Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 0:3Černá sparťanská neděle vygradovala. I pro fotbalisty je po vysoké prohře s Plzní titul už jen utopií

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Vaněk (penalta) 0 : 1
84. Krmenčík 0 : 2
90. Krmenčík 0 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Sparta si prožila svou černou neděli. Hodně hořkou, protože ta hokejová přišla ve finálovém klání s Libercem definitivně o mistrovský titul, zatímco fotbalové Spartě zůstala po domácí prohře s Plzní už jen bohapustá teorie, že by snad mohla svého přemožitele ještě předstihnout. Šlágr kola rozhodla Vaňkova penalta už v 10. minutě, na kterou nedokázali Pražané odpovědět, i když se jim podobná možnost rovněž nabídla. Dočkal však při exekuci selhal, takže Krmenčík dvěma trefami v závěru letenskou zkázu dovršil. Čtyři kola před koncem ligy tak ztrácí Sparta na Plzeň jedenáct bodů a vidina titulu se pro ni proměnila v utopii.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ondřej Vaněk z Plzně se raduje z gólu z penalty v utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Krmenčík a Brabec hodnotí výhru Plzně na Letné.

Ještě že penalta přišla. A hlavně že přišla tak brzy. Šlágr jara dostal náramné grády a tempo už po deseti minutách, neboť gól inkasovaný z pokutového kopu nabudil domácí Spartu natolik, že po pár desítkách sekund mohla skóre nejen srovnat, ale i otočit.

Vaněk při exekuci neselhal

To trefa Vaňka, jenž se ujal exekuce penalty nařízené za faul Jiráčka na Petrželu, Pražany vyprovokovala k aktivitě, která jim v úvodu střetnutí chyběla. Nechali Plzeň hrát a doplatili na to. První příležitost Vaňka sice ještě Bičík lapil, za sedm minut se ale nechal obelstít a skočil k opačné tyči.

Lídr ligy na Letné vedl, jenže záhy se mohlo skóre otáčet. Sparta se vrhla do útoku jako tsunami na pobřeží a plzeňskou obranu roznesla do všech stran. Juliš měl obrovskou možnost vyrovnat, po jeho zblokované ráně se stejná příležitost nabídla i Lafatovi, ale ani on nepochodil.

A stejně skončily i dva slepené rohové kopy domácích. Jen zmatky před Kozáčikem, efekt však žádný.

Jindy neomylný Dočkal ano

Ani po čtvrthodině se nedostavil, i když Dočkalovi se nabídla stejná příležitost, jako Vaňkovi. Petržela totiž fauloval v šestnáctce Krejčího, sudí Zelinka nařídil druhou penaltu, jenže jindy spolehlivý exekutor Dočkal selhal a bránu vysoko přestřelil.

Deset minut před přestávkou sice Kozáčik zahalený do červeného kouře z explodujících dýmovnic kapituloval, jenže po narážce Konatého s Julišem hlavičkoval Krejčí z ofsajdu, takže gól neplatil.

Hosté, v jejichž sestavě se překvapivě objevil uzdravený Ďuriš, se tak mohli držet režie, která jim evidentně vyhovovala. Sparta hrála, oni bránili, čekali na příležitost a vyráželi k rychlým výpadům. Ten Kolářův jim těsně před půlí málem vyšel, jenže Bičík svůj tým pohotovým zákrokem spasil.

Plzeňští fanoušci skandovali: Mistři

Po přestávce, kdy tempo viditelně opadlo a hra se rozmělnila do spousty osobních soubojů a ještě většího množství nepřesností, se Pražané přece jen pokusili vzepřít osudu.

Hlavně v první čtvrthodině, kdy zpřesnili kombinaci, zlepšili pohyb, dostávali se k odraženým míčům a na dlouhé minuty se nastěhovali před plzeňskou bránu. Cestu do šestnáctky ale hledali marně. S defenzívou hostů si nevěděli rady, takže Kozáčika prakticky neohrozili. Jen Frýdkova střela zblokovaná Hubníkem představovala větší nebezpečí...

A když pak dvacet minut před koncem poslal Juliš Kozáčikem vyražený míč přímo do jeho rukavic, jako by Sparta pochopila, že všechno už se mění v marnost. Ta se skutečně dostavila, neboť v 84. minutě utekl od půlky střídající Krmenčík, vstřelil druhý gól a plzeňští fanoušci v ochozech mohli skandovat: Mistři, mistři!

Zvláště, když v poslední minutě přeloboval Krmenčík Bičíka podruhé, takže Sparta si vypila kalich hořkosti až do dna.

Jedinou útěchu snad po uštědřené lekci pro ni mohlo představovat jen to, že Viktoria nemohla vzhledem k počtářským hrátkám slavit mistrovskou obhajobu na Letné.

26. kolo Synot ligy:
Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)
Branky: 11. Vaněk z penalty, 84. a 90. Krmenčík. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Caletka. ŽK: Frýdek, Lafata - Kolář, Petržela. Diváci: 18 371.
Sparta: Bičík - Konaté, Brabec, Costa, Jiráček (61. Matějovský) - Dočkal, Vácha (46. Mareček), Lafata, Frýdek, Krejčí - Juliš. Trenér: Ščasný.
Plzeň: Kozáčik - Hubník, Hejda, Baránek, Limberský - Petržela (67.Kopic), Vaněk, Kolář (89. Rajtoral), Hrošovský, Kovařík - Ďuriš (78.Krmenčík). Trenér: Krejčí.

Reklama

Související témata: