Hlavní obsah

Sladká závislost. Palačinky musí být, říká fotbalista Čögley

Praha

U fotbalistů je kromě dávání gólů a dobré kondice důležitá také pravidelná strava. Ne každý ji ale dodržuje. Jedním z nich, který má jasně daný jídelníček, je sedmadvacetiletý obránce pražských Bohemians 1905 Peter Čögley. Ve svém menu nedá dopustit na palačinky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Bohemians 1905 Peter Čögley.

Článek

Hodně si hlídáte jídelníček. Jak moc se o správnou stravu zajímáte?

Teď už docela hodně. Ale přišlo to až věkem. Já jsem měl štěstí na lidi, kteří věděli jak se stravovat. Brali si mě individuálně, mimo sezónu. Ty základní věci jsem tak pochytil.

Jaké třeba?

Například, že když od pondělí do pátku nejíte úplně předpisově, tak to nemá cenu snažit se v sobotu zachránit kuřecím masem. To vám pak bude špatně. To radši jezte nezdravě celý týden. Člověk má totiž nějaký režim, a když změní stravu, tak se metabolismus nastartuje ještě víc a začne více spalovat.

Čemu se ve svém jídelníčku vyhýbáte?

Snažím se nejíst pečivo, které mám hrozně rád. Nemám problém ho tři čtyři týdny absolutně nemít. Stravu také doplňuji sladkostmi.

Čím tedy pečivo nahrazujete?

Ničím. Prostě si dám něco jiného. Na snídani mám třeba mák, kokos, vločky. To mě zasytí. Večer sním maso s bramborem. Jeden hráč z kabiny Bohemians mi ukázal, že i takto se dá jíst. Rád poslouchám, když povídá o jídle. Také všechno nevím.

Jak vypadá vaše denní menu?

Snažím se mít pravidelně snídani, oběd a večeři. Už poslední tři měsíce mám snídani od půl osmé do 8. To jsem měl i v Trenčíně. Po tréninku pak máme společný oběd. A večeři mívám mezi 17. až 18. hodinou. Potom když mám večer ještě hlad, tak si udělám dvě vejce natvrdo, to tak kolem 20. hodiny. A ve 22 hodin si dám nějaký protein a jdu spát. Mám takový pravidelný režim.

Studujete ještě další věci, které se týkají životosprávy?

O tyto věci se zajímám. Čtu si třeba, na co je dobrý med, kdy jíst či nejíst ovoce, nebo kdy už ho není potřeba, protože už je to zbytečné. Rád se dovídám nové a nové informace.

Máte v jídelníčku něco speciálního, na co nedáte dopustit?

Jasně, palačinky. To musí být. V Trenčíně jsme šest let chodili pravidelně před zápasem na palačinky. Věděli o tom všichni v kabině. Trenéři, majitelé, ale i novináři. Protože když nebyly, tak bylo zle. Když byl nějaký velký zápas mimo Trenčín, tak jsme tam museli jít taky na palačinky. Teďka v Bohemians jsme hráli třeba v Olomouci, kam jsme jeli na dva dny. Večer před utkáním jsem si na recepci objednal palačinky. To je prostě taková tradice, která musí být. I když se teďka setkáme s klukama z Trenčína, tak na ně jdeme.

Neměl jste v Bohemians 1905 s palačinkami problém?

Poprvé jsem tu měl oběd, tak se ptám, jestli bude i sladké. Kluci zůstali ticho a říkají, že tady se sladkosti nejí, že je to tu zakázané. Na rovinu jsem jim řekl, že jím palačinky před každým zápasem. Myslím si, že trenér o tom ještě neví, ale kluci jo. To je moje jediná závislost.

Takže palačinky zůstaly, i když se změnil klub?

Ano, samozřejmě. Ani trenéři s tím nic neudělají. (smích)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články