Hlavní obsah

Plzni k výhře nad Zlínem pomohl i gól po ruce Petržely, Liberec se přiblížil třetí Boleslavi

Praha
Aktualizováno

Překvapivý průběh měl zápas 24. kola nejvyšší fotbalové soutěže mezi Zlínem a mistrovskou Plzní. Domácí se ujali vedení a Viktoria vyrovnávala po gólu Petržely, jenž však během akce zahrál rukou. Západočeši nakonec zvítězili 2:1 a upevnili si první příčku. Liberec porazil Olomouc také 2:1 a už je jen za třetí Mladou Boleslaví, která remizovala s Duklou 2:2. Slavia remizovala 0:0 s Jabloncem, Jihlava zdolala 2:1 Teplice, stejně jako Ostrava Slovácko.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Plzeňského záložníka Milana Petrželu (vpředu) brání Lukáš Motal ze Zlína.

Článek
Fotogalerie

Zlín, který v jarní části ligy stále čeká na první výhru, začal proti lídrovi tabulky překvapivě dobře. Poznar ho v deváté minutě poslal do vedení. Nastalo velké dobývání domácí brány. Nováček ligy ale zejména ve druhém poločase nepříjemně kousal při rychlých protiútocích.

Velké vášně vyvolala situace v 59. minutě. Petržela totiž předvedl parádní sólo, které zakončil gólem. Během akce si ale pomohl rukou, čehož si sudí Paták, ani jeho asistent na pomezí nevšimli. Vědom si toho ale byl domácí Matějov, který u rozhodčího protestoval tak vehementně, až si vykoledoval druhou žlutou kartu a vyloučení.

Západočeši nakonec dosáhli na všechny tři body. O to se postaral střílející Vaněk a také domácí brankář Dostál, který za svá záda propustil pokus směřující do středu brány. Plzeň má na čele tabulky před Spartou dvanáctibodový náskok, Pražané však mají odehrané o dva zápasy méně.

Vítězný gól Liberce zařídil Folprecht

Fotbalisté Liberce dva předchozí domácí zápasy neskórovali, tentokrát si ale fanoušci Slovanu mohli zakřičet gól už ve druhé minutě. Luckassen poslal pod břevno centr Coufala. Za Sigmu, která U Nisy zvítězila naposledy v listopadu 2009, dokázal ve druhé půli přesnou střelou k tyči srovnat Ševčík. Z vyrovnání se ale Hanáci radovali jen osm minut. Vítězný gól zařídil po Bakošově centru Folprecht, pro něhož zásah znamenal první branku v nejvyšší soutěži.

V utkání už další branka nepadla, závěr byl ale pořádně hektický. Hostující brankář Buchta v nastaveném čase vypěnil, srazil Pulkraba hlavičkou k zemi a sudí Ardeleánu mu ukázal červenou kartu.

Pořádný šok zařídili fanouškům i trenérovi Mladé Boleslavi Karlu Jarolímovi fotbalisté Dukly. Už po čtyřiceti vteřinách se totiž hlavou prosadil Mareš. Ale mělo být ještě hůř. To když se o deset minut později radoval z gólu také Manzia. Domácí se poprvé prosadili v 76. minutě, když se střelou do horního rohu prezentoval Klobása. A o čtyři minuty později bylo srovnáno. Pěkným vysunutím se blýskl Magera a Chramosta nezaváhal. Další gól už ale ve městě aut nepadl a Boleslav tak má na třetí příčce na Liberec už jen jednobodový náskok.

Slavia bránu Jablonce nedobyla

Slavii se boj o třetí a čtvrtou příčku vzdálil po domácí remíze s Jabloncem. Sešívaní nemohli využít útočníka Škodu, přesto v zápase se Severočechy jednoznačně dominovali. Se střelou Mihalíka i pokusem Frydrycha si však poradil gólman Bárta a Bořil své sólo zakončil střelou do tyče. Ta za hostujícím gólmanem zastavila balón dvakrát i ve druhé půli, vždy po pokusech Mihalíka, takže přes osm tisíc diváků gól v Edenu nevidělo.

Důležitý krok k záchraně udělali před vlastními fanoušky hráči Jihlavy, kteří na svou výhru nad Teplicemi zadělali v úvodní půli. Nejdřív se trefil Kučera, těsně před pauzou penaltu proměnil kapitán Vaculík. Tepličtí sice ve druhé půli snížili zásluhou Vachouška, na body to ale nestačilo. V samotném závěru duelu viděl červenou kartu hostující Ciskaridze. Jihlava se vyšvihla na jedenáctou příčku a na patnáctou Olomouc má náskok šesti bodů.

Slovácko v minulém kole šokovalo domácí výhrou nad čtvrtfinalistou Evropské ligy Spartou (2:0), navázat na tento úspěch se ale hráčům z Uherského Hradiště nepodařilo. Na hřišti posledního Baníku si všechny tři body vybojoval domácí celek, jemuž výhru zařídil dvěma brankami Hrubý. Ostrava si připsala třetí vítězství v sezóně.

Program 24. kola Synot ligy:
Pátek
Brno - Bohemians 2:1
Sobota
Liberec - Olomouc 2:1
Branky: 2. Luckassen, 77. Folprecht - 69. Ševčík.
Slavia - Jablonec 0:0
Jihlava - Teplice 2:1
Branky: 32. Kučera, 43. Vaculík z pen. - 51. Vachoušek.
Ostrava - Slovácko 2:1
Branky: 31. a 79. Hrubý - 82. Hofmann.
Mladá Boleslav - Dukla 2:2
Branky: 76. Klobása, 80. Chramosta - 1. Mareš, 11. Manzia.
Zlín - Plzeň 1:2
Branky: 8. Poznar - 59. Petržela, 74. Vaněk.
Neděle
19:30 Sparta - Příbram

Reklama