Hlavní obsah

Neshodujeme se v cestě, jakou jít, potvrzuje po Šimáněm také Tvrdík rozkol ve Slavii

Praha

Edenu nejspíš není souzeno, aby v něm zavládl na delší dobu klid. Jiří Šimáně v pondělí překvapivě odstoupil z funkce předsedy představenstva fotbalové Slavie. Český podnikatel a držitel 40 procent akcií to zdůvodnil tím, že jeho pozice nebyla plně respektována. "Oba akcionáři mají jiné představy o budoucnosti klubu," potvrzuje teď rozkol také Jaroslav Tvrdík zastupující čínskou společnost CEFC, majoritního vlastníka 60 procent klubových akcií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Šimáně (vlevo) a Jaroslav Tvrdík se neshodli, jakou cestou má Slavia kráčet dál...

Článek

Šimáněho krok v pondělí šokoval. Ukazuje se ovšem, že rozpory zrály v Edenu již delší čas.

"Za situace, kdy nesu největší odpovědnost za klub a moje pozice není plně respektována, jsem se nemohl rozhodnout jinak. Také rozdílné názory na řízení a úlohu klubového managementu sehrály v mém rozhodnutí zásadní roli," zdůraznil Jiří Šimáně.

Spekulovalo se o tom, že místo kouče Uhrina chtěl na lavičku přivést Karla Jarolíma či Jaroslava Šilhavého a místo manažera Josef Jinocha pak Jana Nezmara. U čínských partnerů ovšem nepochodil. Naznačovaly to i Tvrdíkovy tweety.

"Otázka setrvání trenéra Uhrina, respektive sportovního ředitele Jinocha ve Slavii, se vůbec neřešila. Jedním z opravdu velkého množství důvodů, proč jsem z funkce prezidenta Slavie odstoupil, byly právě i tyto příspěvky pana Tvrdíka. Vyzval jsem ho, aby zveřejnil dementi," zareagoval Šimáně v krátkém úterním vyjádření pro Aktuálně.cz.

Potvrdil tak domněnku, že Tvrdík velmi často komentoval zásadní dění v klubu bez toho, aby to s Šimáněm konzultoval. "Ke standardnímu řízení klubu patří i věcná, srozumitelná a klub nezatěžující komunikace. A to se nenaplnilo," postěžoval si odstupující šéf.

Oba akcionáři mají jiné představy o budoucnosti klubu

V úterý se na klubovém webu objevilo také vyjádření majoritního vlastníka.

"Jiří Šimáně má pravdu, nejedná se jen o diskuzi nad obsazením sportovního úseku. Oba akcionáři mají jiné představy o budoucnosti klubu. Nikoliv v tom, že to má být klub úspěšný, navazující na to nejlepší ze své historie, klub hrající o nejvyšší příčky české ligy a s ambicí pravidelně se účastnit mezinárodních pohárů," píše Jaroslav Tvrdík.

"Neshodujeme se bohužel v cestě, jak těchto cílů dosáhnout. CEFC má vyšší ambice při doplnění klubu, nesouhlasila s odprodejem klíčových hráčů a chce dále investovat do provozu klubu a do jeho rozvoje včetně scelení klubu a stadiónu. Je pak legitimní, jestliže jste majoritním akcionářem a financujete naprostou většinu provozu klubu, že chcete mít také adekvátní možnost uplatnit svůj pohled na zásadní rozhodnutí ve strategii klubu," argumentuje Tvrdík.

Kdo bude novou královskou figurou...?

Slavia má každopádně problém. Šimáně má sešívané srdce, klubu nezištně pomáhal již delší čas. Pro fanoušky byl mužem na svém místě, akceptovatelným i pro ty, jimž vadí, že majoritní vlastníci pocházejí ze země nedodržující lidská práva.

Teď se budou muset sešívaní vytasit s jinou královskou figurou.

"Chápu pana Šimáně, že za této situace nechtěl nést v pozici minoritního akcionáře odpovědnost za klub v pozici předsedy představenstva," uvědomuje si Tvrdík. "Jsme však také přesvědčeni, že diskuze o budoucnosti klubu patří akcionářům za jednacím stolem nebo v orgánech obou společností a v tomto kontextu způsob a forma rezignace předsedy představenstva těsně před vrcholem jarní části ligy klubu neprospěla," neodpustí si výtku.

Tvrdík ujišťuje, že situaci usilovně řeší. "Usilujeme o společné jednání a věříme ve shodu obou stran najít řešení pro budoucnost klubu tak rychle, jako jsme byli schopni domluvit se v září loňského roku na jeho záchraně."

Reklama

Související témata: