Hlavní obsah

Šok pro Slavii! Šimáně rezignoval na post předsedy představenstva. Také kvůli Uhrinovi?

Aktualizováno

Šok v Edenu. Jiří Šimáně v pondělí nečekaně rezignoval na post předsedy představenstva fotbalové Slavie. Jako důvody uvedl rozdílné názory na řízení klubu a komunikaci. Svoji rezignaci během pondělí písemně oznámil orgánům klubu. Jeho prohlášení přinesl slávistický web. Šimáně je od září čtyřicetiprocentním vlastníkem klubu, šedesát procent akcií drží čínská společnost CEFC zastoupená Jaroslavem Tvrdíkem. Právě spolupráce s exministrem obrany může být kamenem úrazu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident fotbalové Slavie Jiří Šimáně hodil ručník do ringu...

Článek

Peníze významného českého podnikatele a investice bohaté čínské společnosti CEFC, to byl lék, který Slavii dost možná zachránil před zánikem. Obě strany si ovšem další fungování klubu na cestě k úspěchům představovaly evidentně jinak.

"Mému rozhodnutí předcházela několikaměsíční snaha o nastavení standardního řízení klubu, do kterého kromě jiného patří i věcná, srozumitelná a klub nezatěžující komunikace. Vím, že kompromis je v případě více než jednoho akcionáře v mnoha případech nutný, nikdy by se však z mého pohledu nemělo jednat o rezignaci na principy jednání a řízení, kterým věříte, jsou úspěšné a společnost je od vás ve vaší pozici nejen očekává, ale i vyžaduje," poukazuje Jiří Šimáně kriticky.

"Nenaplnění tohoto očekávání by pro mne bylo v případě Slavie, přes všechny zcela jistě zásadnější kapitoly mého života, možná vůbec nejbolestivější. Proto jsem se za situace, kdy nesu největší odpovědnost za klub a moje pozice není plně respektována, nemohl rozhodnout jinak. Také rozdílné názory na řízení a úlohu klubového managementu sehrály v mém rozhodnutí zásadní roli," říká český byznysman na rovinu.

Potvrzení Uhrina jedním z důvodů?

Jablkem sváru zřejmě byla také osoba trenéra Dušana Uhrina. O víkendu před derby na Dukle, jež sešívaní se štěstím 1:0 vyhráli, Tvrdík na Twitteru uvedl, že kouč byl ve své funkci potvrzen a další rok je neodvolatelný.

Šimáně měl nejspíš jiný názor. „S JS (Jiřím Šimáněm) jsme měli mít zítra plánovanou schůzku. Rezignaci jsem našel v 15 hodin v mailu. Uvedeny jsou dva důvody, jeden z nich je potvrzení DU (Dušana Uhrina)," tweetoval Tvrdík v pondělí odpoledne.

Nadále je připraven sešívaným pomáhat

Vzhledem k Číňanům ovšem Šimáně zachovává dekorum. "Chtěl bych CEFC poděkovat za to, že se společně se mnou ujala úkolu vyvést Slavii z krize a projekt podpořila. Myslím, že cíl, který tím sledovala, byl naplněn."

Šimáně zdůrazňuje, že Slavia má před sebou v současné době řadu zásadních rozhodnutí, které musí učinit v řádu několika týdnů a které ovlivní její další směřování. "Jsem připraven jí v tom pomoci, řešení mám připravena," ujišťuje a děkuje fanouškům za velkou podporu a přízeň.

"Věřím, že vyvedením Slavie z hluboké krize jsem splnil svoji povinnost vůči klubu i mému otci, který pro Slavii dýchal," připomíná Šimáně.

Podíl ve Slavii si dál ponechá. "Na akcionářskou strukturu nebude mít můj krok absolutně žádný dopad. Zůstávám čtyřicetiprocentním akcionářem," citoval Šimáněho server iSport.cz.

CEFC vzala překvapivou rezignaci na vědomí. "Jsme si plně vědomi odpovědnosti majoritního akcionáře klubu. Máme zájem nastalou situaci co nejrychleji vyřešit v zájmu klubu a druhého akcionáře jsme požádali o osobní jednání v nejbližší možné době," informuje Tomáš Buzek, viceprezident společnosti pro vnější vztahy.

Reklama