočnější a agresivnější fotbal," uvedl slovenský trenér.

Více hráčů se dostane do koncovky

V novém systému hraje na hrotu dlouhán Libor Došek, doplňovaný ze stran Pospěchem a Matušovičem. "Hra na tři útočníky je více namáhavá, krajní forvardi musí více bránit. Ale dostane se více hráčů do koncovky, což je důležité," řekl Miroslav Matušovič.

V nové pozici se na soustředění představil Zdeněk Pospěch. Toho trenér Griga z obrany vysunul do pozice křídelního útočníka. "Takový skok to není, už jsem na podobném postu hrával. Navíc každý si rád zaútočí, koho by to nebavilo," okomentoval změnu Pospěch.

Mužstvo si musí sednout

Sparta na soustředění ve Španělsku odehrála necelé čtyři zápasy. Ani jednou neprohrálo a inkasovala jen dva góly. Zápas s ukrajinským Šachťarem Doněck se nedohrál. [celá zpráva] Pozitivní vliv měl příchod řízného stopera Tomáše Řepky. "Nemůžeme to zatím přeceňovat, ale celé mužstvo jeho příchod přijalo velice pozitivně. Mužstvo ale potřebuje čas na to, aby si sedlo. Tým se netvoří na týdenním soustředění ve Španělsku nebo Františkových Lázních. Udělali jsme dobrý krok správným směrem. Výsledky snad přijdou," doufá Stanislav Griga.

Velkou pozornost si vysloužil návrat Tomáše Řepky, který díky své výbušné povaze měl v minulosti několik disciplinárních prohřešků. Nyní je ale už podle svých slov klidnější. "Naše liga je specifická, on má specifické postavení. Až soutěž ho prověří, zda vše bude v pohodě nebo ne. Věřím tomu, že by vše měl zvládnout fotbalově i v kabině. Čeká ho specifický půlrok, který ho ohromně prověří. On proklamuje, že je jiný, tak uvidíme. Osobně jsem se s ním o situaci bavil," řekl na adresu Řepky Stanislav Griga.

Kapitán pro start zatím není jistý

O tom, kdo bude kapitánem Sparty v úvodních jarních kolech není zatím rozhodnuto. "Bude to jeden z dvojice Blažek - Řepka, ale u gólmana je to složitější. Ti se v kapitánské úloze střídali. Kapitána ale máme v osobě Tomáše Sivoka," upozornil Griga na po zranění se zotavujícího středopolaře.

Sivok chtěl na soustředění odehrát alespoň několik minut, okolnosti mu to ale neumožnily. "V posledním zápase jsem chtěl alespoň na dvacet minut nastoupit, ale nevyšlo to. Snad nastoupím teď v sobotu proti Nitře," řekl po příletu dvaadvacetiletý Sivok, jehož koleno je už téměř v úplném pořádku. "Teplo mi rozhodně prospělo," dodal záložník.

Vedení Sparty se ještě před startem ligy posílilo. Z FC Thun získali sparťané švýcarského reprezentanta Maura Lustrinelliho. [celá zpráva].

Reklama

Související témata: