Hlavní obsah

Jablonec odčinil debakl a kouč Frťala ocenil i hostujícího Doška

Jablonec nad Nisou

Ostudný debakl 1:6 od pražské Dukly z předešlého ligového kola odčinili fotbalisté Jablonce v duelu se Slováckem. A to nejen tříbodovým ziskem, ale především vítězstvím 3:1, díky němuž se posunuli z osmého na sedmé místo v tabulce právě před svého sobotního soupeře.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost hráčů Jablonce z prvního gólu proti Slovácku.

Článek

„Jsem rád, že nám vyšel vstup do utkání a prvních dvacet minut jsme nutili soupeře k chybám. A byli jsme za aktivitu odměněni prvním gólem. Ve druhém poločase se nám povedlo brankově využít rohový kop a za stavu 2:0 jsme mohli hrát na rychlé protiútoky," rekapituloval jablonecký trenér Zdenko Frťala.

Domácí kráčeli ke tříbrankové výhře, jenže ke konci zápasu přišli o čisté konto. „Slovácko zvýšilo ofenzivní sílu příchodem Libora Doška, který je schopen dostat soupeře do úzkých. Došek je ve vápně nesmírně nebezpečný. Nechali jsme mu tři metry prostoru, což okamžitě potrestal. Došan má pro střelecké zakončení nadstandardní cit, který nejde naučit," uvedl Frťala na adresu kanonýra Slovácka. Z trenérova pohledu šlo o kompliment, ale zároveň i reálné zhodnocení Doškových kvalit.

„Libora jsem poznal jako hráče už ve Spartě, když jsem byl asistentem kouče Michala Bílka, a pak jsem s ním pracoval jako asistent i v Teplicích, kde jsme ho měli v mužstvu s hlavním trenérem Jirkou Plíškem," upřesnil Frťala. A jakmile se po zápase dozvěděl, že Došek v neděli 24. dubna slaví 38. narozeniny, prohlásil: „Aha, tak to je pěkné. Hned mu jdu gratulovat," usmál se jablonecký trenér.

Frťala poprvé na jaře přistoupil ke změně brankáře. „Michal Bárta inkasoval minule na Dukle šest gólů. Není to nic jednoduchého. Existovala možnost, že bych ho poslal znovu mezi tyče, ale pro jeho psychický klid jsem usoudil, aby si po zmíněném přídělu v hlavě odpočinul. Ten debakl byl ale záležitostí celého týmu. Rozhodoval jsem se mezi Vlastou Hrubým a Romanem Valešem. Hrubý měl něco odchytáno za juniorku a byl ve větším zápasovém vytížení. Proto jsem vybral právě jeho a svůj úkol splnil," vysvětlil kouč přístup k brankářskému dilematu.

Jablonci vyšel také tah se zařazením dvou útočníků Tecla a Doležala do základní sestavy. Oba vstřelili po gólu. „Neustále se někdo zamýšlí nad tím, kolik útočníků je na hřišti. Chceme být v domácím prostředí efektivní, proto tam byl od začátku i Martin Doležal. Uplatňuje nasazení a buldočí vůli. A odvedl to, co jsme od něj požadovali," poznamenal Frťala.

Nyní mají jablonečtí fotbalisté před sebou středeční první zápas semifinále MOL Cupu s pražskou Spartou.

Reklama