Hlavní obsah

Trpišovský: Užíváme si, že trápíme velké ryby

Liberec

Na podzim vyhráli fotbalisté Liberce v lize na hřištích soupeřů jen jednou. Jaro začali katastrofálním představením na Dukle, pak ale ve třech duelech venku tým trenéra Jindřicha Trpišovského neinkasoval a pokaždé bral tři body, naposledy po výhře 1:0 na půdě Bohemians 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský.

Článek

Co stojí za proměnou výkonů týmu na hřištích soupeřů?

V zimní přípravě jsme se na hru venku hodně zaměřili. Teď hrajeme na půdě soupeřů trošku jinak, bráníme níž a zjednodušili jsme přechodovou fázi. Vysoko napadáme jen v určitých fázích zápasů. Hrajeme zodpovědněji a taky jsme upravili rozestavení.

Nepřispěl k proměně paradoxně i odchod opor Pavelky se Šuralem?

Ano. Změnila se typologie hráčů, proto jsme venku způsob hry upravili. Na podzim jsme byli v kombinaci silnější, dokázali jsme si vynutit větší tlak, byli jsme schopní víc držet míč. Teď máme mužstvo spíš brejkové, s rychlostními typy, a venkovní zápasy nám tak sedí. Ale nejsem si jistý, zda jde jen o odraz těch úprav.

Co se tedy ještě za výsledkovým zlepšením venku skrývá?

Jedním z nejdůležitějších faktorů je, že na hřištích soupeřů jsou kvalitní terény. Doma ho máme v katastrofálním stavu.

Není ostudné, že adepta pohárové Evropy brzdí zoufalé domácí podmínky?

Teď nás čekají zápasy s Olomoucí a Jihlavou, na horším terénu budeme s největší pravděpodobností bušit do zformované obrany, což nebude nic snadného. Nejsem z toho nadšený, ale musíme vydržet do léta. Pak by se trávník měl vyměnit.

Vypadli jste z domácího poháru, jedinou šancí na Evropskou ligu představuje nejvyšší soutěž. Zvládne váš tým, v němž nezůstalo mnoho zkušených hráčů, boj o Evropu?

Bude pro nás lepší, že nebudeme tříštit síly. Boj o Evropu bereme jako bonus. Vždyť jsme před sezónou stavěli nové mužstvo a nikdo nečekal, že budeme tak vysoko. Užíváme si to, že trápíme takříkajíc velké ryby.

Reklama

Související témata: