Hlavní obsah

Horváth s Bakošem podpořili kampaň na boj s nemocí ALS

Spolek ALSA pomáhající pacientům s nemocí ALS (amyotrofická laterální skleróza) dnes spustil rozsáhlou kampaň "Společně proti bezmoci", do které se zapojili herci, modelky i sportovci. A to fotbalisté Marek Bakoš, Pavel Horváth či hokejista Jaroslav Špaček, kteří se starají o Spolek 28 podporující slovenského fotbalistu Mariána Čišovského trpícího touto zákeřnou nemocí.

Foto: Josef Adlt

Marián Čišovský trpí nemocí ALS.

Článek

Hlavním mottem kampaně je bezmoc, jelikož nervosvalové onemocnění postupně vyřadí tělesnou schránku a pacientovi zůstane funkční jen vědomí. "Je skvělé, že tito lidé myslí na nemocné lidi, snaží se jim pomoci a zpříjemňují jim tu bezmoc, kterou tato nemoc přináší," řekl Bakoš v rozhovoru pro ČTK a Blesk.

Sám poslední dva roky na vlastní oči sleduje, jak s nemocí bojuje jeho blízký kamarád a bývalý spoluhráč z Plzně Čišovský. "Zrovna probíhala ta Kbelíková výzva, když nemoc diagnostikovali i Mariánovi. Byl to pro nás šok. Do té doby jsme nevěděli, o jakou jde nemoc. Když jsem si to nastudoval, zhrozil jsem se. Je dobře, že se na to upozorňuje v další kampani," řekl Bakoš.

Chce bojovat

Pravidelně za Čišovským dojíždí, i když nyní hraje ve vzdáleném Liberci. "Využívám každou šanci ho vidět. Snažím se ho navštívit každý týden. Probíráme různé věci, fotbal, život, máme ještě kopec plánů," řekl dvaatřicetiletý fotbalista, který plánuje s Čišovským i společnou dovolenou.

"Marián se k tomu postavil pěkně, chce s tím bojovat. Fotbal je stále jeho život. Sleduje Plzeň i Liberec, fandí nám. Teď začal sledovat americký fotbal, kouká na filmy, vzdělává se, žije naplno. Všichni se snažíme o to, aby jeho životní cesta byla co nejpříjemnější a aby se cítil dobře," dodal Bakoš, který se podílí i na chodu charitativního Spolku 28, jehož předsedou je bývalý kapitán Plzně Pavel Horváth.

Právě Horváth s hokejistou Špačkem vystupuje v kampani, kterou ALSA spouští. V krátkých rozhovorech si snaží představit, jaké by to bylo, kdyby nemocí sám trpěl. V kampani vystupují také modelka Daniela Peštová, hudebníci David Kraus a Tonya Graves, moderátorka Daniela Písařovicová či herci David Prachař, Jana Plodková a Patricie Solaříková.

Spolek ALSA se pomocí kampaně snaží vybrat peníze na pomoc pacientům, přičemž každý potřebuje zhruba 4,5 milionu korun na rehabilitace, asistenci a pomůcky, jež nehradí pojišťovna. Včetně zařízení, které jim v pokročilé fázi nemoci umožňuje komunikovat.

V České republice trpí ALS zhruba 800 lidí. Každý rok se objeví kolem 200 nových případů, stejný počet umírá, jelikož nemoc má rychlý průběh dvou až pěti let. "Nemoc neumíme léčit, ale můžeme pacientům život zkvalitnit. Zatím fungujeme hlavně v Praze, ale naší snahou je expandovat i do dalších krajů," řekla na tiskové konferenci jednatelka spolku ALSA a neuroložka Všeobecné fakultní nemocnice Lucia Baránková.

Součástí kampaně bude i crowdfunding prostřednictvím HitHitu, kde od 20. dubna bude moci dárci kupovat zážitky s celebritami podporujícími organizaci a přispívat tak na rekondiční pobyty pacientů.

Reklama