Hlavní obsah

Rada: Spartu čeká do šlágru těžká porce, přesto si ještě nemyslím, že už je Plzeň mistrem

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Od nové sezóny je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se znovu zaměřil hlavně na bitvu o titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada stále bedlivě sleduje ligové dění.

Článek

„Dramatičnosti soutěže by samozřejmě prospělo, aby minimálně do vzájemného utkání Sparty s Plzní bylo o co hrát. Jenže zatímco Viktoria se po pohárové odvetě s Mladou Boleslaví může soustředit už jen na ligu, Letenští mají až do šlágru náročný program. Ve čtvrtek odvetu s Villarrealem, potom zápas na Bohemce a dohrávku na Dukle. Proti oběma pražským soupeřům budou favoritem, jenže derby jsou vždy specifická a nemají v nich předem nic jistého.

Nesmírně důležitá byla porážka Sparty na Slovácku, která dala Plzni nejen ještě větší náskok, ale také patřičné sebevědomí. Pokud Viktoria s ostatními soupeři neztratí ani bod, neublíží jí ani případná porážka na Letné. Jestli je toho schopná? Vedle šlágru bude muset zvládnout ještě tři těžké zápasy. V Mladé Boleslavi, doma s Jabloncem a v posledním kole na Slavii. Tam už ale může být rozhodnuto...

K postupu může stačit jediný gól

Přesto si ještě nemyslím, že už je Plzeň mistrem. Řekl bych, že Sparta ještě bude do bitvy o titul promlouvat. Důležité může být i to, jak zvládne odvetu s Villarrealem. Venku prohrála jen 1:2, což je v pohárové matematice velmi nadějný výsledek. Vždyť teď stačí dát jeden gól a postoupit i díky výhře 1:0. Musíme však stále brát v úvahu sílu španělského soupeře, který je i v Praze schopný góly vstřelit.

Sparta má samozřejmě velkou marodku a navíc přišla o vykartované hráče. Když se ale na její předpokládanou sestavu podívám, stále mi přijde silná na to, aby se mohla o postup pokusit. A účast v semifinále Evropské ligy by byl obrovský úspěch, takže ve čtvrtek bychom jí všichni měli fandit.

V Edenu by měli být trpěliví

Slavia si o víkendu znovu neporadila s Jabloncem, proti němuž se jí v poslední době nedaří. Nakoupit devět nových hráčů, to je dost i pro trenéry, kteří přitom vždycky chtějí mít fotbalistů raději víc. V lize už nebylo moc co koupit. Je hezké, že Železník a Mešanovič dávali na podzim góly za Zlín, respektive Jihlavu. Jenže tam měli místo jisté, hráli a nebyli pod takovým tlakem. Teď už ho poznávají a mají to těžší, ne všechny posily se pochopitelně do sestavy vejdou.

Od začátku si po příchodu nových vlastníků myslím, že by Slavia měla jít postupnými kroky. A když si pořídí najednou tolik nových tváří, je jasné, že to pro ni není hratelné hned a okamžitě. Stále říkám, že pro ni jsou měřítkem zápasy s Plzní, Spartou, Libercem a Mladou Boleslaví. A tyto duely zatím nevyhrává.

V Edenu by měli být trpěliví. Dostatek peněz ještě nezaručí, že všechno půjde růžovou cestou. Do pohárů to bude mít Slavia na jaře ještě těžké. Myslím, že se bude chtít proklepat do konce sezóny - a v létě si už bude muset dát jasné cíle, start v pohárech a podobně. Lehké to ovšem mít nebude."

Reklama

Související témata: