Hlavní obsah

Šlo o trenéra Uhrina, ředitele Jinocha a vizi sportovní cesty Slavie? I to je možný důvod exploze v Edenu

Důvodů k rezignaci měl několik, představy o fungování sportovního úseku fotbalové Slavie však byly zřejmě jednou z příčin, proč Jiří Šimáně abdikoval a jako předseda klubového představenstva v Edenu skončil. Ještě v lednu s odvoláním na sportovní radu, která musí v případě sporných momentů a stanovení priorit dospět k dohodě, odmítal, že by mezi ním a druhým slávistickým mocným Jaroslavem Tvrdíkem existovaly rozpory, ale v průběhu jara se jejich představy rozešly docela. Už před derby se Spartou se ze slávistických kuloárů nesly informace, že v ohrožení je nejen sportovní ředitel Jinoch, ale i trenér Uhrin. Prohrou na Letné vše vygradovalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident a spolumajitel fotbalové Slavie Praha Jiří Šimáně (vlevo) a trenér Dušan Uhrin.

Článek

Měl své vyvolené, tím se zachránce Slavie Šimáně netajil. Trenéra Karla Jarolím, který dovedl klub jeho i otcova srdce ke dvěma titulům v řadě a nakonec i do Ligy mistrů.

Proto ho chtěl přivést zpátky do Edenu, což nejprve naznačovali a pak i potvrzovali někteří činovníci, jimž se tato představa zamlouvala. Aby ne, když ani Jarolím, který se stal po víkendovém ligovém kole koučem, jenž má na kontě nejvíc výher ze všech trenérů v historii samostatné české ligy, se svým vztahem ke Slavii nikdy netajil.

Jenže tahle vize narazila u druhého mocného hráče ve slávistickém vedení Jaroslava Tvrdíka zastupujícího v Edenu majoritního vlastníka, čínskou společnost CEFC.

„DU je v nejbližší době neodvolatelný a dostane k práci vše, co potřebuje," napsal Tvrdík v duchu svých zvyklostí na twitter 2. dubna.

Mimochodem - právě komunikace a sdílení interních záležitostí přes sociální sítě nezapadala do Šimáněho představ o tom, jak profesionální klub řídit a komunikovat s veřejností. Ostatně, ve svém prohlášení se i tohoto bodu dotkl.

Teď už expředseda představenstva měl zřejmě vyhlédnutého i dalšího trenéra a jiného sportovního ředitele. Slávistu Jaroslava Šilhavého, který po podzimu skončil v Jablonci, a spolu s ním Jana Nezmara, jehož sisyfovská činnost pod Ještědem mu imponovala.

Pořád hrajeme o Evropu

V Liberci, jehož rozpočet je se současnými slávistickými financemi naprosto nesrovnatelný, odvádí neskutečnou práci a navzdory permanentním odchodům nejlepších hráčů ke konkurenci či do zahraničí drží severočeské mužstvo neustále na výsluní. Citem pro výběr trenéra a ochotou mu dát šanci, čehož je Jindřich Trpišovský dokladem, angažováním „no name" hráčů, kteří na sebe promptně na ligové scéně upozorní, řádem a disciplínou, kterou v klubu nastolil.

„Doneslo se to ke mně," lakonicky přiznal Nezmar, ale ani slovem nemínil zájem Šimáněho glosovat, natož pak komentovat.

Teď je pro něho prioritou cesta do pohárové Evropy, o kterou Liberec s Jarolímovou Mladou Boleslaví a právě Slavií zápolí. A nad Slavií má pořád tři body navrch.

„My ale pořád o Evropu hrajeme," připomínal trenér Dušan Uhrin po výhře nad Duklou, že mu na Julisce šlo nejen o to odčinit porážku v derby se Spartou, ale i o udržení kontaktu s Mladou Boleslaví a Libercem. „Jsem rád, že jsme neodpadli. Čeká nás ještě několik těžkých utkání, které musíme zvládnout. Do konce soutěže chybí ještě sedm kol a všichni nevyhrají všechno. Záleží proto na nás, jak budeme hrát," glosoval momentální postavení a situaci svého týmu.

Těžko soudit, zda přitom tušil, jaká partie je v klubovém zákulisí rozehraná. Je ale dost dobře možné, že právě Tvrdíkova informace na twitteru mu dodala jistotu a klid.

A že se partie o Uhrina skutečně hrála, to ostatně po Šimáněho rezignaci potvrdil i Tvrdík. „Našel jsem ji v 15 hodin v mailu. Uvedeny jsou dva důvody, jedním z nich je potvrzení Dušana Uhrina."

V momentě, kdy Jiří Šimáně potvrdil, že svůj menšinový čtyřicetiprocentní podíl v klubu nemíní prodat a že si ho ponechá, lze předpokládat, že rozehraná partie o trenéra a hlavně pak o sportovní cestu fotbalové Slavie bude pokračovat.

První na tahu je teď trenér, který musí alespoň jednomu z pohárových konkurentů zasadit mat. Návrat na evropskou scénu je po všech investicích a nákupech pro Slavii prioritou. A to bez ohledu na to, zda v jejím čele sedí Šimáně se svou vizí nebo Tvrdík s cestou, na níž garantuje trenérovi přiměřený čas na vybudování špičkového celku.

Reklama